luni, 30 decembrie 2013

Publicat la 12/30/2013 11:15:00 a.m. de Anonim

2013 sub lupă. Municipiul Mediaş încheie un an cu realizări deosebite în toate domeniile

Monitorul de Mediaş trece în revistă cele mai semnificative evenimente ale anului care se încheie. 2013 a adus oraşului două staţii ultramoderne de epurare şi tratare a apei. Mediaşul a câştigat anul acesta şi o sală de sport nouă, Spitalul Municipal dispune de o centrală termică cu cogenerare, iar Meditur a implementat noul sistem de ticketing. În plan cultural, Festivalul Internaţional de Film s-a bucurat de succes, la fel ca şi cel de folk. Baschetul a ţinut capul de afiş, după ce Gaz Metan a câştigat Cupa României, al doilea trofeu din istoria clubului, şi a reuşit să se califice pentru al doilea an consecutiv în Top 16 EuroChallenge. De asemenea, atleta Dana Loghin a fost declarată sportivul anului.


Autor: Alex PÎNTEA

Sfârşitul lunii ianuarie a adus schimbarea pe banca tehnică a echipei de fotbal Gaz Metan. După şase ani ca principal al alb-negrilor, Cristian Pustai a decis că a venit momentul să accepte o nouă provocare şi a plecat de la echipă pentru a semna cu Pandurii Târgu-Jiu. La scurt timp, Gheorghe Mulţescu i-a luat locul pe banca Gazului. Tehnicianul a semnat un contract pe un an şi jumătate cu gruparea de pe Târnava Mare şi a explicat că îşi doreşte să ducă echipa în zona superioară a clasamentului. Noul sezon 2013-2014 a adus o nouă schimbare: Cristi Dulca l-a înlocuit pe Gheorghe Mulţescu după ce acesta a părăsit echipa pentru a prelua Dinamo Bucureşti.

Sală de sport nouă

De la sfârşitul lunii ianuarie, elevii de la Şcoala Generală nr. 5 îşi desfăşoară orele de sport în noua sală construită în curtea instituţiei de învăţământ. Tot acolo s-au desfăşurat pe parcursul anului 2013 meciurile de handbal ale junioarelor 1 de la Clubul Sportiv Şcolar Mediaş. Sala de sport a fost realizată cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Au primit sediu

La sfârşitul lunii februarie, Crucea Roşie şi-a inaugurat un sediu în municipiul de pe Târnava Mare. Acesta funcţionează în Piaţa Regele Ferdinand I, în imediata apropiere a Sălii Traube. Subfiliala Mediaş este coordonată de Luminiţa Zgăbei, voluntar la Crucea Roşie începând cu anul 2008.



Galeria lui Mureşan

De la începutul lunii martie, „omul-păianjen“ Emil Mureşan are propria sa galerie de artă. Artistul plastic medieşean a decorat într-un stil original un beci pe care l-a primit prin intermediul Direcţiei Municipale de Cultură, Sport, Turism şi Tineret în imediata apropiere a Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth“. Galeria "Natură şi fantezie" adăposteşte acum munca de o viaţă a artistului medieşean ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani.

Performanţe de excepţie

Luna martie a fost una foarte bună pentru atleta Dana Loghin. Aceasta a câştigat aurul şi bronzul la Balcaniadă. Sportiva pregătită de antrenorul Vasile Ibăşfălean a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului cu echipa de junioare a României şi a luat medalia de bronz la individual. Rezultatele au fost doar primele dintr-o serie lungă care s-a întins pe tot parcursul acestui an. De altfel, Dana Loghin a fost desemnată de Inspectoratul Şcolar şi Consiliul Judeţean ca fiind sportivul anului în judeţul Sibiu.

Al doilea trofeu

Începutul lunii aprilie a consemnat o nouă pagină de aur în istoria Clubului Gaz Metan. Echipa lui Marcel Ţenter a câştigat Cupa României la baschet, al doilea trofeu obţinut într-un interval de trei ani. Gaz Metan a depăşit Baschet Club Timişoara în semifinala competiţiei, iar apoi a spulberat Universitatea Mobitelco Cluj în finala mare, la capătul unei partide pe care a controlat-o din primul şi până în ultimul minut de joc.

