luni, 3 iunie 2024

Publicat la 6/03/2024 08:47:00 p.m. de

Sărbătoarea orașului. Mediașul a aniversat 757 ani de atestare documentară

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, a organizat în perioada 31 mai – 2 iunie, evenimentul cultural „Zilele Mediașului”. Câteva mii de medieșeni au participat la evenimentele dedicate aniversării a 757 ani de atestare documentară. Zilele Mediașului ediția 2024, au avut loc de vineri până duminică în Piața Corneliu Coposu, acolo unde participanții au putut vedea spectacole folclorice, concerte extraordinare de muzică pop, rock și folk susținute de artiști consacrați dar și interpreți, formații și ansambluri de dansuri populare locale. De asemenea la sediul Primăriei Mediaș au avut loc lansări de carte dar și și un simpozion dedicate istoriei orașului.
 
 
Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, a organizat în perioada 31 mai – 2 iunie, evenimentul cultural „Zilele Mediașului”, o manifestare complexă, dedicată aniversării a 757 de ani de atestare documentară a orașului nostru. Programul pregătit de către organizatori a fost extrem de amplu și a debutat vineri, 31 mai, în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș, cu evenimentul aniversar intitulat Repere medieșene în istoria astronauticii mondiale. În cadrul acestuia a fost marcată aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale Hermann Oberth Mediaș, dar și cei 130 de ani de la nașterea savantului Hermann Oberth. Invitat special la eveniment a fost General-locotenent (r) Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român și cetățean de onoare al municipiului Mediaș. În cadrul manifestării au fost oferite din partea conducerii municipalității mai multe diplome de recunoștință unor personalități locale și naționale. De asemenea, Muzeul Național al Aviației Române a oferit plachete Primarului Gheorghe Roman, Cosmonautului Dumitru Prunariu dar și Fundației Hermann Oberth.
 
Concurs gastronomic
 
Sâmbătă, 1 iunie, a avut loc la Mediaș, ediția cu numărul șapte a concursului gastronomic cu participare internațională, „Bucătarii Civitas Mediensis”. Concursul care s-a desfășurat în curtea Muzeul municipal a reunit opt echipe din țară și străinătate. Manifestarea a fost organizată de către Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere a Ministerului Afacerilor Interne, Filiala Sibiu, Sucursala Mediaș, în parteneriat cu Primăria municipiului de pe Târnava Mare. În urma jurizării au fost desemnat și câștigătorii ediției 2024. Astfel, locul 1 a fost câștigat de Poliția Mediaș în colaborare cu Hunting Club Mediaș, pe locul 2 s-a clasat IPA Vâlcea, pe locul 3 Direcția de Asistență Socială Mediaș, iar premiul special a fost obținut de Gombas Team Ungaria și România.
 
Lansări de carte
 
Programul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 757 de ani de atestare documentară a municipiului Mediaș, a cuprins și mai multe lansări de carte. Acestea s-au desfășurat sâmbătă, 1 iunie, în sala mare de ședințe a primăriei. Participanții au avut ocazia să asiste la o triplă lansare. Astfel, au fost aduse în atenția publicului cărțile, „Arta îngrijirii sufletului și a minții din perspectivă creștină. Manual de dezvoltare personală creștină”, autor Lucian Răzvan Faloba, „Din pasiune pentru trecut. Studii de arheologie și istorie”, scrisă de Mihai Chiriac, respectiv „Nume de cod: Force Z”, scrisă de Ion Mihai Ionescu.
 
