miercuri, 3 martie 2021

Publicat la 3/03/2021 05:36:00 p.m. de Anonim

Nicolae Neagu: Bugetul pe anul 2021 este un buget realist. Păstrează perspectiva revenirii la normalitateBugetul de stat pe anul 2021 a fost aprobat în ședința comună  a Senatului și Camerei Deputaților. "Bugetul pe care îl are România, în acest an, oferă o perspectivă realistă și eficientă pentru revenirea economică și pentru dezvoltarea României", susține senatorul PNL Nicolae Neagu.


„În decursul celor 3 zile în care au avut loc dezbateri intense, comisiile parlamentare de buget-finanțe, din care fac parte în calitate de vicepreședinte al celei de la Senat, au dat sâmbătă, raport favorabil, fără amendamente, la proiectul Legii bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 inițiat de guvernul Cîțu. Cele 25 de voturi <PENTRU> și 16 voturi <ÎMPOTRIVĂ> au confirmat solidaritatea reprezentanților PNL + USR+ UDMR din comisiile de buget-finanțe.

Deși suntem într-un an dificil din punct de vedere economic, ca urmare a efectelor negative generate de criza epidemiologică Sars-Cov 2, în situație de alertă și cu cheltuieli mari necesare susținerii sistemului de sănătate publică, investitiile sunt cu certitudine, soluția de viitor. Cele 61,5 miliarde de lei reprezentând 5,5% din PIB, sunt un record absolut într-un buget de stat post-decembrist. Jumătate din aceste fonduri sunt destinate pentru finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile", a precizat Neagu.

Un plus pentru județul Sibiu. Și Mediașul are de câștigat

Județul Sibiu va beneficia, în plus față de suma preconizată inițial, de 30,6 milioane lei, din care 20 milioane lei pentru modernizarea DJ 106 Sibiu-Cisnădie ce va permite fluidizarea circulației în zonă, 7 milioane lei pentru realizarea documentației necesare pentru Centrul de spectacole și conferințe din municipiul Sibiu și 3 milioane lei pentru reabilitare străzi și rețea canalizare pluvial – faza 2 din cartierul Aurel Vlaicu, municipiul Mediaș.

"Sunt susținute, de asemenea, în credite de angajament și credite bugetare, restul proiectelor, ale administrațiilor locale și ale Consiliului Județean Sibiu, care au fost semnate și derulate în diverse programe guvernamentale anul trecut. Menționez aici prioritatea pentru autostrada Sibiu-Pitești, Centura sud Sibiu sau Centura ocolitoare a municipiului Mediaș.

Susținerea investitiilor publice va trebui însă permanent corelată și cu o politică de eficientizare a cheltuielilor publice, printr-un pachet susținut de reforme în domeniul cheltuielilor de personal, al pensiilor și a operatorilor economici cu capital de stat a căror pondere în cheltuieli este la acest moment foarte mare. Aceasta crează constant o presiune puternică pe deficitul de cont curent și pe cel structural, ca urmare a politicilor populiste, inadecvate realitățiilor economice pe care guvernările PSD le-au făcut din păcate în anii anteriori.

În cifre absolute, bugetul de stat stabilește venituri de 173,7 miliarde lei, iar la cheltuieli de 261,05 miliarde de lei credite bugetare și 326,407 miliarde de lei credite de angajament, cu un deficit de 87,34miliarde lei (7,16%PIB) în scădere cu 20 de miliarde de lei față de 2020.

Creșterea economică de 4,3%, și valoarea inflației preconizată de 2,4%, ne dau speranța revenirii la un deficit de sub 3% în viitorii 2-3 ani. Susținerea mediului de afaceri rămâne o coordonată la fel de importantă ca și susținerea sănătății și a educației.

„Ajutoare de Stat pentru finanțarea proiectelor de investiții”, „Programe de susținere a IMM-uri” precum „IMM-invest” sau „IMM Leasing de echipamente și utilaje” sau „IMM-factor” sunt doar câteva dintre prioritățile bugetate de Guvernul Cîțu. În condițiile date, îmi exprim convingerea că avem un buget realist, care păstrează perspectiva revenirii la normalitate economică și socială", este mesajul senatorului PNL.

    Trimite prin e-mail