miercuri, 14 iulie 2021

Publicat la 7/14/2021 11:00:00 a.m. de

Deputatul Christine Thellmann a participat la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova

Democrația se câștigă în fiecare zi, iar mecanismele AP OSCE vin în susținerea actului democratic, al alegerilor libere și constituționale, este opinia deputatului medieșean Christine Thellmann, care a participat la misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate de la Chișinău. „Pot să spun că mă simt parte la victorie“, a mărturisit Thellmann.
 
Christine Thellmann a transmis felicitări 
președintelui Maia Sandu și tuturor cetățenilor Republicii Moldova

Christine Thellmann este de părere că, de acum, Republica Moldova s-a înscris pe calea democrației și a ținut să transmită felicitări președintelui Maia Sandu și tuturor cetățenilor Republicii Moldova. „Felicitări, Maia Sandu! O femeie extrem de curajoasă pune capăt comunismului în Republica Moldova și convinge mai mult de 52% dintre cetățeni să aleagă calea democrației. Maia Sandu este un lider care sper să inspire cât mai multe femei din toată lumea să-și facă auzite vocea și viziunea, să aibă încredere și curaj să fie deschizătoare de noi drumuri. Cu prilejul alegerilor, am petrecut zile de neuitat în Republica Moldova și pot să spun că mă simt parte la victorie. Experiența pe care am câștigat-o aici, energia și motivația cu care revin la lucru în țară sunt neprețuite. Felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova! Ați făcut o treabă excelentă, pentru noi toți europenii!“ este mesajul transmis de parlamentarul liberal.


Observator internațional
 
Duminică, 11 iulie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului - organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. Pentru cele 101 mandate de deputat au concurat candidați din 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri era nevoie să participe cel puțin o treime din numărul total al alegătorilor.
„În secțiile monitorizate de echipa din care fac parte, lucrurile au decurs fără incidente, sistemul de înregistrare electronică a funcționat fără probleme, normele sanitare au fost respectate, au fost prezenți reprezentanții partidelor politice care participă la acest scrutin, dar și alți observatori internaționali. Mai multe secții nu au avut acces facil pentru persoane cu dizabilități, însă la fiecare se afla o machetă din plastic perforat în limbaj Braille, astfel încât cetăţeanul să o poată așeza peste buletinul de vot și găsi numărul şi numele candidatului pentru care dorește să voteze“, a explicat Thellmann.
 
„Filmul“ alegerilor
 
Munca delegației din care a făcut parte Christine Thellmann a fost una de importanță majoră. Pregătirea pentru misiunea de observare a alegerilor a debutat vineri, 9 iulie. „În calitate de membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, am participat la o sesiune de pregătire desfăşurată online, privind misiunea de observare a alegerilor anticipate de la Chișinău. Alături de alți 48 de colegi din AP OSCE, ne-am deplasat la Chişinău în perioada 9-12 iulie, în calitate de observatori internaționali. În data de 10 iulie, ne-am reunit într-o ședință de pregătire logistică în Chişinău, iar activitatea de observare propriu-zisă s-a desfășurat în data de 11 iulie. Delegaţia AP OSCE a acţionat în strânsă cooperare cu Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi cu Delegaţii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Parlamentului European. Misiunea a evaluat desfășurarea alegerilor în conformitate cu respectarea angajamentelor OSCE și a altor obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și a legislației naționale. În calitate de observatori, am monitorizat îndeaproape toate aspectele alegerilor, inclusiv posibilele evoluții post-electorale. În ziua alegerilor, am efectuat misiuni de observare cu referință la deschiderea secțiilor de votare, a procesului de votare, la numărarea buletinelor de vot și anunțarea rezultatelor. Democrația se câștigă în fiecare zi, tocmai de aceea nu putem lăsa nimic la voia întâmplării“, a comentat Christine Thellmann.
 
Activitatea din prima sesiune parlamentară, în cifre
 
La finalul primei sesiuni parlamentare din cariera sa, Christine Thellmann se prezintă cu un bilanț de activitate care include 11 luări de cuvânt, 10 declarații politice, 12 propuneri legislative, cinci întrebări și interpelări. „Se zice că prima sesiune parlamentară este cea mai grea din viața unui tânăr deputat. Eu zic că a fost o sesiune frumoasă, cu multe rezultate apreciate de români. Am votat legi importante, am început să reparăm legile justiției, am votat un program de guvernare cu adevărat european, am sprijinit mediul economic să-și revină după criza Covid, iar rezultatele se văd în economia reală“, apreciază deputatul PNL.
    Trimite prin e-mail