marți, 5 octombrie 2021

Publicat la 10/05/2021 05:35:00 p.m. de

Thellmann: „Vreau să cred că România Educată va sta la temelia noii societăți!“

În fiecare an, în data de 5 octombrie, în întreaga lume este celebrată Ziua Educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu. Aceasta a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în anul 1966, a „Recomandării UNESCO/Organizaţia Internaţională a Muncii privind statutul profesorilor”. Singura șansă reală a României de a-și construi un viitor de care să fie mândră este educația. Asta crede deputatul PNL Christine Thellmann, care a abordat acest subiect marți, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației.
 
 
Parlamentarul medieșean a susținut la începutul acestei săptămâni o nouă declarație politică. Aceasta a fost intitulată „Ziua Mondială a Educației - să dăm restart întregii societăți!”.
„De prea mulți ani sistemul educațional a fost lăsat la coada priorităților, deși în toate programele de guvernare și în toate campaniile electorale apărea lozinca «educația - prioritatea zero». De prea multe ori educația a obținut prea puțină atenție din partea clasei politice. Am avut «pacte», «acorduri» și chiar «legi» care au fost uitate sau foarte greu de aplicat. Vreau să cred că România Educată va sta la temelia noii societăți. Acest proiect s-a născut tocmai din nevoia acută de a reforma întregul sistem de învățământ. Avem nevoie de programe noi de formare a profesorilor, de masterate didactice și de programe de mentorat și formare pe tot parcursul vieții”, spune Christine Thellmann.
Programe de studii
 
În opinia deputatului medieșean, instituțiile de învățământ trebuie să fie moderne și sigure și să ofere cadrul necesar desfășurării actului de învățământ, indiferent dacă vorbim de zona rurală sau de zona urbană.
De asemenea, este nevoie de salarii corecte, dar și de standarde ridicate atunci când vine vorba de evaluarea cadrelor didactice și a progreselor școlare. În egală măsura, este nevoie de programe de studii care să răspundă nevoilor societății, valorilor pe care trebuie să le îmbrățișeze cetățenii de mâine, dar și de cunoștințele și abilitățile pe care trebuie să le aibă un absolvent pentru meseriile viitorului. „Toate acestea necesită timp și implicare a tuturor factorilor decisivi, o schimbare nu se petrece peste noapte. Tocmai de aceea România Educată a fost un proiect care a fost în consultare publică câțiva ani, la care au contribuit sute de specialiști, părinți, profesori și elevi. România Educată trebuie să fie un proiect care să se adapteze noilor schimbări din societate, să nu fie unul rigid și care să încorseteze, ci să permită dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului la fiecare nivel și în orice moment”, mai spune Christine Thellmann.
 
România Educată
 
Pandemia Covid-19 ne-a demonstrat cât de importantă este educația pentru societatea în care trăim. O țară poate avea tehnologie de vârf, rețete de succes și chiar resurse financiare nelimitate, dar fără o resursă umană bine pregătită, un fenomen cum a fost pandemia de Covid-19 poate opri orice dezvoltare, poate pune capăt afacerilor și chiar poate închide țări la propriu. „De aceea, am încredere că proiectul România Educată va merge înainte, indiferent de mișcările de pe scena politică. Nu este un proiect al unui om sau al unui partid, este un proiect de țară. În final, vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor care în ultimii doi ani au întâmpinat dificultăți și provocări care păreau imposibile, însă au făcut din imposibil, posibil. Le mulțumesc pentru eforturile pe care le depun pentru a se adapta noilor provocări și a salva educația în în aceste perioade dificile”, a încheiat Christine Thellmann declarația sa politică.
    Trimite prin e-mail