joi, 4 martie 2021

Publicat la 3/04/2021 10:20:00 a.m. de

Polițiștii medieșeni folosesc pe teren camere video portabile

Nouă camere video portabile au ajuns recent în dotarea poliţiştilor medieșeni. Oamenii legii folosesc camerele de luat vederi pentru a filma şi înregistra audio-video interacţiunile din teren cu cetăţenii, iar acestea pot fi folosiste ca probe, dacă situaţia o va impune. 


Achiziţionarea acestor dispozitive este benefică atât pentru cetăţeni, în cazul în care sunt reclamate abuzuri din partea autorităţilor, cât şi pentru poliţişti, pentru descurajarea comportamentelor neadecvate ale unor cetăţeni, spun șefii Poliției.
 
Alex PÎNTEA
 
Conform dispozițiilor Inspectoratului General al Poliției Române, la nivelul Poliției municipale Mediaș au fost distribuite un număr de nouă înregistratoare audio-video portabile, de tipul body-camera. Acestea sunt folosite în activitățile curente de către lucrătorii de poliție de ordine publică și de către lucrătorii de poliție rutieră. Camerele reprezintă mijloace de protecție împotriva faptelor de ultraj și a acuzațiilor îndreptate împotriva polițiștilor cu privire la modul de verificare a atribuțiilor de serviciu. De asemenea, ele reprezintă mijloace eficiente de descurajare a săvârșirii unor fapte ilegale, în mod special a celor de corupție, iar imaginile surprinse de către aceste înregistratoare pot fi folosite de asemenea în probarea faptelor de natură penală sau contravențională.
 
Când sunt necesare?
 
Utilizarea acestor camere vizează înregistrarea mai multor categorii de intervenții și acțiuni ale polițiștilor. Este vorba despre legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției, utilizarea forței și a mijloacelor de constrângere și de protecție din dotare, punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare competente, efectuarea controalelor corporale asupra persoanelor legitimate și după caz, al bagajelor sau vehiculelor utilizate. De asemenea, mai pot fi folosite pentru a înregistra oprirea și controlul vehiculelor și ocupanților acestora, constatarea infracțiunilor și contravențiilor, precum și aplicarea măsurilor legale corespunzătoare, intervențiile la apelurile de urgență transmise prin 112, precum și asigurarea primelor măsuri la locul producerii unor evenimente sau săvârșirii unor infracțiuni.
 
Agenții le folosesc în fiecare zi
 
Aceste înregistratoare se instalează pe echipamentul de protecție sau uniforma polițistului, în partea superioară. În momentul în care efectuează legitimarea sau intervenția la anumite evenimente, polițistul aduce la cunoștința persoanelor faptul că modul de acțiune și discuțiile care se poartă sunt înregistrate audio/video. „Aceste înregistratoare sunt folosite zilnic de către lucrătorii care acționează în teren, iar până în aceste moment nu au fost cazuri în care să fie necesară probarea faptelor cu ajutorul imaginilor surprinse”, a declarat comisarul șef Ion Mogoșan, șeful Biroului Poliției Rutiere Mediaș.
 
ION MOGOȘAN | șef Poliția Rutieră Mediaș
 
„Aceste înregistratoare sunt folosite zilnic de către lucrătorii care acționează în teren, iar până în aceste moment nu au fost cazuri în care să fie necesară probarea faptelor cu ajutorul imaginilor surprinse”
    Trimite prin e-mail