miercuri, 6 octombrie 2021

Publicat la 10/06/2021 09:04:00 a.m. de

Mediașul, oraș „verde“

Municipiul de pe Târnava Mare a devenit cel de al 50-lea membru în programul de sustenabilitate urbană „Oraşe Verzi“. În cadrul acestuia, oraşele se angajează să îmbunătăţească calitatea mediului înconjurător pentru locuitorii lor, oferindu-le astfel un viitor mai sustenabil. 


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda municipiului de pe Târnava Mare un împrumut de 38 milioane lei (7,7 milioane euro). Fondurile vor asigura cofinanţarea necesară pentru un program susţinut de către Uniunea Europeană al cărui scop este îmbunătăţirea infrastructurii locale.
 
Probleme vechi

Municipiul Mediaș doreşte să îşi revitalizeze infrastructura publică, pentru a-şi dezvolta mai bine cadrul economic şi de afaceri în regiune. Oraşul se confruntă cu probleme mai vechi legate de reţeaua de transport public, clădirile publice şi reţeaua de drumuri urbane. Administrația locală din Mediaş dorește să remedieze situaţia printr-un program amplu de investiţii axat pe accelerarea dezvoltării sustenabile a oraşului şi a tranziţiei către economia verde. „Ne bucurăm că Mediaş devine al 50-lea membru al programului BERD Oraşe Verzi“, spune Nandita Parshad, director general al Grupului pentru Infrastructură Sustenabilă BERD.
 
Al treilea din România
 
În cazul municipiului Mediaş, proiectul „verde“ pilot constă în reabilitarea, modernizarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădiri publice, precum şi investiţii în reţeaua de transport public electric. Ambele componente vor aduce economii semnificative de emisii de carbon. Finanţarea BERD reprezintă porţiunea de cofinanţare adusă de oraş în cadrul Programelor Operaţionale Regionale ale UE din România, în valoare totală de 138,4 milioane lei (28,1 milioane euro). Mediaşul este al treilea „Oraş Verde“ din România, după Craiova şi Iaşi, în timp ce Timişoara şi Constanţa sunt aşteptate să se alăture programului în curând. Până în prezent, în România, BERD a acordat finanţări în valoare de 8,8 miliarde euro în peste 460 de proiecte.
 
Provocări de mediu
 
Programul BERD Oraşe Verzi a fost lansat în 2016 cu o finanţare iniţială de 250 de milioane euro, pe o perioadă de cinci ani. Programul s-a dovedit popular şi finanţarea sa a fost majorată gradual. BERD Oraşe Verzi a atras sprijinul Fondului Verde pentru Climă („Green Climate Fund“ - GCF) şi alte cofinanţări semnificative, extinzând numărul de oraşe care pot fi sprijinite şi ridicând în continuare nivelul de aşteptări.
Programul BERD Oraşe Verzi oferă asistenţă concretă oraşelor pentru a veni în întâmpinarea provocărilor legate de mediu şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor. Toate oraşele participante se înscriu în acest program cu un proiect „verde“ pilot. Apoi, cu ajutorul asistenţei oferită de BERD, oraşele dezvoltă un Plan de Acţiune Oraşe Verzi, cuprinzând o listă concretă şi personalizată de investiţii, dar şi de politici publice necesare pentru a întâmpina problemele legate de mediu.
    Trimite prin e-mail