marți, 9 aprilie 2024

Publicat la 4/09/2024 08:11:00 a.m. de

Simpozion Romgaz. 115 ani de la descoperirea gazelor naturale în România

Compania Romgaz a fost gazdă la sfârșitul săptămânii trecute, în spațiul Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, pentru lucrările simpozionului Exploatarea gazelor din Marea Neagră, la aniversarea a 115 ani de la descoperirea gazelor naturale”. 


Repere importante din istoria gazelor naturale au fost prezentate în sesiunea științifică dedicată primei descoperiri, în urmă cu 115 ani, a gazelor naturale pe teritoriul actual al României și finalizării în urmă cu 110 ani a primei conducte de transport gaze naturale din Europa. „În cei 115 ani de activitate, Romgaz, compania fanion a industriei gaziere românești, a inovat și dezvoltat continuu tehnici și tehnologii care au permis asigurarea necesarului de gaze al României, astăzi găsindu-se în fața celei mai mari provocări, exploatarea gazelor din Marea Neagră” a declarat în deschiderea evenimentului Răzvan Popescu, Directorul General al Romgaz.
 
Lucrări de specialitate
 
Simpozonul de la Muzeul Gazelor Naturale a continuat cu susținerea unor lucrări de specialitate care au marcat momente de istorie și de actualitate în industria gazieră din România. Este vorba despre Istoria celor 115 ani de gaze naturale, lucrare susținută de Angela Păucean, muzeograf la Muzeului Gazelor Naturale, Istoria celor 110 ani de transport gaze, prezentată audienței de Elisabeta Ghidiu, Director Strategie şi Management Corporativ în cadrul companiei Transgaz. O altă lucrare prezentată a fost „2009 – Anul filatelic al industriei gaziere românești industria gazieră reprezentată de-a lungul timpului în filatelie, o retrospectivă susținută de Ing. Liviu Pintican Iuga de la Asociația Filateliștilor Sibiu și fost director general adjunct la Trangaz. De asemenea, o altă lucrare a fost Importanța gazelor naturale în tranziția energetică”, expunere susținută de Ing. Chisăliţă Dumitru, Șef Centru de Documentare şi Informare Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș.



 
Expozi
ție și album
 
Momentul aniversar s-a încheiat cu vizitarea expoziției filatelice deschisă la Muzeul Gazelor Naturale. Totodată, participanților le-a fost înmânată Mapa filatelică aniversară lansată cu acest prilej, respectiv a unui Album fotografic intitulat ROMGAZ Exploatarea gazelor din Marea Neagră, la aniversarea a 115 ani de la descoperirea gazelor naturale
.
    Trimite prin e-mail