duminică, 27 ianuarie 2013

Publicat la 1/27/2013 05:32:00 p.m. de Redacţie

Primul interviu cu Pustai „pandurul“. „Gaz Metan e casa mea”

Antrenorul cu un mandat-record în Liga I a renunţat la Gaz Metan Mediaş şi a preluat Pandurii Târgu-Jiu. Cristian Pustai s-a aflat aproape şase ani pe banca tehnică a alb-negrilor, timp în care a reuşit să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc şi a fost foarte aproape de grupele Europa League, după ce formaţia sa a trecut pe rând de Kups Kuopio şi Mainz, iar ulterior, în partida cu Austria Viena, i-a lipsit un singur gol. De săptămâna trecută, Pustai şi-a legat destinul de oltenii lui Pârvulescu.


Monitorul de Mediaş: Care a fost motivul sau motivele care au stat la baza deciziei de a renunţa la Gaz Metan şi a prelua Pandurii ? 
Cristian Pustai: Decizia mea, luată cu destul de multă greutate, pentru că sunt şase ani fără câteva zile de când activez la echipa Gaz Metan, este o provocare pentru mine. Un obiectiv  îndrăzneţ, acela de a participa într-o cupă europeană cu Pandurii. Am considerat că este momentul unei schimbări.

Monitorul de Mediaş: Ce au însemnat pentru tine cei aproape şase ani petrecuţi la Gaz Metan ?
Cristian Pustai: Au fost lucruri foarte frumoase, bineînţeles, şi cu greutăţi, dar Gaz Metan rămâne pentru mine, cum a rămas şi ca fotbalist, rămâne şi ca antrenor, clubul la care mă voi întoarce oricând cu drag. E casa mea până la urmă, pentru că locuiesc în Mediaş şi aici voi rămâne.

Monitorul de Mediaş:  Care a fost cea mai bucurie şi cea mai mare dezamăgire în toată această perioadă ?
Cristian Pustai: Au fost multe bucurii, au fost şi câteva dezamăgiri. Nu aş vrea să fac un top. E un moment în care aproape nu mai contează. Eu voi rămâne ataşat de oraşul Mediaş şi sper că, atât timp cât am lucrat aici, am făcut-o bine.

Monitorul de Mediaş: Crezi că poţi să faci din Pandurii o echipă europeană ? Este acesta un obiectiv clar în contractul cu gorjenii ?
Cristian Pustai: Este un obiectiv îndrăzneţ, însă este bine să-ţi propui astfel de lucruri. Este un lucru frumos. Probabil cel mai frumos posibil pentru un antrenor este să câştigi campionatul, Cupa şi să participi într-o competiţie europeană. Voi încerca. Este o nouă încercare şi sper să şi reuşesc.

Eugen PÂRVULESCU | preşedinte executiv Pandurii Tg. Jiu: „Ţin să-i mulţumesc antrenorului Cristi Pustai că a acceptat oferta de a veni la Târgu Jiu. Îi mulţumesc şi lui Petre Grigoraş pentru tot ce a făcut la Târgu Jiu, ştiţi că a făcut lucruri foarte bune, împreună am făcut lucruri foarte bune, împreună cu conducerea şi cu grupul fantastic de jucători pe care îi avem la Târgu Jiu şi nu în ultimul rând cu publicul de la Târgu Jiu. Sperăm în continuare, cu un nou tehnician să avem aceleaşi rezultate bune. Ne dorim să avem rezultate bune şi să avem în continuare un joc spectaculos. Vrem să obţinem rezultate favorabile pentru a ne atinge obiectivele propuse. Obiectivul trasat de Consiliul de Administraţie şi de preşedintele clubului, Marin Condescu, este clasarea pe un loc de o cupă europeană. Suntem conştienţi că va fi foarte dificil, sunt echipe foarte puternice angrenate în această luptă, nu ne va fi uşor, dar, în acelaşi timp, şi gruparea Pandurii Târgu Jiu se va lupta pentru a obţine această performanţă.“


Monitorul de Mediaş: Îţi doreşti vreun jucător de la Mediaş la Pandurii ?
Cristian Pustai: Este prematur să vorbim despre această problemă. Îmi doresc ca echipa Gaz Metan să-şi continue parcursul din ultimele etape şi să termine la mijlocul clasamentului, acolo unde îi cam este locul. 