Au ieşit în stradă

Tot în luna aprilie, circa 1.500 de persoane au participat la un miting de protest organizat în Piaţa Corneliu Coposu. Medieşenii au ieşit în stradă pentru ca sediile Romgaz şi Transgaz să rămână la Mediaş. Mitingul de protest a fost organizat de Primăria Mediaş şi sindicatele din cadrul Romgaz şi Transgaz, după ce la nivelul Ministerului Economiei se discutase mutarea sediilor celor două societăţi în Capitală. Situaţia s-a clarificat în cele din urmă, însă nu fără emoţii, în condiţiile în care companiile din domeniul gazului înseamnă coloana vertebrală a economiei locale.


Sistem nou la Meditur

De la începutul lunii iunie a devenit funcţional noul sistem de ticketing implementat pe mijloacele de transport în comun ale societăţii Meditur. Sistemul a traversat o perioadă de tranziţie de două luni, iar în acest timp, călătorii au avut posibilitatea să se obişnuiască cu noile bilete, dar şi cu folosirea cardurilor valorice sau tip abonament. „Este un început, ne-am dat seama de foarte multele avantaje ale acestui sistem de care vorbim de aproximativ doi ani, iar acum am reuşit să îl pornim. Acest sistem de ticketing a început să ne inspire şi pentru alte lucruri“, a explicat Dan Voinea, directorul general al operatorului de transport local de călători.

Primar nou

Luna iunie a adus schimbări şi la nivelul Consiliului Local al Tinerilor. Astfel, Sergiu Lazăr, elev la Liceul Teoretic „Axente Sever“, a devenit noul primar al tinerilor din municipiul Mediaş. Noul viceprimar este Cosmin Pintea, de la Colegiul Tehnic „Mediensis“, iar în funcţia de secretar a fost aleasă Anca Roxana Moldovan, elevă la Şcoala Naţională de Gaz.

Lună însângerată

La mijlocul lunii iunie, trei tineri din municipiul Mediaş şi-au pierdut viaţa pe DN 7, în judeţul Arad. Autoturismul în care se aflau aceştia a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un microbuz. În urma impactului foarte puternic, cei trei tineri au murit pe loc, iar alte două persoane din microbuz au fost rănite. La sfârşitul lunii, municipiul Mediaş a mai pierdut o personalitate marcantă. Angela Ionescu a fost învinsă de o boală incurabilă. Timp de 35 ani, cât a activat ca profesor şi şef de catedră la Clubul Sportiv Şcolar Mediaş, atleţii ei au obţinut numeroase titluri de campioni. 


Regal cinematografic

În luna iulie, producţia slovenă „Shanghai Gypsy“, în regia lui Marko Naberšnik, a câştigat marele premiu al ediţiei din acest an a Mediaş Central European Film Festival. Premiul publicului a fost acordat filmului românesc „Despre oameni şi melci“, semnat de Tudor Giurgiu. În cele cinci zile, festivalul a atras 5.796 de spectatori.

Eric s-a făcut oltean

La jumătatea lunii iulie, echipa de fotbal Gaz Metan s-a despărţit de brazilianul Eric de Oliveira. Jucătorul emblematic în ultimul deceniu pentru gruparea pe Târnava Mare a plecat, la fel ca şi tehnicianul Cristi Pustai, la Pandurii Târgu-Jiu. Brazilianul a mărturisit că transferul său la gruparea condusă de Marin Condescu reprezintă o schimbare care trebuia făcută, însă s-a declarat şi trist pentru că îşi lasă în urmă colegii şi fanii care l-au ajutat să devină cine este.

Problemă rezolvată

De ani de zile, strada Mihai Eminescu din zona centrală a oraşului s-a transformat într-o imensă parcare auto. Problema a fost rezolvată de municipalitate la începutul lunii august. Târgul auto a dispărut peste noapte, cu câteva zile înainte de a intra în vigoare noul regulament votat de către Consiliul Local Mediaş. Speriaţi de amenzile cuprinse între 300 şi 500 de lei, medieşenii care aveau expuse autoturisme spre vânzare şi-au găsit alte vaduri comerciale.

