vineri, 5 aprilie 2013

Publicat la 4/05/2013 01:16:00 p.m. de Redacţie

Romgaz, gata de grevă generală

Aproape 400 de angajaţi ai Romgaz Mediaş au fost în grevă japoneză, ieri, ca reacţie la anunţul făcut de ministrul-delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care are în vedere înfiinţarea unui sediu secundar al companiei la Bucureşti. O astfel de măsură ar putea fi doar primul pas înaintea unei mutări definitive.


Autori: Alex PÎNTEA, Mihai COLIBABA

Forţele politice, administraţia locală şi societatea civilă s-au mobilizat din nou exemplar. În urma unei decizii luate, ieri, în biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz Mediaş, angajaţii societăţii s-au aflat, astăzi, în grevă japoneză. Ei au purtat banderole albe pe mâna stângă, potrivit liderului de sindicat Ioan Stoicovici. "Acesta este un prim semnal de alarmă pe care am vrut să-l tragem faţă de intenţia deschiderii unui sediu secundar al Romgaz la Bucureşti. Decizia a venit de sus: se înfiinţează la Bucureşti un sediu secundar. Ce garanţie avem noi că a doua decizie nu va fi: sediul secundar din Bucureşti devine sediu central? De fiecare dată când se schimbă miniştri, ne aşteptăm să le vină idei de mutare a sediului Romgaz la Bucureşti. Au încercat Berceanu, Videanu şi acum Niţă. Nu vedem care este rostul acestei mutări. Să devină Mediaş o zonă defavorizată? Noi la Mediaş de 100 de ani extragem gazul, de ce să se mute sediul la Bucureşti? Ca să ajungem ca Hidroelectrica, în insolvenţă, ca să avem probleme ca CFR-ul. Toate companiile care au sediile în Bucureşti au probleme", a afirmat Stoicovici. Potrivit acestuia, sindicatul ar putea organiza chiar o grevă generală. Deocamdată, purtătorul de cuvânt al Romgaz, Ioana Abramiuc, a declarat că activitatea societăţii nu a fost perturbată pe timpul grevei japoneze a angajaţilor, aceştia îndeplinindu-şi obligaţiile de serviciu.

„Mă mir că mai existăm“

Miron Neagu-Bălaşa
În 1998, Mediaşul a ieşit în stradă pentru a opri mutarea sediului Romgaz la Bucureşti. Scenariul pare să se repete, 15 ani mai târziu. „Se repetă cu totul şi întru totul, doar personajele sunt altele. Sunt alţii la putere acum şi, ca atare, joacă rolul de a jindui şi de a râvni la această industrie. Este aproape normal, pentru că este o industrie care, întotdeauna, profitabilă fiind, a ridicat şi a iscat atâtea pofte. Îmi exprim o mirare că încă mai existăm şi suntem aici unde suntem, pentru tentaţia mare pe care o reprezentăm“, a comentat liderul sindical Miron Neagu-Bălaşa, invitat într-o emisiune a postului local de televiziune Nova TV Mediaş.

Toţi pentru Mediaş

Liderul PDL Mediaş, primarul Teodor Neamţu, a atras atenţia că, prin contribuţiile sale, compania asigură un sfert din bugetul oraşului. „22 de milioane de lei intră la bugetul local al orașului din plata taxelor și impozitelor de către Romgaz. Am făcut, prin urmare, un apel la toate forțele politice, sindicale, economice, să ia atitudine față de această intenție“, a anunţat Neamţu. Deşi reprezintă una dintre formaţiunile aflate la guvernare, liberalii medieşeni au luat şi ei poziţie. „Avem puterea, resursele, instrumentele, oamenii şi timpul pentru a acţiona şi a ne proteja oraşul, viitorul nostru şi al copiilor noştri“, este de părere viceprimarul George Petrescu, preşedintele PNL Mediaş.

AGA decide

La rândul său, senatorul PSD Viorel Arcaş susţine că a discutat cu premierul săptămâna trecută şi că nu s-a pus niciun moment problema mutării sediului Romgaz de la Mediaş. Există doar discuţii despre crearea unei reprezentanţe a societăţii în Bucureşti, însă acest lucru va fi decis abia în urma şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor din luna aprilie, a afirmat Arcaş. Tot din tabăra puterii, deputatul Gheorghe Roman consideră că nu este nimic adevărat în privinţa mutării sediului Romgaz şi că societatea trebuie să rămână aici, indiferent de culoarea politică a Guvernului. Totodată, Roman a promis că îl va interpela pe ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, de la declaraţiile căruia au apărut zvonurile. În această dimineaţă, sindicaliştii de la Romgaz i-au înmânat prefectului Ovidiu Sitterli o notă de protest care va ajunge la primul ministru.

Măsură iraţională

Senatorul Ion Ariton s-a alăturat şi el celor care contestă o eventuală mutare la Bucureşti. „Credeam că asemenea iniţiative au intrat de mult în istorie, după ce s-au dovedit, de fiecare dată, jocuri politicianiste, ce ar fi putut avea efecte devastatoare asupra judeţului Sibiu şi a însăşi ideii de descentralizare a economiei româneşti. Nu cunosc motivele pentru care acest subiect a fost reluat în spaţiul public. Ca politician sibian şi fost ministru al Economiei resping categoric ideea mutării sediului Romgaz, în speranţa că nu va ajunge nici măcar o ipoteză de lucru la nivel guvernamental“, a comentat preşedintele PDL Sibiu. Săptămâna trecută, la tribuna Parlamentului a urcat şi deputatul Mircea Cazan, preşedintele PNL Sibiu, care a sugerat că braşoveanul Niţă ar vrea să mute Romgaz pentru a dezavantaja Sibiul în posibila competiţie pentru şefia regiunii. Şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că "transferarea Romgaz din Mediaş în orice altă parte ar fi o eroare gravă".



    Trimite prin e-mail