miercuri, 14 iulie 2021

Publicat la 7/14/2021 11:15:00 a.m. de

DSP Sibiu ne învață cum să ne protejăm în perioadele cu temperaturi caniculare

Un val de căldură s-a năpustit asupra județului Sibiu în această săptămână, iar în perioada următoare prognozele meteo arată că trebuie să ne obișnuim cu temperaturile de peste 30 de grade Celsius și nici un strop de precipitații, așa că medicii recomandă să fim precauți.
 

Pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme care urmează în acest sezon, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Sibiu le recomandă medieșenilor să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00. „Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, folosiți o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise. Evitați, pe cât posibil, activitățile exterioare care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.)“, menționează
Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. O altă recomandare este să faceți duşuri călduțe, pe parcursul zilei, fără a vă şterge de apă.

Alimentație și hidratare
 
Beți zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete, spun medicii. În perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Totodată, consumați fructe şi legume proaspete (pepene roşu, galben, prune, castraveți, roşii), deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă. De altfel, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În schimb, evitați consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), întrucât acesta favorizează deshidratarea, precum și băuturile cu conținut de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), din cauză că ele sunt diuretice.
 
Folosirea corectă a aerului condiționat
 
Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine). Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Iar oricât ar fi de tentant, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
 
Grijă pentru ceilalți
 
Preocupați-vă permanent pentru starea de sănătate a celor dependenți de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități și monitorizați-le starea de sănătate.
 
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuințe?
  • Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile
  • Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință.
  • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.
  • Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale.
  • Închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

    Trimite prin e-mail