24 de ore pe bicicletă

Zeci de ciclişti din Mediaş şi alte oraşe ale României au pedalat, la sfârşitul lunii august, timp de 24 de ore. De sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa. Evenimentul intitulat generic „Mediaş 24 Ore“ a ajuns la cea de-a treia ediţie consecutivă şi s-a desfăşurat în zona Binder-Bubi. Maratonul pe biciclete a fost organizat în acest an de Clubul Dafora, în parteneriat cu Asociaţia Ciclomed. Ca şi la ediţia anterioară, s-a concurat pe două categorii, solo şi pe echipe. Traseul stabilit de organizatori a avut o lungime de 9,7 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 270 de metri.

Se modernizează gara

În toamna acestui an, staţia SNCFR Mediaş a intrat într-un proces amplu de reabilitare. Se lucrează atât in interior, cât şi în exterior, la peroane şi liniile de cale ferată, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene. Noutatea este aceea că se construieşte încă un tunel pentru călători, care va duce până la linia 6. „Lucrările de modernizare a clădirii staţiei SNCFR Mediaş reprezintă un proiect care face parte din programul de reabilitare a tronsonului Aţel-Micăsasa. Lucrările prevăd reabilitarea spaţiilor destinate publicului călător, reabilitarea spaţiilor tehnologice, lucrări exterioare la peronul principal, dar şi la peroanele intermediare. Aceste lucrări vor presupune modernizarea peroanelor existente cu copertine metalice, precum şi rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Se va realiza şi o trecere la nivel spre peroane cu material de cauciuc“, a precizat Oana Brînzan, purtătorul de cuvânt al Căilor Ferate Române.



Exemplu de urmat

La sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 300 de medieşeni au răspuns pozitiv iniţiativei „Let’s Do It România“ 2013. Bilanţul: 800 de saci cu deşeuri strânşi într-o singură zi de nişte oameni care şi-au dorit să dea un exemplu, şi-au dorit să facă ceva pentru a trăi într-un mediu mai curat, şi-au dorit să arate că le pasă. „Le mulţumesc foarte mult tuturor celor care s-au implicat şi care ne-au ajutat în realizarea acestui proiect. Le mulţumesc partenerilor, dar în mod special voluntarilor care s-au înscris şi de această dată în număr mare pentru a participa la acţiunea de igienizare“, a menţionat Cristina Pustai, coordonatorul local al proiectului.

Premieră pentru România

De la începutul lunii octombrie, Spitalul Municipal Mediaş dispune de o centrală termică cu cogenerare, devenind astfel singura instituţie de stat din România care a reuşit să implementeze un asemenea proiect. Practic, fără să investească vreun leu, instituţia medicală şi-a rezolvat problema energiei termice şi electrice. „Este o premieră naţională şi, din ceea ce ştiu eu, nu doar la nivelul instituţiilor de stat, ci şi a firmelor private. Practic, cred că este prima centrală cu cogenerare implementată printr-un sistem ESCO. Beneficiile pentru Spitalul Municipal sunt mai multe. În primul rând, noi am nu am investit nimic, costurile au fost zero. Există un contract încheiat cu investitorul, prin care spitalul va prelua de la acesta electricitate şi agent termic. Condiţiile de preluare sunt ca facturile să fie cu cel puţin 10 la sută mai mici decât cele pe care le plăteam cu centrala veche. În momentul în care se obţine amortizarea acestei investiţii, centrala, împreună cu beneficiarii de electricitate, vor reveni în totalitate Spitalului Municipal Mediaş“, explică Bogdan Burghelea, managerul Spitalului Mediaş.

Şef nou la Poliţie

Tot de la începutul lunii octombrie, comisarul şef Ion Cimpoeru este noul comandant al Poliţiei Municipiului Mediaş. Acesta a câştigat concursul organizat de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu. Noul comandant a anunţat că menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică reprezintă un obiectiv permanent al său. „Vreau ca, împreună cu colegii mei, să desfăşurăm toate activităţile ce ţin de noi, astfel încât cetăţeanul medieşean să se plimbe în siguranţă pe stradă, să fie sigur de liniştea sa la locul de muncă, dar şi acasă. Am încredere în toţi cei care formează Poliţia Mediaş. Îi cunosc de foarte mult timp, am un colectiv foarte bun“, a apreciat Cimpoeru, într-un interviu acordat Monitorului de Mediaş.

