miercuri, 8 aprilie 2020

Publicat la 4/08/2020 08:01:00 p.m. de Anonim

Deputatul Nicolae Neagu (PNL), despre efectele primului pachet al Guvernului de măsuri de sprijin economic

Primul pachet al Guvernului Orban de măsuri de sprijin economic pentru angajații și companiile afectate de criza Covid-19 este în vigoare în întregime și produce efecte, susține deputatul PNL Sibiu,  Nicolae Neagu.

Printre efectele menționate deputatul punctează:
  • Șomaj tehnic de până la 75% din salariu mediu brut pe economie pentru toți românii care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei Covid-19, indiferent de forma de angajare: contracte individuale de muncă, PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale, contracte sportive sau cu drepturi de autor, alți profesioniști.
  • Amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing pentru o perioadă de până la 9 luni și garantarea dobânzilor datorate în această perioadă pentru creditele ipotecare ale românilor.
  • Schemele de garantare pentru IMM-uri pentru capital de lucru de până la 5 milioane lei și pentru credite de investiții de până la 10 milioane lei, cu dobândă și comisioane zero.
  • Bonificații pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5% pentru marii contribuabili și de 10% pentru celelalte întreprinderi.
  • Plata cu prioritate a obligațiilor statului către companii în perioada martie-aprilie în sumă de aproximativ 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, și 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.
  • Suspendarea dobânzilor și a penalităților, precum și a popririlor și executărilor silite pentru neplata obligațiilor fiscale și bugetare pe perioada stării de urgență.
  • Amânarea la plată a taxelor și impozitelor pe proprietate, terenuri și mijloace de transport până la 30 iunie.
  • Amânarea obligațiilor de plată pentru utilități și chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.
  • Susținerea cheltuielilor medicale și sanitare pentru combaterea epidemiei cu Coronavirus din fonduri europene cu cca. 1 miliard Euro.
  • Digitalizarea serviciilor publice prin instituirea obligației autorităților publice să primească și să accepte documente în format electronic.
„Pachetul Orban este cel mai consistent pachet de măsuri economice de sprijin în vigoare dintre toate statele europene, multe alte state fiind încă la faza de intenții anunțate public fără o decizie clară de implementare”, scrie deputatul.
Acesta susține că Guvernul nu se va opri aici va interveni și cu alte măsuri care se impun pe întreaga perioadă a situației de urgență și  pregătește deja un pachet de măsuri economice pentru perioada post-situație de urgență.
    Trimite prin e-mail