marți, 18 ianuarie 2022

Publicat la 1/18/2022 07:54:00 p.m. de

Tezaur dacic la Muzeul Municipal

Municipiul Mediaș a intrat în posesia unor vestigii arheologice foarte valoroase. Este vorba despre piese de argint, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Tezaurul format din câteva zeci de piese de podoabă a fost descoperit în anul 2019 de către medieșeanul Victor Dima și predat, conform legii, către Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu.

 
La sfârșitul anului 2021, municipiul Mediaș a intrat în posesia unor importante vestigii arheologice, reprezentate de către un tezaur dacic compus din piese de argint. Tezaurul este alcătuit din 54 piese de podoabă, întregi și fragmentare  și a fost descoperit prin detecție de către Victor Dima încă din anul 2019 și predat, conform legii, către Direcția Județeană de Cultură Sibiu.
O perioadă de aproximativ doi ani, acesta a fost păstrat la Sibiu, însă, ca urmare a obținerii acreditării Muzeului Municipal Mediaș, tezaurul a fost predat legal spre păstrare, conservare și valorificare științifică instituției medieșene. Procedura de acreditare a muzeului nostru a fost inițiată pe parcursul anului trecut, iar în urma avizului favorabil obținut din partea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, legiferat prin ordin al Ministrului Culturii, a fost definitivată cu succes“, a anunțat muzeograful Viorel Ștef.
 
Expoziție deschisă
 
Piesele intrate recent în patrimoniul Mediașului sunt datate în perioada secolelor I î.Hr. – I d.Hr. și pot fi incluse în categoria obiectelor de podoabă specifice populației dacice din acest areal geografic. Tezaurul este compus din fibule de tip „lingură”, colane torsadate, lanțuri de centură, inele spiralice, dar cuprinde și o monedă romană din argint.
„În viitorul apropiat, ne propunem ca acest tezaur să fie prezentat publicului larg prin includerea sa alături de alte artefacte descoperite prin detecție în zona Mediașului, într-o nouă expoziție dedicată acestor tipuri de vestigii arheologice“, mai spune Viorel Ștef.
 
An cu evenimente
 
Anul 2021, marcat de situația pandemiei globale cauzate de virusul COVID-19, a reprezentat o perioadă extrem de dificilă și cu multe provocări pentru instituțiile de cultură. Cu toate acestea, Muzeul Municipal Mediaș, instituție aflată în subordinea Primăriei municipiului Mediaș, a reușit organizarea unor evenimente și acțiuni interesante pentru public, atât la sediul său cât și în mediul on-line, unde au fost promovate frecvent numeroase personalități locale, obiective turistice sau monumente istorice. „Dintre expozițiile temporare organizate, precizăm colaborarea cu Muzeul «Ioan Raica» din Sebeș și itinerarea la Mediaș a expoziției «Între cer și pământ - artă funerară din zona Munților Sebeșului», iar în mediul on-line o putem aminti pe cea de artă plastică, realizată în colaborare cu Școala Gimnazială «Istvan Bathory», Școala Gimnazială «Constantin Ioan Motaș» și Școala Gimnazială nr. 7, coordonată de către profesorul Sorin Pănăzan și intitulată sugestiv «Scenariu Roșu»“, a subliniat Viorel Ștef.
 
Mii de beneficiari ai acțiunilor culturale
 
Un public numeros a fost atras de o serie de evenimente cu tradiție deja, precum „Noaptea Muzeelor Medieșene” sau „Ziua Universală a Iei”, organizate pe parcursul lunii iunie, dar și de seria de concerte din stagiul „Quadrato Music Nights”, desfășurate în aer liber printr-un parteneriat cu Biserica Romano-Catolică. Colaborări importante, concretizate prin organizarea unor expoziții temporare în țară și străinătate, s-au derulat în cadrul unor parteneriate dintre Municipiul Mediaș și Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Țăranului Român din București sau Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania. Din punct de vedere al vizitatorilor, atât la Muzeul Municipal Mediaș, cât și la Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth” și Turnul Pietrarilor, statisticile sunt îmbucurătoare, întrucât arată o creștere cu peste 50 la sută a numărului turiștilor față de anul anterior, aceste instituții fiind vizitate pe parcursul anului 2021 de aproximativ 3.000 de persoane. 




    Trimite prin e-mail