vineri, 5 august 2022

Publicat la 8/05/2022 02:12:00 p.m. de

„Modificările Codului Fiscal se bazează pe un acord în coaliție. Fiecare măsură a fost discutată și negociată“

Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, creşterea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, impozitarea mai mare a câştigurilor din jocuri de noroc, dar și scăderea accizei la unii combustibili sunt principalele noi prevederi incluse în Codul Fiscal. Deputatul Christine Thellmann explică, pentru cititorii Monitorului de Mediaș, condițiile și motivele care au stat la baza acestor modificări.

 
Reporter: De ce a fost nevoie de aceste modificări ale Codului Fiscal?
Christine Thellmann: Modificările Codului Fiscal se bazează pe un acord în coaliție. Fiecare măsură a fost discutată și negociată. În discuțiile cu PSD, PNL a reușit să impună păstrarea cotei unice și să tempereze creșterea dorită de PSD la impozitarea dividendelor (în loc de 16% sau 10%, am reușit să o stabilim la 8%). Multe modificări vizează eliminarea unor inechități, exceptări sau reduceri temporare, care s-au permanentizat. Dacă la momentul la care s-au adoptat bugetul statului și le permitea, acum este clar că, în contextul acestor crize, nu ne mai permitem aceste excepții. Altele au fost adoptate strict ca exercițiu de imagine în contexte electorale și de imagine și au trenat ani de-a rândul așa.
 
Reporter: O măsură intens discutată este supraimpozitarea contractelor part-time. Care este opinia dumneavoastră?
Christine Thellmann: În primul rând, această măsură a fost propusă de PSD, care deține și Ministerul de Finanțe și al Muncii, după cum știți. PNL consideră că parteneriatul cu mediul de afaceri este esențial pentru o guvernare eficientă. Trebuie precizat că orice măsură fiscală este rezultatul unei negocieri cu partenerii de coaliție. PNL nu este singur la guvernare, ci cu alte două partide, aceasta este realitatea. La negocierile pe noul cod fiscal, PNL și-a asumat clar sprijinul pentru mediul de afaceri. Noi ne-am bătut pentru măsuri cât mai eficiente fiscal, dar care să afecteze cât mai puțin mediul de afaceri.
 
Reporter: Au crescut accizele la tutun și alcool. Care este explicația?
Christine Thellmann: Prin creșterea graduală a accizelor în următorii ani, guvernul intenționează să facă accesul la produsele din tutun din ce în ce mai dificil, din punct de vedere financiar. Sunt avute în vedere categorii sociale vulnerabile, pentru care starea de sănătate este un factor determinant în găsirea unui loc de muncă, necesar întreținerii familiei. Prin această măsură, bugetul colectează mai mult cu 1,1 miliarde de lei anual. În ceea ce privește alcoolul, nivelul accizelor nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului Fiscal. Pentru bere, spre exemplu, este greu de făcut un calcul despre cât reprezintă acciza în prețul berii pentru că depinde de fiecare producător în parte și de marjele cu care lucrează, acciza este pe gradul Plato/hectolitru. De exemplu pentru bere acciza crește de la 3.77 la 3.96 lei/Hl/1 grad Plato.
 
Reporter: Ce se întâmplă cu acciza la combustibili?
Christine Thellmann: Între 1 august - 31 decembrie, nivelul accizelor se va diminua pentru următoarele categorii de produse: benzină, motorină, păcură, GPL, gaz natural și electricitate, petrol lampant, precum și cărbune și cocs. Efectele acestei măsuri se vede deja la pompă, prețurile înregistrând astăzi scăderi. Împreună cu compensarea de 50 bani, acesta este o a doua măsură menită să reducă din impactul majorării prețului carburanților asupra populației și a companiilor.
 
Reporter: Plafonul pentru facilitățile din domeniul construcțiilor, agriculturii și industria alimentară a scăzut la 10.000 de lei. Care este rolul acestei măsuri?
Christine Thellmann: Marea parte a angajaților din construcții și industrie alimentară sunt sub nivelul de 10.000 lei. Cei cu salarii între 10-30.000 lei sunt foarte puțini. Vrem să reducem concurența neloială pe care o fac unele meserii conexe, care se folosesc de această facilitate. De exemplu, un contabil se angajează la o firmă de construcții ca să beneficieze de facilitate, dar el lucrează în paralel pentru alte firme.
 
Reporter: Trei paliere pentru impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc. Ce rol au?
Christine Thellmann:
Jocurile de noroc au creat probleme în societate. Mirajul câștigurilor mari și rapide au făcut ca mulți oameni să vândă ce aveau, să strice prietenii luând împrumuturi pe care nu le-au mai dat înapoi, să fure bani de la membri ai familiei, să cadă în alte dependențe. Omul dependent de jocurile de noroc ajunge de multe ori să intre pe o spirală care merge din rău în mai rău. Creșterea impozitului ar reduce din câștigul estimat înainte de joc, ceea ce va duce la eliminarea mirajului unei scurtături către câștiguri mari cu risc redus.
    Trimite prin e-mail