marți, 4 iunie 2024

Publicat la 6/04/2024 07:59:00 a.m. de

Bani europeni pentru transport. 16 autobuze electrice vor deservi locuitorii din zona de nord a județului Sibiu

Licitația publică pentru cele 16 autobuze electrice care vor asigura transportul public de călători în nordul județului este în derulare, iar în aproximativ două luni va fi cunoscut câștigătorul acesteia. Primarii care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans, s-au întâlnit la sediul Primăriei Mediaș. Scopul a fost acela de a discuta pașii următori care vor fi făcuți în acest proiect extrem de important pentru zonă și care beneficiază de finanțare din fonduri europene.


Municipiul Mediaș, orașele Copșa Mică și Dumbrăveni, dar și alte 14 comune, grupate în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Nord Trans”, au făcut la inițiativa Primarului Gheorghe Roman, un pas uriaș în direcția rezolvării problemei transportului public de călători. Împreună au reușit să accese bani europeni, pentru achiziția de vehicule nepoluante și puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice.
 
Proiect în derulare
 
Proiectul „Dezvoltarea serviciului de transport public local în zona funcțională a ADI NORD TRANS”, este unul extrem de important pentru locuitorii din zona de nord a județului  Totodată, este singurul de acest fel câștigat de o asociere de localități. Acesta va avea ca finalitate achiziția a 16 autobuze electrice dar și a 38 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. În prezent, licitația publică pentru cele 16 autobuze electrice este în derulare, iar în scurt timp va fi anunțat câștigătorul.
 
Întâlnire la Mediaș
 
La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, o nouă întâlnire cu membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Nord Trans”, primari ai localităților din zona de nord a județului. Vestea bună a venit din partea firmei de consultanță. „M-am întânit la sediul Primăriei Municipiului Mediaș cu toți primarii care au acceptat să facă parte din Asociația de Transport Nord Trans. Ne-am bucurat să aflăm de la firma de consultanță că licitația pentru achiziționarea celor 16 autobuze electrice pe fonduri europene nerambursabile este în derulare și că în aproximativ două luni vom cunoaște câștigătorul acestei licitații. Îi felicit pe toți primarii din nordul județului Sibiu care au înțeles că doar împreună putem să rezolvăm această problemă care există în zona de nord a județului” a declarat Primarul Mediașului, Gheorghe Roman.
 
Preocupare constantă
 
Rezolvarea problemei transportului de călători este un deziderat pentru toți primarii din zona de nord a județului. Aceştia spun că proiectul este unul foarte important pentru comunităţile pe care le reprezintă. Elena Marian, primarul din Brateiu, a explicat că acesta a fost și motivul pentru care s-a alăturat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans. „Administrația locală Brateiu, este preocupată de rezolvarea transportului public în comun și în acest sens, a aderat la Asociația ADI Nord Trans, care în curând  va semna contractul de furnizare pentru 16 autobuze electrice, care vor deservi atât satul Brateiu cât și satul Buzd” spune Elena Marian.
 
Proiect așteptat
 
Cele 16 autobuze electrice câştigate deja de către ADI Nord Trans vor deservi localităţile care s-au asociat pentru a rezolva împreună problema transportului de călători în zona de nord a judeţului Sibiu, una dificilă. Primarul din Biertan, Mircea Dragomir, spune că abia aşteaptă ca proiectul să fie implementat. „Aștept nu nerăbdare finalizarea procedurilor de licitație publică pentru desemnarea furnizorului și livrarea autobuzelor electrice. Sunt convins că acest proiect rezolvă o problemă importantă pentru locuitorii zonei de nord a județului. Cele 16 de autobuze electrice achiziționate, vor aduce un transport public de calitate, modern și ieftin” spune Mircea Dragomir.
 
17 localități
 
Localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord Trans sunt Alma, Ațel, Axente Sever,  Biertan, Blăjel, Bârghiș, Brateiu, Copșa Mică, Dârlos, Dumbrăveni, Hoghilag, Mediaș, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava și Valea Viilor. Proiectul „Dezvoltarea serviciului de transport public local în zona funcțională a ADI NORD TRANS”, se derulează în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta 10 – Fondul Local.
    Trimite prin e-mail