miercuri, 7 decembrie 2022

Publicat la 12/07/2022 04:43:00 p.m. de

Regal de muzică folk la Sala Traube

Festivalul „Mediaș-Cetate Seculară“ e gata de start. Vineri și sâmbătă, pe scena Sălii Traube vor urca ca de obicei, alături de concurenți, și artiști consacrați. Printre cei 11 aspiranți la trofeul de anul acesta se află și Adriana Mărginean, o tânără din Mediaș. Ajuns la ediția cu numărul 37, cel mai vechi festival de profil din România este organizat, în perioada 9-10 decembrie, de către Asociația Culturală Mediaș-Cetate Seculară în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș.
 
 
Organizatorii Festivalului „Mediaș-Cetate Seculară“ ediția 2022 au anunțat lista concurenților de la ediția din acest an. În urma audițiilor demmo-urilor trimise, aceștia au decis să admită în concurs un număr de 11 participanți. Este vorba despre Dîmb Casian din localitatea Iermata, județul Arad, Marius Barbu din București, Mărginean Adriana din Mediaș, Matean Nicoleta Teodora din Bistrița, Crăciun Jacqueline Alessia din Craiova, Filip Ana-Maria din Iași, Matean Maria din Bistrița, Boghean Daria Andreea din Târgu Neamț, Dîmb Leea Adriana din localitatea Iermata, județul Arad, Trupa Omnis din București și Grupul Om Bun din Brașov.
 
5 premii
 
Concurenţii vor prezenta în concurs două melodii folk. Cântecele prezentate în concurs trebuie să fie interpretate în limba română. Evaluarea reprezentaţiilor din seara concursului va fi efectuată de către un juriu alcătuit din personalităţi ale genului. Juriul va ţine cont de interpretare, compoziţia muzicală, prezenţa scenică, impresia artistică şi originalitatea. Vor fi acordate un număr de cinci premii. Este vorba Trofeul «Mediaş-Cetate Seculară» care este în același timp și Premiul I, al cărui câștigător va primi și suma de 2.000 lei, Premiul II în valoare de 1.500 lei, Premiul III în valoare de 1.000 lei, Premiul Special al Juriului de 700 lei şi Premiul de Popularitate în valoare tot de 700 lei. Totodată se vor mai acorda alte premii acordate de sponsori şi colaboratori. Solistul sau grupul distins cu Trofeul Festivalului va participa la ediţia din anul următor în calitate de invitat în recital.
 
6 invitaţi
 
Pe lângă concursul propriu-zis, organizatorii au pregătit recitaluri în fiecare dintre cele două seri ale festivalului. În prima seară a festivalului, vineri, 9 decembrie, de la ora 17:00, este programat concursul propriu-zis. Acesta va fi urmat de recitaluri susținute de Ovidiu Mihăilescu și Adrian Bezna. În cea de-a doua seară a festivalului, sâmbătă de la ora 18:00, este programată Gala Laureaților, urmată de recitaluri susținute de Diana Porca, câștigătoarea ediției precedente, Cezar Popescu, Ocru și Mircea Rusu. Accesul spectatorilor va fi liber în ambele seri ale festivalului.
 
Festival de tradiţie
 
Început în anul 1974, Festivalul Concurs „Mediaş-Cetate Seculară” a reprezentat locul de debut pentru numeroşi tineri pasionaţi de muzică şi poezie, care au reuşit să răzbată dincolo de porţile sufletului omenesc. Pe scenele din municipiul Mediaş, în zilele şi nopţile de festival, au oferit recitaluri extraordinare atât laureaţi ai ediţiilor precedente, cât şi interpreţi consacraţi din muzica românească. Printre aceştia s-au numărat Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Gheorghe Gheorghiu, Ducu Bertzi, Vali Şerban, Grupul Ecoul, George Ani, George Munteanu, Elena Cârstea, Mădălina Manole, Anca Ţurcaşiu, Daniel Iordăchioaie, Ioan Gyuri Pascu, Victor Socaciu, Vasile Mardare şi Emeric Imre.
 
    Trimite prin e-mail