joi, 7 aprilie 2022

Publicat la 4/07/2022 10:36:00 a.m. de

Noi prevederi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Cine poate depune dosar

Primăria municipiului Mediaș primește în continuare dosarele din partea Asociațiilor de Proprietari legal constituite, care doresc să acceseze finanțare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe. De asemenea, pot depune dosare și proprietarii de apartamente neconstituiți în asociații de proprietari.


Solicitările de finanțare vor fi depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Noutatea este că și proprietarii de apartamente neconstituiți în asociații de proprietari pot depune și ei dosare în vederea reabilitării energetice a blocurilor de locuințe. Tot ce trebuie să facă este să-și exprime acordul scris cu privire la condițiile din Ghidul Specific și să-și asume eventualele costuri neeligibile.
 
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, operațiunea A.3 „Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”, conform Ghidului Specific publicat în Monitorul Oficial al României din 25-03-2022, se pot înscrie și proprietarii de apartamente neconstituiți în asociații de proprietari. Condiția pentru aplicare în cadrul acestui program de finanțare, inclusiv pentru cei organizați în asociații legal constituite, este ca toți proprietarii de apartamente dintr-o clădire să-și exprime acordul scris cu privire la condițiile din Ghidul Specific și să-și asume eventualele costuri neeligibile. Este vorba despre costul demolării lucrărilor neconforme sau a celor realizate fără autorizație de construire, precum placări exterioare cu polistiren, închideri de balcoane sau acoperișuri/șarpante.
 
Informații suplimentare
 
Cheltuielile generate cu lucrările eligibile sunt acoperite în totalitate din finanțarea europeană și alte fonduri legal constituite. Pentru detalii și informații referitoare la depunerea documentațiilor, administratorii asociațiilor și orice alte persoane interesate sunt invitate la sediul Primăriei Mediaș - Direcția de Dezvoltare Urbană - Arhitect Șef, în fiecare zi de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 - 12:00. De asemenea, specialiștii primăriei pot fi contactați și la numerele de telefon 0269-803823, 0269-803820 sau la adresele de e-mail urbanism@primariamedias.ro, respectiv primaria@primariamedias.ro.

Două runde
 
La sfârșitul lunii martie au fost publicate în Monitorul Oficial ghidurile specifice Componentei 5 – Valul Renovării, precum și Schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Planului național de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență – Renovare integrată/renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”. Prima rundă de depunere a cererilor de finanțare s-a deschis pe 1 aprilie și se va închide în data de 30 mai, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este data 31 iulie. În cea de-a doua rundă de depunere a cererilor, perioada va fi din 1 septembrie până în 31 octombrie. Termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare și contractare este data de 31 decembrie.
    Trimite prin e-mail