joi, 8 aprilie 2021

Publicat la 4/08/2021 06:41:00 p.m. de

Via Transilvanica s-ar putea întrerupe în județul Sibiu

Reprezentanții Tășuleasa Social, asociația care a dat României „Via Transilvanica“ din donații și prin acțiuni de voluntariat, a reacționat în urma vandalizării bornei 047 din județul Sibiu, între Mediaș și Richiș. 


Aceștia spun că l-au identificat pe cel care ar fi vandalizat borna. Mai mult chiar, spun că le-a declarat că le va scoate pe toate cele de pe drumul ce trece pe terenurile pe care le lucrează.

Dragii noștri,
Am fost foarte bucuroși și impresionați să vedem cum un grup de drumeți de pe Via Transilvanica au reușit să pună la loc o bornă, pe care „i s-a pus pata” domnului Aflat Teodor și a scos-o chiar el personal, cu mașina de teren.
Ca să nu rămână efortul drumeților în zadar, am luat legătura cu domnul Aflat, să vedem care este problema dânsului vis-a-vis de Via Transilvanica, știind că în ceea ce ne privește pe noi, am făcut tot ce ne-a stat în puteri ca acest traseu să primească toate acordurile necesare din comunitățile prin care trece, la nivel comunal, județean și național. Domnul Aflat ne-a declarat răspicat că este dispus să facă acest lucru în continuare și cu alte borne, care sunt puse pe drumul ce trece prin proprietatea lui privată.
Am aflat din presă, că domnul Teodor Aflat are în arendă circa 8.000 de hectare în județul Sibiu și Mureș. Pământurile luate în arendă de fapt, sunt considerate de dânsul, proprietăți private și le stăpânește comportându-se ca un ciocoi.
Vă întrebăm și pe Dumneavoastră, cum se face dacă pe terenul luat în arendă trece un drum folosit înainte cu sute de ani pentru deplasările foștilor proprietari ai terenurilor? Sau oare se poate întrerupe rețeaua electrică dacă pe-acolo trece rețeaua unui oraș? Oare prin ce logică, aproape toate țările de la granița României încolo, inclusiv Serbia, Ungaria și Bulgaria, au trasee de lungă distanță pe care le poți străbate cu bicicleta fără pauză, dintr-un capăt într-altul al continentului?
La aceste întrebări trebuie să răspundem cât mai curând, mai ales că județul Sibiu găzduiește evenimentul numit Anii Drumeției 2021-2022.
Altfel este foarte greu să ocolești un „proprietar” care are 8.000 de hectare și nimic nu garantează că lucrul bine făcut și terminat deja, nu va fi distrus din nou de un arendaș care va stăpâni aceste terenuri pe viitor.
Ne întrebăm dacă cele 8.000 de hectare sunt destinate produselor agricole? Nu putem să trăim într-o sinergie cu domnul Aflat și produsele lui să fie consumate de către turiști chiar acolo unde se produc? Ca să avem cu toții beneficii de pe acest traseu turistic?
Cale bună și mulțumim tuturor celor care îngrijesc acest traseu, împreună cu noi!“, transmit reprezentanții Tășuleasa Social.

    Trimite prin e-mail