vineri, 12 aprilie 2013

Publicat la 4/12/2013 06:02:00 p.m. de Anonim

Fierbe oraşul! Medieşenii nu acceptă planurile lui Niţă

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru ca sediile Romgaz şi Transgaz să rămână la Mediaş. Ministrul Energiei pare să fi cedat, însă pericolul nu a trecut. Specialiştii cred că o decizie fundamentată pe interese politice este oricând posibilă. Dacă tradiţia centenară a gazului ia sfârşit, şase din zece investiţii publice sunt condamnate. La fel, Spitalul Municipal sau echipele prim-divizionare de baschet şi de fotbal. Cei doi giganţi energetici susţin o întreagă economie locală.


Autori: Alex PÎNTEA, Mihai COLIBABA

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a făcut pasul înapoi, anunţând că sediile principale şi conducerile societăţilor naţionale Romgaz şi Transgaz vor rămâne la Mediaş, după ce aproape 2.500 de persoane au protestat, marţi, în Piaţa Corneliu Coposu. Primarul Teodor Neamţu le-a vorbit despre efectele catastrofale pe care le-ar avea mutarea sediilor Romgaz şi Transgaz. „Bugetul Mediaşului ar putea scădea cu 25%, respectiv 60% din bugetul de investiţii alocat pentru anul 2013, peste 2.000 de familii ar rămâne fără venit, firmele medieşene importante ar rămâne fără contracte importante, care ar putea duce la disponibilizari în acestea, echipele de fotbal şi baschet ar rămâne fără finanţare, Spitalul Municipal şi alte instituţii nu ar mai beneficia de sponsorizările societăţilor de gaz, puterea de cumpărare ar scădea dramatic, lucru ce ar duce la închiderea supermarketurilor din oraş şi multe alte efecte negative s-ar putea răsfrânge asupra Mediaşului. Trebuie să ne opunem acestor acţiuni, să ne apărăm oraşul şi oamenii!“, a exclamat Neamţu.

PSD Mediaş nu se opune

Pentru moment, acţiunile de protest au încetat, în condiţiile în care de-a lungul săptămânii diverşi actori sindicali şi politici au avut discuţii cu Guvernul. „Sediile celor două companii vor rămâne la Mediaş. În Bucureşti vor funcţiona activităţile de: strategie, relaţii instituţionale şi relaţii internaţionale, organizate în cadrul unor sedii secundare. Aceste măsuri nu vor implica disponibilizări sau restructurări de personal la cele două companii, conducerile societăţilor funcţionând la sediile sociale. Cele două societăţi sunt considerate de interes naţional şi vor rămâne în portofoliul statului român“, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Economiei, după întâlnirea ministrului Constantin Niţă cu prefectul Ovidiu Sitterli, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Gaz – România şi cei ai sindicatelor Transgaz şi Romgaz. Decizia este confirmată de senatorul Viorel Arcaş, liderul PSD Mediaş. „Reiese, fără echivoc, faptul că sediile celor două companii rămân la Mediaş, iar managementul acestor societăţi va fi exercitat în cadrul sediilor aflate în oraşul nostru, confirmând că nicio secundă nu a fost vorba de mutarea sediilor celor celor două societăţi şi afectarea economică şi socială a oraşului nostru. Din perspective politice sau sociale, PSD Mediaş nu se poate opune înfiinţării unei astfel de reprezentanţe la Bucureşti, în condiţiile în care înfiinţarea unei asemenea reprezentanţe nu are efecte economice şi/sau sociale asupra oraşului nostru“, a precizat Arcaş, într-un comunicat de presă.

Unice în România

Compania Romgaz a dovedit preocuparea pentru acte filantropice şi sponsorizarea substanţială a unor domenii precum învăţământul, cultura şi sportul. În fiecare an, ea susţine financiar studenţii, elevii şi preşcolarii pentru participarea la olimpiade, competiţii sportive sau evenimente festive, iar unităţile de învăţământ primesc sponsorizări consistente, fără de care activitatea lor ar avea de suferit. Totodată, compania cheltuieşte sume importante pentru construirea, reabilitarea sau restaurarea lăcaşelor de cult. Finalizarea unor lucrări de modernizare a Spitalului Municipal Mediaş şi dotarea acestuia cu aparatură a fost posibilă tot datorită contribuţiilor Romgaz. Printre acţiunile de responsabilitate desfăşurate numai anul trecut se numără expoziţia cu vânzare „Darul speranţei“, campania „Şofatul defensiv“ - destinată liceenilor, sau organizarea de concursuri cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Cunoscuţi prin performanţe sportive

Performanţa secţiilor de baschet şi fotbal ale Clubului Gaz Metan a devenit cartea de vizită a oraşului, dar SNGN Romgaz SA susţine şi cluburi de dans sportiv, şcoli de fotbal sau cluburi de tenis de câmp şi organizează anual competiţia de şah de renume mondial „Turneul Regilor“. Nu în ultimul rând, societatea este un partener strategic pentru evenimente precum Mediaş Central European Film Festival, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, turneul „Pianul călător“, turneul naţional Stradivarius, Sibiu Jazz Festival sau festivalul-concurs internaţional „George Enescu“. „O companie responsabilă, o companie a viitorului“ este şi deviza celor de la Transgaz, care desfăşoară din 2010 o politică de responsabilitate socială integrată. Aceasta are în vedere susţinerea mişcării sportive din Mediaş şi împrejurimi, a tinerei generaţii şi a unităţilor de învăţământ sau a activităţilor culturale, dar şi acordarea de sprijin umanitar, sponsorizarea Spitalului Municipal, contribuţia la campanii de ecologizare sau acţiuni de voluntariat pentru care se investesc anual sute de mii de euro.

