miercuri, 22 februarie 2012

Publicat la 2/22/2012 05:47:00 p.m. de Redacţie

Anul decisiv pentru Apa Târnavei Mari

Virgil Bucşe, director general
SC Apa Târnavei Mari SA
Staţie de tratare a apei modernă, staţie de epurare nouă, reţele noi de alimentare cu apă şi canalizare. Toate aceste proiecte sunt în curs de desfăşurare, iar o parte vor fi finalizate în 2012. Totodată, Apa Târnavei Mari SA are ca obiectiv clar racordarea tuturor medieşenilor la reţelele pe care le administrează. Despre ce a însemnat anul 2011 pentru societate, dar şi despre planurile pentru 2012, Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu Virgil Bucşe, directorul general al operatorului de apă şi apă uzată.

Reporter: Care a fost, anul trecut, prioritatea zero pentru compania pe care o conduceţi ?
Virgil Bucşe: În anul 2011, principala noastră preocupare a fost continuarea implementării acestui vast proiect de investiţii. Toate contractele care sunt prevăzute a se realiza în Mediaş, respectiv staţia de epurare, reţele de alimentare cu apă şi canalizare respectiv staţia de tratare a apei, se desfăşoară bine.

Reporter: Zilele trecute, aţi vizitat alături de primarul Teodor Neamţu şantierul staţiei de tratare a apei. Cum decurg lucrările acolo ?
Virgil Bucşe: La staţia de tratare se lucrează în momentul de faţă în special pe interioare, pe montajul de echipamente. Este bine că am ajuns să realizăm partea de construcţii civile în aşa fel încât pe durata acestei perioade reci să putem continua lucrările pentru montarea echipamentelor. Lucrările se vor finaliza în acest an, în luna noiembrie, cu teste, cu tot ce prevede contractul, urmând a fi pusă în funcţiune la începutul anului 2013. Staţia va fi una modernă, sofisticată din punct de vedere al procedurilor de preparare şi de tratare a apei, pentru că apa brută pe care noi o avem la dispoziţie necesită asemenea tratări. Practic, avem cam tot ce se poate face în domeniul tratării apei potabile, pornind de la ozonare, la tratarea fierului şi manganului, la reglări de ph, la tratare şi filtrare pe cărbune activ. Cei care construiesc această staţie şi proiectantul, respectiv compania Veolia din Franţa, şi ei consideră că această staţie va putea să fie ulterior o staţie-pilot de şcoală. Cred că, după ce vom pune această staţie în funcţiune, şi calitatea apei în municipiul Mediaş va fi una foarte bună şi va aduce consumatorilor plăcerea de a o utiliza.

Reporter: În ce fază sunt contractele pe reţele de alimentară cu apă respectiv canalizare ?
Virgil Bucşe: În ceea ce priveşte contractul pe reţele de alimentare cu apă şi canalizare, suntem şi aici undeva la 40% din necesarul de realizat. În acest an, în luna noiembrie, se vor încheia în mod normal şi aceste lucrări. Mai avem de realizat circa 12 kilometri de reţele de apă potabilă cu branşamentele aferente şi 18 kilometri de reţele de canalizare cu racordurile aferente.

Reporter: Care e situaţia noii staţii de epurare a apei ?
Virgil Bucşe: Staţia de epurare este şi ea într-o fază avansată, va fi finalizată în cursul lunii noiembrie-decembrie. În momentul de faţă ea este mai avansată decât staţia de tratare şi nu cred că vor fi probleme pentru atingerea parametrilor la termenele stabilite.

Racordarea tuturor medieşenilor este posibilă

Reporter: Ştiu că aveţi ca obiectiv conectarea tuturor utilizatorilor din Mediaş. În ce stadiu sunteţi acum ?
Virgil Bucşe: Pe lângă activităţile presupuse de acest proiect, noi am încercat, împreună cu Primăria municipiului Mediaş, să ne atingem obiectivul de a acoperi 100% cu servicii în toată zona de operare din oraş. În acest sens, am făcut investiţii finanţate de către bugetul local al municipiului Mediaş pe opt străzi în 2011, având în pregătire şi în realizare pentru 2012 încă 12 străzi, în aşa fel încât coroborat cu programul Primăriei, finanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, să ne atingem scopul de a avea conectaţi toţi utilizatorii de pe raza municipiului.

Reporter: Cum staţi la capitolul implementarea planului de afaceri cu strategiile aferente ?
Virgil Bucşe: Noi ne preocupăm foarte mult în această perioadă de implementarea planului de afaceri cu strategiile aferente. Practic, în anul 2012 sperăm să reuşim să punem în aplicare planul de acţiuni, în aşa fel încât strategiile prevăzute să fie toate funcţionale, pornind de la strategiile de management, de marketing, strategiile de operare şi mentenanţă, strategiile de IT şi financiare, în aşa fel încât consolidarea operaţională, instituţională şi financiară a operatorului să fie finalizată în anul 2012, respectiv începutul anului 2013.

Sediu nou, pe Comandor Moraru

Reporter: Am văzut că aţi demarat construirea unui nou sediu administrativ la fosta unitate militară de aviaţie.
Virgil Bucşe: Într-adevăr, a demarat contractul în vederea construirii sediului administrativ, a halei tehnologice şi reabilitării actualului sediu al departamentului de operare în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, judeţul Sibiu”. În cadrul proiectului, a fost semnat în data de 10 ianuarie 2012 contractul de lucrări „Construire sediu administrativ, construire hală tehnologică, reabilitare clădire operare, amenajări urbanistice exterioare în Municipiul Mediaş”, în valoare de 6.950.000 lei. Acesta este finanţat în întregime din bugetul nostru. Noul sediu va fi amplasat în zona Aurel Vlaicu, pe strada Comandor Dimitrie Moraru nr. 15, în incinta fostei Şcoli de Aviaţie. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C.&S. Di Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia. Proiectul a fost executat de Biroul de Arhitectură Pintilie S.R.L. Bucureşti, iar constructorul este Dafora Mediaş. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 30 ianuarie 2012. Durata de desfăşurare a contractului este de 28 de luni, din care 16 luni sunt alocate execuţiei lucrărilor, iar 12 luni notificării eventualelor defecte.
    Trimite prin e-mail