luni, 20 mai 2024

Publicat la 5/20/2024 10:15:00 p.m. de

Noaptea Muzeelor s-a bucurat de mare succes la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, a organizat în data de 18 mai, un eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Muzeelor. Municipiul de pe Târnava Mare a aderat din nou la Noaptea Europeană a Muzeelor, organizând un program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic de excepție. Și în acest an au fost implicate majoritatea instituțiilor locale de profil, astfel că doritorii au avut acces gratuit pe tot parcursul zilei la toate aceste instituții.
 
 
Muzeul Municipal Mediaș a fost deschis în data de 18 mai până la miezul nopții. Vizitatorii săi au avut ocazia să vadă o serie de expoziții. Este vorba despre „Istorie – Arheologie: Evoluția comunităților umane din zona Mediașului, din preistorie până în epoca modernă”, „Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor”, sau expoziția de arte vizuale „AMORF”. De asemenea, vizitatorii au fost invitați să vadă piese arheologice confecționate din bronz, cupru, fier și argint,  descoperite de detectoriști în Mediaș și zonă. Acestea fac parte din expoziția expoziția intitulată „Din Preistorie până în Evul Mediu. Descoperiri arheologice prin detecție din zona Mediașului”. În fine probabil cea mai vizitată expoziție a fost cea intitulată „Mamifere sălbatice de pe glob”, realizată în colaborare cu Hunting Club Mediaș și Raith Tierpräparator. Exponatele realizate prin tehnica taxidermiei, provin din colecțiile particulare ale austriacului Helmut Raith și medieșeanului Oliviu Aldea. Prădători de top precum lei, leoparzi sau gheparzi, dar și urși, antilope, zebre, vulpi, crocodili și alte mamifere, toate în mărime naturale, sunt expuse la sediul instituției de cultură.
 
Patrimoniu cultural
 
Medieșenii care au avut curiozitatea să treacă pragul Casei Memoriale „Stephan Ludwig Roth”, de pe strada Johannes Honterus, au putut vedea o expoziție care prezintă viața, activitatea și opera marelui umanist. În Turnul Pietrarilor, a putut fi admirată expoziția „Pânza de păianjen în artă – In memoriam: Emil Mureșan”, iar Casa Memorială „Hermann Oberth” și-a întâmpinat vizitatorii cu două expoziții. Este  vorba despre „Viața și activitatea savantului Hermann Oberth”, respectiv „Aniversare – 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale Hermann Oberth”. La Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, vizitatorii au putut asista la o prezentare de orgă, dar și să viziteze închisoarea orașului. Tot sâmbăta trecută, doritorii au putut trece pragul Sinagogii de pe strada Mihail Kogălniceanu și să vadă o expoziție de artă.
    Trimite prin e-mail