vineri, 5 februarie 2021

Publicat la 2/05/2021 01:00:00 p.m. de

Elevi de la „Axente Sever“ determină calitatea aerului respirat în cartierele Mediașului

O echipă formată din elevi de la Liceul Teoretic „Axente Sever“ va studia calitatea aerului din mai multe cartiere ale municipiului Mediaș. Îndrumați de dascăli, elevii vor folosi „colectoare de praf“ timp de 7 zile, urmând să determine dioxidul de carbon existent în apa de ploaie și în atmosferă, precum și pH-ul apei de ploaie, respectiv nivelul stratului de ozon.
Acțiunea este înscrisă în cadrul proiectului PULCHRA, care încurajează și sprijină elevii să investigheze probleme de mediu, climă și sustenabilitate din localitățile lor, având ca temă „orașele ca ecosisteme urbane”.

 
Tema și echipa
 
Liceul Teoretic „Axente Sever“ și-a prezentat în mod oficial, joi 4 februarie, tema aleasă în cadrul proiectului PULCHRA, precum și echipa implicată în tema de cercetare.
Din echipa de cercetare fac parte elevi ai claselor a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză, a IX-a Științele Naturii și a X-a Matematică Informatică.Axentistele noastre sunt îndrumate de 4 cadre didactice din liceu (Anamaria Agîrbiceanu, Delia Duma, Lenuța Moldovan și Constantin Schiau), alături de doamna doctor Gaspar Eniko de la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu și de viceprimarul municipiului Mediaș, Dan Sima“, transmit reprezentanții Liceului Teoretic „Axente Sever“.
 
Interes major
 
Echipa liceului își propune, în cadrul proiectului PULCHRA, să investigheze dacă și cât de poluat este aerul pe care îl respirăm, în mai multe zone ale municipiului Mediaș. În acest sens se vor folosi „colectoare de praf” timp de 7 zile și se vor determina dioxidul de carbon existent în apa de ploaie și în atmosferă, precum și pH-ul apei de ploaie, respectiv nivelul stratului de ozon. Consideră că tema aleasă este de interes major deoarece efectele poluării aerului asupra organismului uman și asupra mediului sunt grave, intre efecte aflându-se astmul bronșic, infecții ale aparatului respirator, afecțiuni ale sistemului nervos central, iritabilitate, migrene sau stări de oboseală, iar expunerea pe termen lung la poluare poate avea consecințe grave.

 
Prezentarea temei de cercetare a unității noastre de invățământ s-a bucurat de participarea cadrelor didactice ale liceului nostru și de reprezentanți de marcă din cadrul PULCHRA. Este vorba de doamnele Delia Goia, Ana-Maria Dalu și domnii Petre Botnariuc și Marius Lazăr, cercetători ai Centrului Național de Politici și Evaluare in Educație, alături de doamna Gabriela Noveanu, coordonatoare națională a proiectului PULCHRA.
Primăria municipiului Mediaș a fost reprezentată prin participarea domnului viceprimar Dan Sima, care s-a declarat mulțumit de faptul că liceul nostru face parte din rețeaua celor 50 de licee europene reunite in proiectul PULCHRA“, transmit reprezentanții liceului medieșean.


 
Doar 5 licee din România
 
PULCHRA este un proiect finanțat de UE, cu parteneri din zece țări: Grecia, Germania, Suedia, Irlanda, Italia, Cehia, Polonia, Letonia, Cipru și România. Țara noastră este implicată in acest proiect prin 5 unități de învățământ: Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș, Colegiul Național „George Coșbuc” București, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” București, Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung și Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați.
    Trimite prin e-mail