Cu fonduri europene

Societatea Apa Târnavei Mari şi-a inaugurat oficial, la sfârşitul lunii octombrie, staţiile de tratare şi epurare a apei, realizate în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Cu această ocazie a fost prezent la Mediaş însuşi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici. „Sunt două realizări importante în cadrul proiectului de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată din Mediaş, Dumbrăveni şi Agnita, care a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Dacă am ajuns să inaugurăm cele două staţii, care sunt de o complexitate foarte mare, înseamnă că Mediaşul poate să se mândrească cu o staţie de tratare foarte modernă, poate cea mai modernă din ţară şi, de asemenea, după ce această apă a fost utilizată, se întoarce în natură după ce a fost epurată, în aşa fel încât protecţia mediului şi a apelor să fie asigurată“, a explicat Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari. Finalizarea proiectului european a adus la Mediaş şi cei 40 de parlamentari care formează grupul PSD din Senatul României, la invitaţia senatorului Viorel Arcaş, preşedintele organizaţiei municipale PSD Mediaş.


Încă o tragedie

La începutul lunii noiembrie, un tânăr de 21 de ani din municipiul Mediaş şi-a pierdut viaţa în urma unui accident de motocicletă care a şocat întregul oraş. Tragedia s-a produs pe strada Blajului din cartierul Vitrometan. Motociclistul a intrat într-un autoturism care nu i-a acordat prioritate, iar impactul i-a fost fatal tânărului. Acesta a decedat la spital, în ciuda eforturilor medicilor, lăsând multe semne de întrebare.

Mediaşul are city-manager

Tot de la începutul lunii noiembrie, Orosz Csaba este noul city-manager al municipiului Mediaş. Acesta a susţinut interviul final pe care l-a promovat cu punctaj maxim. Contracandidatul său, Eugen Grozav, a fost respins după proba scrisă la care a obţinut doar 5 puncte din 100 posibile. „Din perspectiva mea, lucrurile merg spre bine în oraş. Au fost unele proiecte foarte mari şi mă refer la cel gestionat de Apa Târnavei Mari. Bineînţeles că au fost şi probleme, însă noi trebuie să avem şi puţină răbdare, ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. Încetul cu încetul se vor aşeza lucrurile şi se vor remedia toate defectele. În maxim un an, sunt convins că lucrurile se vor îndrepta. Atribuţiile mele tocmai astea vor fi: să identificăm problemele, să le discutăm şi să le rezolvăm“, a declarat udemeristul pentru cititorii Monitorului de Mediaş.

Pariul lui Vescan

Staţiile de uscare cu TEG reprezintă pariul câştigat de Mircea Vescan, managerul general al companiei Armax Gaz, care a organizat la jumătatea lunii noiembrie o prezentare a tehnologiilor şi produselor societăţii pe care o conduce şi a explicat că proiectul în care a crezut în urmă cu opt ani şi în care a investit milioane de euro este unul de succes. „Armax Gaz investeşte continuu în inovare şi demonstrează că soluţiile româneşti pe care le propune pentru nevoile pieţei autohtone, dar şi pentru pieţele internaţionale, sunt deosebit de eficiente. Produsele şi serviciile personalizate în funcţie de nevoile fiecărui client în parte sunt la cele mai înalte standarde tehnologice, calitative şi comerciale. Am demonstrat şi vom demonstra în continuare că suntem o companie serioasă şi livrăm clienţilor noştri variantele optime pentru dezvoltarea afacerii lor. Aşa cum texanii sunt recunoscuţi ca fiind cei mai tari petrolişti, aşa şi medieşenii sunt cei mai tari gazişti. Este, aşadar, datoria noastră să fim specialiştii de care România are nevoie!“, a comentat Vescan.


2.842 de articole au fost publicate pe www.monitoruldemedias.ro


Impozite mai mari

Taxele locale vor creşte în 2014 şi asta pentru că municipalitatea este obligată de lege. Ordonanţa prin care, anul trecut, măsura era lasată la latitudinea fiecărei administraţii se referea doar la 2013, astfel că anul viitor taxele se vor majora. „Pentru persoanele fizice, în anul 2014 se vor aplica prevederile Hotărârii de Guvern 1309/2012, ceea ce înseamnă o creştere de 16 la sută la impozitul pe clădiri. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului datorat pe întregul an de persoane fizice până la data de 31 martie a anului respectiv se acordă o bonificaţie de 7 la sută, pentru cei care au două termene de plată“, a detaliat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.
    Trimite prin e-mail