miercuri, 8 aprilie 2020

Publicat la 4/08/2020 06:14:00 p.m. de

Gheorghe Roman răspunde întrebărilor transmise de reprezentanți mass-media

Primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a susținut astăzi o nouă conferință video, la sediul Primăriei. Monitorul de Mediaș publică transcriptul întregii videoconferințe.
„Dragi medieșeni,

În toate comunicatele de presă transmise până acum, v-am făcut cunoscute măsurile adoptate la nivel local ca urmare a ordonanțelor militare emise pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul coronavirus.

La începutul acestei săptămâni, în urma unui dialog pe care l-am avut cu reprezentanții media de la nivel local, am convenit împreună să răspund la o serie de întrebări transmise de către aceștia. Din întrebările primite am identificat două mari teme de dezbatere: una dintre ele este legată de impactul pe care criza provocată de noul coronavirus o are asupra economiei locale și asupra bugetului local.

Prima întrebare a fost: Care este impactul acestei crize asupra bugetului local și dacă luăm în calcul reducerea salariilor pentru angajații municipalității?
Cu regret constatăm că majoritatea firmelor din oraș și-au sistat sau și-au redus foarte mult activitatea. Evident, această situație aduce o diminuare semnificativă a veniturilor la bugetul local. În urma unei prime rectificări de buget, în luna martie sume importante din bugetul municipalității au fost redirecționate către Spitalul Municipal Mediaș, Direcția de Asistență Socială și Serviciul pentru Situații de Urgență. După cum știți, toate localitățile se confruntă cu probleme legate de bugetul local, iar unele dintre ele au luat deja măsuri privind reducerea salariilor sau trimiterea angajaților în șomaj tehnic. Acest lucru se va întâmpla și la Mediaș. Sunt în discuție cu Direcția Economică, Direcția Juridică și cu Sindicatul, pentru a găsi soluții eficiente, dar și legale. La începutul săptămânii viitoare, voi convoca în regim de urgență o ședință extraordinară a Consiliului Local, unde le voi cere consilierilor să hotărască asupra măsurilor ce se impun a fi luate pentru diminuarea fondului de salarii la nivelul administrației locale.

Întrebarea numărul 2: Cum se va desfășura în continuare programul de investiții publice?
În Mediaș sunt în acest moment în derulare investiții importante în diferite zone ale orașului. Exceptând cartierul Vasia, unde din motive care nu țin de administrația locală – firma și-a întrerupt activitatea, pe toate celelalte șantiere se lucrează în regim normal și nu sunt probleme referitoare la plata facturilor pentru lucrările efectuate. Pentru investițiile noi pe care ni le-am propus la începutul acestui an sunt în dialog cu colegii mei de la Direcția Tehnică și de la Direcția Economică pentru a stabili în mod realist pașii de urmat în vederea începerii lucrărilor. Există mari șanse ca termenele de începere să fie decalate. În concluzie, în acest moment, ne-am propus să ne axăm în mod prioritar pe finalizarea lucrărilor în derulare și în funcție de buget să începem alte lucrări noi.

Întrebarea numărul 3: Se vor mai organiza evenimente culturale în acest an?
Încă din luna martie, bugetul alocat evenimentelor cultural-sportive din prima jumătate a acestui an a fost transferat de la Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret către Direcția de Asistență Socială și Serviciul pentru Situații de Urgență. În funcție de evoluția situației, atât la nivel național, cât și la nivel local, vom decide când vom relua evenimentele culturale în Mediaș. În acest moment, tratăm cu prioritate problemele legate de efectele produse de epidemia cu noul coronavirus și facem demersul ca populația se simtă cât mai puțin efectele acestei crize, alocând bani acolo unde este cea mai mare nevoie.

A doua temă se referă la măsurile luate în continuare la nivel local, pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul coronavirus și a efectelor reale pe care acestea le au în Mediaș.

Prima întrebare: Cum decurge operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc și de montare a dozatoarelor cu dezinfectant?
În această săptămână, am început programul de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc. Față de programul anunțat inițial s-au făcut câteva modificări pentru a rezolva toate problemele apărute. Până la sfârșitul acestei săptămâni, ne-am propus să dezinfectăm toate scările de bloc din cartierele Vitrometan și Gura Câmpului, urmând ca săptămâna viitoare să finalizăm această acțiune. După Sfintele Sărbători de Paște, aproximativ din 22 sau 23 aprilie, vom relua programul de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc. În plus, în acest moment suntem în procedură de achiziție a dozatoarelor ce vor fi montate în scările de bloc și ne-am propus să începem montarea lor de săptămâna viitoare.

Întrebarea numărul doi: Câte amenzi s-au dat în Mediaș pentru nerespectarea măsurilor impuse, carantină, izolare, deplasare fără acte doveditoare?
Sunt informat de către Poliția Locală că până în acest moment pe raza Municipiului Mediaș s-au dat zeci de amenzi, în principal celor care s-au deplasat în afara domiciliului fără acte doveditoare. O situație exactă a acestor amenzi o are și o poate face cunoscută doar un reprezentant al Poliției municipale. Menționez și faptul că sumele provenite din aceste amenzi ajung la bugetul de stat și nu la bugetul local.

Întrebarea numărul 3: Ce se întâmplă cu persoanele aflate în carantină la Casa Honterus și care părăsesc incinta?
Persoanele aflate în acest moment la Casa Honterus nu se află nici în izolare și nici în carantină. Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială a decis să ofere cazare oamenilor fără adăpost din Mediaș, ca măsură de prevenire a răspândirii și contaminării cu noul coronavirus. Ei au dreptul, ca fiecare cetățean, să părăsească locația pe baza unei declarații pe proprie răspundere.

Întrebarea numărul 4: Câte centre de carantină avem pregătite la Mediaș?
În urma adreselor pe care le-am făcut către unitățile de cazare din Mediaș, până în acest moment și-au arătat disponibilitatea de a primi persoane aflate în carantină patru unități hoteliere din Mediaș. Le mulțumesc încă o dată, pe această cale, pentru modul în care au decis să susțină comunitatea medieșeană în această perioadă extrem de grea.

Întrebarea 5: Câte cazuri cu persoane confirmate cu Covid 19 sunt la Mediaș?
Până astăzi nu am informații ca cineva de la Mediaș să fie confirmat pozitiv cu coronavirus. Vreau să transmit în acest sens un mesaj clar tuturor medieșenilor că informațiile de acest gen sunt transmise în mod oficial doar de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Tot ce citiți din surse neoficiale sunt simple speculații menite să creeze haos și panică.
Închei, prin a vă ruga să stați în casă și să respectați măsurile impuse. Doar astfel vom putea trece cu bine peste această perioadă.“

Gheorghe Roman,
Primarul Municipiului Mediaș
    Trimite prin e-mail