sâmbătă, 29 octombrie 2022

Publicat la 10/29/2022 08:41:00 a.m. de

„Clean City“ continuă și-n acest an școlar

O delegație medieșeană s-a aflat săptămâna trecută în orașul olandez înfrățit De Fryske Marren pentru a pune la punct detaliile legate de continuarea proiectului „Clean City“, derulat pe parcursul acestui an. 


Împreună cu Stichting Comité Fryske Marren-MEDIA gaz, am primit 12 invitați români în cadrul proiectului educațional «Clean City». Viceprimarul Mediașului Dan Sima și profesori au vizitat diverse instituții și școli, pentru a cunoaște orașul De Fryske Marren.“, a transmis Groen Doen - NME Zuidwest-Fryslân.

Organizat de Fundația „De Fryske Marren – Mediaș“, «Clean City» este un proiect internațional despre deșeuri, economie circulară și sustenabilitate desfășurat de elevi și profesori în Olanda și România. „Fundația ar dori să continue proiectul în acest an școlar. Prin urmare, oaspeții au vizitat OBS't Swannestee în Langweer și Școala de Socialism Bloei din Terherne. În plus, grupul a vizitat Mar & Klif, unde coordonatorul Mayke van Groen Doen a explicat cum se organizează educarea elevilor pentru o natură curată și ecologică în școlile primare din municipiu. «Clean City“ va începe din nou în martie 2023, iar școlile se pot înscrie la www.groendoen.net.“, a anunțat Groen Doen - NME Zuidwest-Fryslân.


 
Obiectivele proiectului „Clean City“ sunt legate de educarea copiilor, pe de o parte, în spiritul economiei circulare și, pe de altă parte, în asigurarea și păstrarea igienei stradale în cele două orașe înfrățite. Importante sunt și obiectivele indirecte pe care le urmărește proiectul, și anume exersarea limbii engleze de către elevii din ambele țări participante, respectiv cunoașterea de către participanți a unei culturi diferite de a lor. „Un proiect frumos la care, aici în Gemeente De Fryske Marren și Municipiul Sudwestfryslan, au participat 20 de clase școlare, alături de 20 de clase școlare din Mediaș.“, a transmis și publicația GrootdeFryskeMarren.


Delegația medieșeană, din care au făcut parte profesori dar și un reprezentant al Asociației Phoenix Speranța, a vizitat printre altele, stația locală de sortare a deșeurilor, un centru de cercetare a recuperării plasticului din deșeuri murdare de plastic dar și o întreprindere socială de mari dimensiuni. „În cadrul vizitei, delegația medieșeană  a ajuns în câteva școli partenere din regiunea De Fryske Marren, la stația locală de sortare a deșeurilor, la un centru de cercetare a recuperării plasticului din deșeuri murdare de plastic, la o întreprindere socială de mari dimensiuni în care lucrează oameni cu diverse probleme medicale sau sociale, la un centru educațional pentru copii, la muzeul orașului Joure și, desigur, a existat și o întâlnire cu primarul și consilierii locali din municipalitatea DFM. Concluziile vizitei au fost foarte valoroase atât pentru continuarea proiectului Clean City pentru încă un an, cât și pentru relația de înfrățire dintre cele două municipalități despre care am convenit cu toții că se poate diversifica și pe alte domenii decât cele avute în vedere până acum“, a explicat viceprimarul Dan Sima.
 
Au întors vizita
 
În toamna anului trecut, municipiul Mediaș a primit vizita unor oaspeți din orașul olandez De Fryske Marren. Cele două localități înfrățite au convenit la momentul respectiv să deruleze începând din acest an un proiect de mediu intitulat ,,Clean City/Oraș curat“. Un prim pas în cadrul acestuia a constat în donarea de către Fundația De Fryske Marren Mediaș a unei autospeciale măturătoare. Aceasta este folosită de către operatorul de salubritate ECO-SAL. De asemenea, din luna martie a acestui an elevi din Mediaș și De Fryske Marren, au luat parte online la acest proiect de educație pentru mediu.


    Trimite prin e-mail