vineri, 20 ianuarie 2017

EDITORIAL | Oastea de nord

Milu OLTEAN
În mai puţin de o săptămână, Sibiul va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019. Bun. Şi apoi, cu paşi repezi vor trebui întinse mesele-n ogradă, scoase din dulapuri feţele de masă cele albe, puse bucatele pe platouri şi dat sfoară-n ţară că e rost de petrecere. Că numai mâine nu-i poimâine. Iar la spartul târgului, judeţul trebuie să fie pe plus: turişti, bani, imagine, experienţă vizibilitate, astfel încât să se învârtă roata încă ani buni. În spatele meselor, însă, ne aşteaptă muncă multă.

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 va fi un eveniment care va atrage toate reflectoarele pe tradiţiile, cultura şi gastronomia din judeţ, iar reuşita depinde de abilitatea celor care vor şti să se arate cât mai bine oaspeţilor ce vor veni să ne cunoască. Într-un concept general, pe întreaga regiune, care va puncta într-un program ce şi cum e de văzut şi de gustat, diferenţele le vor face oamenii. Adică, oamenii din teren care vor şti să-şi arate cât mai bine rodul muncii, cei care vor avea deja experienţa lucrului cu turişti, cei care au depăşit deja barierele de comunicare şi nu mai au niciun fel de trac atunci când vine vorba să se arate aşa cum sunt. Cel puţin la prima vedere, Sibiul, Mărginimea şi zona Hârtibaciului au un uşor avantaj faţă de zona de nord a judeţului, asta pentru că au început să-şi facă lecţiile înainte să se gândească la un proiect integrat. Iar atunci când şansa s-a arătat, mă refer la Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, au avut ce să pună cap la cap şi să facă un proiect serios, demn de luat în seamă de juriul internaţional. Spuneam că zona de nord a judeţului pleacă spre evenimentul din 2019 cu un uşor „delay”, dar asta nu înseamnă că nordul nu are resurse şi oameni care să facă diferenţa. Din contră. Un strateg iscusit, care să sune goarna şi să adune sub o singură flamură toate oştile răzleţe răsfirate prin pitoreştile localităţi din nordul judeţului, ar avea vreme destulă să alcătuiască o armată serioasă şi profesionistă pentru evenimentul de peste doi ani. Pentru că în teritoriu sunt destui luptători versaţi şi iscusiţi, oameni care deja ştiu ce şi cum să facă să-şi trateze aşa cum se cuvine oaspeţii care le trec pragul caselor. În teritoriu sunt destui oameni care fac lucruri să se întâmple, oameni care produc, oameni care au cu ce să se mândrească. Nu mai punem la socoteală faptul că întreaga zonă de nord a judeţului chiar are resurse nebănuite şi adevărate comori, care aşteaptă să fie dezgropate şi puse în lumină. Aici e uşorul avantaj al celorlalte zone din judeţ, faţă de zona de nord, faptul că pe acolo s-a umblat deja la săpat şi scormonit, iar ce s-a găsit a fost deja şlefuit, aranjat şi pus pe galantare de câteva ori, de probă. Bineînţeles că în proiectul 2019 se va lucra într-o mare echipă a judeţului, dar după cum ştiţi, în fiecare echipă sunt ambiţii, unii sunt mai buni, alţii mai slabi. Concurenţa va fi şi în interiorul echipei. Nu ştiu cât de câştigat ar fi nordul judeţului, chiar dacă ar sta pe toate pliantele, iar „meseriaşii” de pe aici ar fi văzuţi şi admiraţi prin alte părţi, decât acasă la ei. Trebuie să fie peste tot, dar şi la ei acasă! Un strateg iscusit, fără patimi şi orgolii inutile, care să adune oamenii sub un singur steag în zona de nord cred că ar face minuni. În spatele meselor întinse, e mult de muncă. Dar şi cine-şi face treaba va avea mese de întins ani buni de-acum.