vineri, 5 august 2022

Publicat la 8/05/2022 09:57:00 a.m. de

Festivalul „La Perne“ începe cu un film premiat la Cannes

În această seară începe Festivalul de film în aer liber ,,La Perne’’. Acesta se va desfășura în Piața Regele Ferdinand I în perioada 5-7 august. 

Organizatorii au pregătit pentru ediția din acest an cinci filme, dintre care două de scurt metraj, nominalizate sau premiate la festivalurile de profil. Tema aleasă pentru ediția din acest an a festivalului este libertatea. Organizatori Festivalului de film în aer liber ,,La Perne’’ sunt Contrast Publicitate în colaborare cu Primăria Mediaș și Asociația Transilvania Mea.

Festivalul debutează în această seară, la ora 21:30, cu un concert susținut de Romulus Cipariu în memoria lui Cornel Chiriac, muzician și critic care a prezentat emisiunea „Metronom” la Radio Europa Liberă din iunie 1969 până în martie 1975, atunci când a fost asasinat la München. Concertul va fi urmat de filmul „Metronom”, câștigător al premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul regizat de Alexandru Belc, spune povestea a doi liceeni care scriu, în timpul comunismului, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.

Filme de văzut

Cea de-a doua seară a festivalului, sâmbătă 6 august, va începe tot de la ora 21:30, cu scurtmetrajul „Aurică, viață de câine“. Filmul este un proiect hibrid, unde ficțiunea întâlnește documentarul, fiind inspirat dintr-un caz real despre un deținut care a evadat și a trăit timp de trei luni într-un lan de porumb, dar și de povestea lui Aurel Marton, un bărbat de 50 de ani, din Galați, care și-a petrecut aproape jumătate din viață în școli de corecție și închisori. Acesta va fi urmat de proiecția filmului „Secretul lui Zorillo“, un film românesc regizat de Robert Eugen Popa, prima parodie cinematografică românească. Secretul lui Zorillo ne poartă în vremuri imemoriale, când dacii sunt ameninţaţi de invazia romană. Conduşi de însuşi Zamolxis, dacii pun la punct ultimele pregătiri pentru planul lor secret, care ar putea schimba soarta lumii. Este vorba de călătoria spre jumătatea întunecată a lunii, unde ar trebui să pună mâna pe cristalul eteric. 

Întâmplări reale

Cea de-a treia seară a festivalului, duminică 7 august, va începe cu scurtmetrajul „Moștenirea“, în regia lui Marian Fărcuț, care a primit o mențiune specială la TIFF 2022. Acesta este filmat la Salonta și are ca sursă de inspirație o întâmplare reală. S-a întâmplat ca Marian Fărcuț să se afle în apropierea unui polițist salontan proaspăt pensionar care și-a amintit episoade ce i-au rămas în memorie din carieră, iar unul dintre acestea avea în centru o poveste oarecum clasică, a unei familii care ia în întreținere un bătrân pentru a intra în posesia casei acestuia după moarte. Festivalul se va încheia cu filmul „Și atunci, ce e libertatea?“, în regia lui Andrei Zincă. În timpul unei nunți, un profesor de istorie din Herculane este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale. Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit ,,Siberia românească”.

10 lei un bilet

Organizatori Festivalului de film în aer liber ,,La Perne’’ sunt Contrast Publicitate în colaborare cu Primăria Mediaș și Asociația Transilvania Mea. Biletele la Festivalul de film în aer liber „La Perne“ sunt disponibile la cafeneaua Bean de pe strada Petofi Șandor. Prețul unui bilet este de 10 lei.

    Trimite prin e-mail