Monitorul de Mediaş: A încercat cineva de la Gaz Metan să te întoarcă din drum, să îţi schimbe decizia ?
Cristian Pustai: Nu, în general eu sunt un om ambiţios, iar atunci când am luat o decizie, aşa rămâne.

Monitorul de Mediaş: La Târgu-Jiu vei colabora cu vreunul dintre secunzi ?
Cristian Pustai: Singurul care va veni cu mine este antrenorul secund Flavius Şomfălean. Sper că plec cu fruntea sus. Închid o uşă, dar nu o trântesc, nu se ştie niciodată în viaţă când te poţi întoarce şi eu m-aş întoarce oricând cu plăcere, pentru că - v-am spus - eu am foarte mare respect pentru acest club, la care am jucat opt ani şi am antrenat alţi şase, iar altă perioadă am avut o altă funcţie administrativă. Este, însă, timpul şi momentul să accept şi alte provocări. 

Monitorul de Mediaş: Te-a convins şi contractul pe trei ani şi jumătate oferit de gorjeni ? 
Cristian Pustai: Eu sunt un om care îşi duce la capăt contractele sau încerc să fac acest lucru. Nici la Mediaş nu am avut contracte pe perioade lungi, nu a contat că a fost pe un an sau pe trei ani, an de an s-au schimbat datele problemei. Probabil că şi la Târgu-Jiu va fi la fel.

Monitorul de Mediaş: Ai ştiut că vrei să pleci de la echipă mai demult sau a fost ceva spontan ?
Cristian Pustai: A fost o provocare, a fost o ofertă. Eu am mai avut, pe parcursul contractului meu, diferite oferte. P toate celelalte de până acum le-am respins, pe asta nu am respins-o pentru că am considerat eu că este momentul să fac un pas, o schimbare, să merg la Pandurii Târgu-Jiu. Este decizia mea. Nu m-am consultat cu altcineva decât cu soţia mea. Poate să fie foarte bună, poate să nu fie… eu sper să fie bună. 

Monitorul de Mediaş: Problemele financiare ale clubului au contat în alegerea ta ? 
Cristian Pustai: Nu am discutat şi nu voi discuta despre problemele acestea. Este decizia mea să merg la o echipă mai bine clasată, să încerc să fac mai mult.


A consemnat Alex PÎNTEA


„Succes pe noul tău drum!“

Activitatea lui Cristian Pustai ca şi antrenor al echipei de fotbal Gaz Metan Mediaş a fost şi va rămâne una apreciată. Conducerea grupării de pe Târnava Mare a fost postat un mesaj de mulţumire pe pagina oficială de internet a clubului. „Orice construcţie a unui sistem se face cu oameni. Oameni care, de la un anumit moment, ajung să se identifice cu ceea ce au construit. Fără doar şi poate, dacă echipa de fotbal Gaz Metan a ajuns la un anumit nivel de performanţă în România, un mare merit îl are şi Cristian Pustai. Aşa că nu greşim dacă spunem că Gazul Metan din ultimii şase ani se identifică cu acesta. Ca peste tot, însă, vine un moment în care drumurile se despart. Este normal să fie aşa, este sănătos şi este matur să se întâmple. Din acea clipă, fiecare merge pe noul lui drum. Mult succes pe noul tău drum, Cristian Pustai, şi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru noi!“, se arată în mesajul adresat tehnicianului medieşean.

Poezie cu dedicaţie

Plecarea dulce-amară la Târgu-Jiu i-a adus lui Cristian Pustai şi o dedicaţie în versuri. Cu titlul „Lui Cristi“, poetul Sorin Poclitaru i-a dedicat acestuia şi un catren. „Eu ştiu că o să-mi fie dor de Gaz/Când o să fiu oltean prin meserie/Dar cred cinstit c-aşa a fost să fie/Să schimb eu sonda pentru un biet praz“.



    Trimite prin e-mail