În amintirea eroilor
 
Duminică, 2 iunie, în satul aparținător Ighișu Nou a avut loc sfințirea Troiței dedicate eroilor din localitate, căzuți în cele două Războaie Mondiale. Slujba de sfințire a fost oficiată de către un sobor de preoți, alături de Părintele Protopop Ioan Ovidiu Găban și Părintele Paroh Nicolae Crețu. La eveniment a participat și Primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, alături de oficialități locale, precum și un numeros public din comunitate. Manifestarea a cuprins ceremonialul depunerii de coroane din partea tuturor organizatorilor, urmat de o serie de spectacole artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale Ighișu Nou și de profesorul Luminița Dejan, alături de elevele sale Andreea Bebeșelea și Mădălina Carculea Popovici. Realizarea Troiței-monument a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Municipiului Mediaș și a lui Cosmin Pop. La finalul evenimentului, copiilor le-au fost pregătite numeroase surprize și cadouri din partea organizatorilor.
 
Sărbătoarea baschetului
 
Ediția 2024 a evenimentului „Zilele Mediașului” a cuprins și evenimentul sportiv Sărbătoarea Baschetului. Acesta s-a desfășurat în Sala Sporturilor Octavian Șerban din cartierul Vitrometan. Pasionații de baschet au avut ocazia duminică, 2 iunie, să asiste la un meci demonstrativ unde jucători în activitate, dar și mulți care au scris istoria baschetului local, au încântat publicul cu abilitățile lor. Evenimentul a cuprins și lansarea cărții Mirajul Coșului. Vieți sub panou, scrisă de către Cornel Fugaciu, Ion Mihai Ionescu și Cosmin Prișcă. Cartea explorează poveștile fascinante ale vieții trăite pe terenul de sport, aducând în prim-plan pasiunile, provocările și triumfurile din lumea baschetului medieșean. Evenimentul s-a bucurat de prezența Președintelui Federației Române de Baschet, Carmen Tocală.
 
Concerte și recitaluri
 
În Piața Corneliu Coposu, de vineri până duminică, participanții au putut vedea spectacole folclorice, concerte extraordinare de muzică pop, rock și folk susținute de artiști consacrați dar și interpreți, formații și ansambluri de dansuri populare locale. Prima seară a fost dedicată în special muzicii folk și a debutat cu concerte ale artiștilor locali Feri Teglaș, Vasile Pădure, Virgil Suciu, alături de Grupul Motto, Formația Balada și reprezentanți ai Clubului Copiilor Mediaș. Seara s-a încheiat cu reprezentațiile Grupului Plăieșii și ale Dianei Matei, alături de Taraful Cleante. medieșene de dans și sport, iar programul artistic a continuat cu reprezentațiile muzicale susținutre de către Cosmina Fulea, Formațiile Impact, Capytal, Millenium și Dinamic, Trupa Ad-Hoc, precum și renumiții artiști Vescan, Jo, Tudor Turcu și Holograf. Cea de-a treia seară a evenimentului a fost dedicată folclorului românesc, iar medieșenii i-au putut admira pe artiștii locali Dan Filuț Tabără, Alin și Natalia Matyas, Diana și Bianca Crețu, Aurelian Suciu, Luminița Dejan, Costel Popa și Emilia Muntean, acompaniați de către ansamblurile folclorice Târnavele! și Muguri de pe Târnave. De asemenea, pe scena din Piața Corneliu Coposu au urcat reprezentanții Ansamblului Folcloric Ceata Junilor, seara fiind încheiată cu concertele susținute de către Ciprian și Mihaela Istrate, precum și binecunoscuta Georgiana Lobonț.
 
Gheorghe Roman, Primar Mediaș
„Orașul nostru a împlinit 757 de ani de la prima sa atestare documentară. În weekend-ul pe care tocmai l-am încheiat, orașul nostru a îmbrăcat haine de sărbătoare, Primăria Mediaș organizând o serie de evenimente la care au participat mii de medieșeni. Prezența dumneavoastră într-un număr atât de mare îmi arată că evenimentele dedicate zilei orașului nostru trebuie să continue. Vă mulțumesc tuturor pentru decența de care ați dat dovadă pe parcursul evenimentelor dedicate Zilelor Mediașului.  La mulți ani, Mediaș! La mulți ani, medieșeni oriunde v-ați afla!”.
    Trimite prin e-mail