joi, 4 martie 2021

Publicat la 3/04/2021 10:08:00 a.m. de

Fonduri europene pentru dezvoltarea orașului Dumbrăveni

Orașul Dumbrăveni va beneficia în următoarea perioadă de fonduri europene în valoare de peste 20 de milioane de lei, în vederea reabilitării și modernizării centrului orașului precum și pentru înființarea unui centru de zi.

 
Proiecte aprobate la finanțare
 
Nu mai puțin de 49 de contracte de finanțare, în valoare de 562.212.234 lei au fost semnate în urmă cu câteva zile de către Cseke Atttila, Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, derulat de MDPLA. Dintre acestea, 19 proiecte vizează investiții în sistemele de educație și sănătate, în eficientizarea energetică a unor clădiri, precum și în modernizarea rețelelor de iluminat public din câteva unități administrativ teritoriale din România.

 
Încurajări din vecini
 
Vestea fondurilor care vin la Dumbrăveni s-a dus repede, stârnind aplauze din partea primarilor din zonă. „Felicitări și mult succes Primăriei Dumbrăveni pentru finanțarea obținută prin Programul Operational Regional (FONDURI EUROPENE fără culoare politică) prin care se reabilitează centrul orașului. Felicitari Milu! Felicitări echipei care a muncit și a reușit să obțină această finanțare mult așteptată“, declară Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag, alt campion la accesarea fondurilor europene.
 
Noi locuri de muncă
 
Primăria Dumbrăveni e pusă pe multe fapte mari. Pe lângă dezvoltarea și reabilitatea centrului și-a propus să vândă și cele aproximativ 40 de ha de teren ale fostelor sere de flori unei companii care produce piese și subansamble pentru avioane și reparații de turbine mari de avioane. Astfel, municipalitatea mizează de dezvoltarea producției în zonă și crearea de noi locuri de muncă.


Așezare străveche
 
Lucrările de reabilitare pot scoate la iveală noi mărturii ale înaintașilor, mai ales că orașul Dumbrăveni are o istorie parcă desprinsă din filme.
Descoperirea unei securi de piatră cioplită la Curciu și a unor oase de mamut la Dumbrăveni aduc ipoteza că în aria orașului au existat așezări omenești încă din paleolitic. Primele dovezi sigure de viață omenească pe aria Dumbrăvenilor au o vechime de circa 3.000 de ani, mai exact din civilizația fierului. Este vorba de un bordei hallstatian cu adâncimea de 2,5 metri în care s-a găsit un vas de lut cu caneluri, ce conținea boabe de grâu carbonizate. Bordeiul avea și o vatră de cenușă și datează din jurul anilor 800 î.e.n. Aceste urme de locuire au fost descoperite chiar în centrul orașului, în 1971, când s-a săpat fundația clădirii Poștei. La începutul secolului III î.e.n., triburile celtice se așază în zona Târnavelor. Dovadă acestei prezenței stau mai multe urne provenind dintr-un cimitir celtic ce s-au găsit, în 1970, la sud de gara actuală a orașului, între calea ferată și șoseaua națională. (D. M.)
    Trimite prin e-mail