miercuri, 8 februarie 2023

Publicat la 2/08/2023 04:49:00 p.m. de

„Mediașul este un exemplu bun“

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, s-a întâlnit sâmbătă, la Mediaș, cu primarul Gheorghe Roman. Discuțiile au avut ca temă proiectele de dezvoltare aflate acum în derulare în municipiul Mediaș și care au componente ce depind de Ministerul Mediului. Printre acestea, amenajarea malului râului Târnava Mare ca zonă de promenadă, respectiv amenajarea unei păduri-parc de 17 hectare în zona Greweln. Ambele proiecte fac parte din planul municipalității de a crea noi zone de agrement pentru medieșeni.
 
 
Ministrul Mediului, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost prezent la sfârșitul săptămânii trecute la Mediaș. Tanczos Barna s-a întâlnit la sediul municipalității cu primarul Gheorghe Roman, pentru o discuție despre toate proiectele orașului, în special cele cu fonduri europene derulate prin intermediul Ministerul Mediului. „Am vorbit cu primarul Gheorghe Roman despre proiectele pe care le are, mai ales cele finanțate de Ministerul Mediului. Sunt foarte multe proiecte depuse de către acesta. De asemenea, din PNRR finanțăm centre cu aport voluntar, insule digitalizate de colectare selectivă a deșeurilor, la ambele a participat Mediașul și va primi finanțare, a primit notificările cu privire la depunerea cu succes și evaluarea pozitivă a acestor proiecte. Mediașul este și un centru cultural, istoric, care trebuie sprijinit nu doar din punct de vedere al Ministerului Mediului, ci și din punctul de vedere al gestionării acestui patrimoniu cultural așa cum trebuie. Cred că Mediașul este un exemplu bun de gestionare a problemelor din oraș și județul Sibiu în ansamblu este un exemplu pozitiv pentru toate județele din țară“, a declarat Tanczos Barna.
 
Fonduri europene pentru dezvoltare
 
Primarul Gheorghe Roman spune că administrația publică locală din Mediaș este pregătită să propună proiecte și să facă solicitări pe programele pe care ministerul le propune. Edilul a explicat că fondurile europene reprezintă cheia dezvoltării orașului, lucru pe care administrația pe care o conduce l-a înțeles și îl aplică în diferite domenii. „Mă bucură faptul că Ministrul Mediului a răspuns invitației mele și și-a făcut timp să vină la sediul Primăriei Mediaș. Sigur că am discutat despre toate proiectele pe care le are în derulare municipalitatea, dar în special am adus în atenția domniei sale cele pe fonduri europene derulate prin intermediul Ministerului Mediului. M-a bucurat faptul că a avut deschidere pentru municipiul nostru, iar în continuare noi suntem pregătiți să depunem proiecte, să facem solicitări pe programele pe care ministerul le propune tuturor administrațiilor publice locale. Mediașul este așa cum deja se cunoaște, un oraș care a înțeles că fără atragerea de fonduri europene și guvernamentale nu se poate dezvolta. Noi promovăm proiecte pentru ca orașul nostru să se dezvolte și să se modernizeze în așa fel încât să fim mândri că trăim aici“, a declarat primarul Gheorghe Roman.
 
Proiect aprobat
 
Municipiul Mediaș va beneficia de un Centru de colectare al deșeurilor cu aport voluntar, în cadrul unui proiect câștigat de oraș. Prin intermediul acestuia se va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate direct de la cetățean. Este vorba despre deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri–deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. „Proiectul este câștigat. Zilele acestea au primit răspunsul pozitiv cu privire la acest lucru și vor semna electronic contractul de finanțare, iar apoi se poate face achiziția publică pentru amenajarea suprafeței, iar Ministerul Mediului va pune la dispoziția Primăriei acele containere unde se pot depune selectiv deșeurile voluminoase, cele periculoase, cauciucuri uzate, sticlă, textile, haine uzate, încălțăminte, vopsea nefolosită, acele ambalaje în care sunt diverse substanțe periculoase, deșeurile biodegradabile, tot ce este deșeu voluminos care nu se ridică prin intermediul serviciului public de colectare a deșeurilor menajere“, a mai arătat ministrul Tanczos Barna.
    Trimite prin e-mail