miercuri, 4 august 2021

Publicat la 8/04/2021 12:29:00 p.m. de

Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag

Tuberozele vor fi în centrul atenției, la sfârșitul acestei săptămâni, la Hoghilag.


Sâmbătă și duminică se va desfășura o nouă ediție a Sărbătorii Tuberozelor, un eveniment devenit deja o tradiție. Vizitatorii vor putea lua parte la un târg de produse locale, ateliere, lansări de carte, o proiecție de film, muzică de fanfară, de cameră, dar și tradițională românească, precum și la tururi ghidate în grădinile de tuberoze.
 
Două zile pline
 
Organizatorii Sărbătorii tuberozelor sunt pregătiți să întâmpine musafirii cu un program diversificat. ,,Știți bine, noi ținem la ceea ce facem. Va fi un eveniment cultural, vor fi lansări de carte, vor fi tururi ghidate, pentru că vedetele manifestării sunt oamenii, cultivatorii noștri și de aceea ținem foarte mult la aceste tururi prin care turiștii pot ajunge în grădinile cu tuberoze, pot discuta cu oamenii, pot face fotografii“, a explicat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag. În localitate sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumătate dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar restul ca hobby şi în scop decorativ. Anual, la Hoghilag se cultivă aproximativ 200.000 de tuberoze, în grădini şi spaţii protejate.

 
Floare protejată
 
Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Europa, protejată la nivel European. Producătorii din Hoghilag vor depune la Ministerul Agriculturii, în data de 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP). Avantajele pentru producători sunt 
multiple, de la notoritate la nivel european, la măsuri de finanţare dedicate, naţionale şi europene. Toate acestea înseamnă plus valoare pentru comunitate, dar şi dezvoltare economică, turistică şi culturală. ,,Tuberoze se cultivă și în alte păți ale țării, dar tuberozele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic și mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularități ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP”, mai spune primarul Nicu Lazăr.
    Trimite prin e-mail