Traficul de tranzit din municipiul Cluj-Napoca va fi interzis după deschiderea DEx4 Tureni. Drumul expres realizat de Dimex și CON-A contribuie semnificativ la eficientizarea traficului din regiune.

Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, despre impactul DEx4: „Un proiect realizat prin contribuția clujenilor”|Foto: monitorulcj.ro
Drumul expres de la Tureni va fi deschis circulației joi, 10 iulie, de la ora 14, potrivit asigurărilor oferite de Cristina Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
„Astăzi deschidem circulația pe drumul expres de la Tureni, care face legătura între Autostrada Transilvania. În urma verificărilor din teren, confirm faptul că lucrările au fost finalizate, iar astăzi, de la ora 14:00, vom da drumul circulației”, a anunțat directorul CNAIR.
Radu Rațiu: Un proiect realizat prin contribuția clujenilor
Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a apreciat eforturile depuse de echipa Dimex – CON-A și a arătat că proiectul drumului expres de la Tureni a fost realizat prin eforturile comune ale autorităților locale și centrale, dar și prin contribuțiile clujenilor.
„Felicit toate instituțiile care au fost implicate în realizarea acestui proiect – drumul expres de la Tureni are o importanță majoră, pentru că de astăzi, toți cei care merg spre București, Sibiu, Brașov, nu mai trebuie să intre prin municipiul Turda, ci vor avea un acces mult mai facil.
De altfel, prin contribuțiile clujenilor și a tuturor celor implicați în acest proiect, această investiție a fost încheiată cu succes”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj înainte de inaugurarea DEx4.
Drumul expres, realizat pe o lungime de peste 5 km, rezolvă o mare parte din traficul de tranzit, astfel încât cele două municipii – Cluj-Napoca și Turda vor fi evitate de acest trafic de tranzit, iar fluidizarea circulației va crește substanțial.
„Salutăm deschiderea circulației pe drumul expres Tureni. Acest proiect este de o importanță majoră nu doar pentru județul Cluj, ci pentru întreaga regiune. Este un drum care vine să fluidizeze în primul rând traficul din municipiul Cluj-Napoca, dar și din municipiul Turda, să aducă beneficii semnificative prin reducerea timpilor de deplasare pentru cetățeni și, nu în ultimul rând, aduce beneficii economice și de mediu”, a declarat prefectul Clujului, Maria Forna.
„Astăzi dăm în folosință drumul expres DEx4 Cluj-Tureni, alături de echipa CON-A, cărora le mulțumesc că au reușit să fie parte din acest proiect și datorită muncii pe care ai au făcut-o, să finalizăm acest proiect”, a declarat Cristian Manițiu, director executiv zonal CON-A.
Viceprimarul Dan Tarcea: Peste 450.000 de mașini de mare tonaj nu vor mai tranzita Clujul
Prezent la Tureni, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a anunțat că în urma deschiderii cirulației pe drumul expres de la Tureni, traficul de tranzit din municipiul Cluj-Napoca va fi interzis.
„Asistăm la un moment important pentru comunitatea noastră. Acest proiect ne dă posibilitatea să luăm niște decizii în ceea ce privește reglementarea traficului: săptămâna viitoare vom lua o decizie de interzicere a traficului de tranzit în municipiul Cluj-Napoca, tocmai pentru a realiza o mai bună fluidizare a circulației, pentru a elimina o parte din poluare și pentru a crește siguranța în trafic.
Nu am putut realiza acest lucru până când acest obiectiv nu a fost finalizat.
Deci, de săptămâna viitoare, traficul de tranzit va fi interzis în Cluj-Napoca: sunt aproximativ 1.800 de mașini pe zi, deci peste 450.000 de mașini de mare tonaj nu vor mai tranzita Clujul”, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.
Noua șosea de mare viteză, în lungime de aproximativ cinci kilometri, va face legătura între Autostrada Transilvania A3 și Drumul Național DN1, lângă localitatea Tureni.
Odată deschis traficului, tronsonul va descongestiona Turda, oraș a cărui traversare durează adesea chiar și o oră, și va face mult mai ușor accesul șoferilor spre Cluj-Napoca.
Gilăul și Clujul scapă de TIR-uri
Odată cu deschiderea circulației pe drumul expres de la Tureni, niciun TIR nu va mai veni prin Gilău, ceea ce reprezintă un impact major și asupra traficului din Gilău.
În mod obligatoriu, aceste TIR-uri și mașini de mare tonaj (peste 7,5 tone) vor circula pe traseul Căpușu Mare – DN1J – Nădășelu și nu vor intra pe Calea Baciului în Cluj-Napoca. De la Nădășelu, TIR-urile vor urca pe autostradă și vor ajunge la Tureni, de unde pot parcurge DN1 spre Centura Vâlcele-Apahida și de acolo pot merge spre Bistrița sau Baia Mare.
La fel, traficul greu care vine de la Bistrița – Oradea nu va mai tranzita municipiul Cluj-Napoca, ci va utiliza drumul expres de la Tureni.
Potrivit autorităților, cei care vin din Baia Mare, la Răscruci, vor avea o informare, astfel că, obligatoriu, la sensul giratoriu de la Apahida se va intra pe Centura Vâlcele și nu pe Bulevardul Muncii.