Impact general

Aşa cum niciun alt actor economic local nu poate, societăţile naţionale din domeniul gazifer susţin bunul mers al afacerilor medieşene, proiectele administraţiei publice şi dezvoltarea sănătoasă a comunităţii. „Mutarea Romgaz şi Transgaz la Bucureşti, mai mult sau mai putin voalată sau treptată, va avea un efect devastator în toate ramurile economice ale oraşului Mediaş şi va afecta foarte multă lume. Chiar dacă pe tine crezi că nu te va afecta deloc, dacă priveşti problema mai în ansamblu, îţi vei da seama că poate afectează firma la care lucrezi şi bugetul local de care ţine dezvoltarea oraşului atât economic, cât şi cultural“, este de părere activistul social Feri Teglas.

Miza: regionalizarea

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Francisc Szombatfalvi-Török, este unul dintre cei care urmăreşte cu interes situaţia de la Mediaş. În condiţiile în care miza amestecului ministrului Niţă în treburile Romgaz pare să fie competiţia pentru regionalizare, Török crede că nimeni nu poate opri Bucureştiul să-şi ducă la îndeplinire planurile, chiar şi în lipsa unor argumente economice valide. „După calculele mele, în judeţul Sibiu, Romgaz are peste 2.000 de angajaţi la sediul central şi la alte servicii. Ei realizează venituri în judeţ. Deşi contribuţiile lor merg direct la Bucureşti, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, venitul net e al oamenilor, se cheltuieşte aici şi contribuie la prosperitatea judeţului. Familiile lor se situează la un alt nivel social. Ar fi preferabil ca sediul social să rămână în Mediaş, dar legea reglementează piaţa liberă. Conducerea companiei poate deschide puncte de lucru şi nu poţi opri aceste decizii. Teama mare este că, prin mutarea unor activităţi dinspre Mediaş, uşor-uşor, importanţa sediului social de aici se va termina şi atunci se va justifica mutarea definitivă în Bucureşti“, a subliniat şeful ITM, în exclusivitate pentru Monitorul de Mediaş.

Niţă, demisia?

Deputatul Gheorghe Roman a cerut liderului de grup al parlamentarilor PSD să susţină cauza Mediaşului în faţa primului ministru, a solicitat o audienţă la premierul Victor Ponta, iar marţi a participat la şedinţa Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a precizat că doreşte să ştie ce presupune înfiinţarea sediilor secundare la Bucureşti şi cum afectează Mediaşul şi judeţul Sibiu din punct de vedere economic. „Dacă nu vom avea precizări clare de la Ministerul Economiei, voi înainta spre analiză către conducerea USL schimbarea ministrului delegat pentru Energie, domnul Constantin Niţă“, avertizează Cazan, adăugând că sunt „atâţia oameni capabili în PSD“ care ar putea rezolva problemele apărute la Romgaz şi Transgaz.

Sindicatele au luat foc

Ioan Stoicovici, preşedintele Sindicatului Liber din Romgaz, nu consideră că are vreo garanţie din partea ministrului Niţă. „Ce să înţeleg? Comunicatele de presă ţin locul unor garanţii, unei semnături de ministru? Vineri spune ceva şi marţi altceva? Vom dubla activitatea? Vor fi doi inşi pe acelaşi post? Vom duce oameni din Mediaş la Bucureşti? Vom dubla salariile? Ei zic: «staţi liniştiţi, dar avem noi grijă ce se va întâmpla pe viitor». Varianta că nu se fac disponibilizări nu convinge. Vom desfiinţa posturile de la Mediaş să le înfiinţăm la Bucureşti? Ce va fi acolo: sucursală, birou, direcţie ?... Nu se spune absolut nimic!“, s-a plâns Stoicovici la Prefectură. Primarul Neamţu îi dă dreptate. „Am primit un fax fără antet, fără semnătură, fără nimic şi la modul în care este formulat nu ne dă prea multă siguranţă. Atâta timp cât se lasă în coadă de peşte problema, nu cred că putem fi siguri că este rezolvată. Ceea ce s-a primit nu ne dă nicio garanţie. Evident că de la un sediu secundar la un sediu principal distanţa este insesizabilă, de aici temerile noastre“, a reiterat acesta.

Cheltuieli „inutile“

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, se opune şi el propunerii de a muta Romgazul şi Transgazul de la Mediaş la Bucureşti. Parlamentarul a considerat că cea mai bună cale de acţiune este o declaraţie politică. „Domnule prim-ministru, demersul domnului Niţă nu are niciun fundament economic, presupune cheltuieli inutile, pune în pericol situaţia locurilor de muncă din Mediaş, dezvoltarea întregii regiuni şi nu poate fi făcut după bunul plac al unui ministru“, a apreciat Ganţ.

Francisc SZOMBATFALVI-TÖRÖK | inspector-şef ITM Sibiu: „Ministerul Economiei face parte din Guvern, iar deasupra acestuia se află interese politice. După cum am mai avertizat, criteriile economice s-ar putea să nu fie criteriile principale pentru luarea unor măsuri. Eu am discutat cu sindicaliştii, nu cred că împotrivirile lor vor avea succes. La decizii economice – motivate oficial pe considerente de profitabilitate – nu ai ce protesta. Cetăţeanul poate să îşi spună părerea, dar nu se poate amesteca, pentru că nu va influenţa rezultatul.“



    Trimite prin e-mail