marți, 9 aprilie 2024

Publicat la 4/09/2024 08:19:00 a.m. de

Peste 45% din lucrările de apă și canalizare din Mediaș au fost realizate

Proiectul Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în municipiul Mediaș a depășit 45% stadiu fizic de realizare. Demarat în toamna anului 2022 în cartierul Gura-Câmpului, acesta a continuat cu zona centrală, cartierul După-Zid, iar apoi Șoseaua Sibiului și cartierul Vitrometan. În total sunt prevăzute lucrări pe un număr de 133 străzi din municipiul de pe Târnava Mare.

 
Proiectul de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare menajeră din municipiul Mediaș a fost realizat în proporție de peste 45%. Acesta a demarat la finalul anului 2022 în cartierul Gura-Câmpului, a continuat pe tot parcursul anului 2023 și reluat în acest an. „Contractul reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în municipiul Mediaș, început în toamna anului 2022, a ajuns la un stadiu fizic de realizare de peste 45%. Am început lucrările pe zone, am început cu cartierul Gura Câmpului, ușor, ușor ne-am extins către zona centrală, zona Petru Rareș și Gheorghe Doja, cartierul După-Zid. A urmat zona centrală, străzile Cardinal Iuliu Hossu, Episcop Ioan Suciu. Pentru o fluiditate și o mobilitate cât de cât acceptabilă, am ales să desfășurăm lucrările pe Șoseaua Sibiului, după care, după ce aceasta va fi repusă în circulație la parametrii optimi, probabil că vom intra în zona centurii, Titus Andronic, Gării. Ușor, ușor ne-am extins lucrările și în cartierul Vitrometan, unde, pe lângă lucrările pe care le desfășurăm noi, există o suprapunere cu cele desfășurate de către Primăria Mediaș, respectiv de canalizarea pluvială. Sunt 133 de străzi cuprinse în proiectul nostru. Este un volum mare de lucrări care trebuie finalizate în 34-36 de luni”, spune Ioan Munteanu, Directorul general al operatorului regional de apă și apă uzată.
 
Ce prevede proiectul

 
În mod concret, proiectul vizează reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din municipiul Mediaș. Astfel, este vorba despre extinderea conductelor de transport apă cu lungimea de 6,6 kilometri, reabilitarea conductelor de transport apă cu lungimea de 3,05 kilometri, dar și reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție apă cu lungimea de 25,57 kilometri. De asemenea, se vor realiza o stație de pompare montată pe rețeaua de distribuție apă, o stație de pompare montată pe conductele de transport și 1.729 branșamente noi cu cămine apometru. Totodată, 8.500 apometre se vor înlocui cu contoare cu telecitire și se va realiza o gospodărie de apă nouă, cuprinzând un rezervor de înmagazinare apă potabilă cu volumul 250 metri cubi, un cămin debitmetru din beton armat și o stație de clorinare. De asemenea, prin contract se va realiza extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare menajeră. Punctual este vorba despre extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare menajeră cu lungimea de 29,42 kilometri, de realizarea de conducte de refulare apă uzată menajeră cu lungimea de 390 metri, 1.931 racorduri de canalizare și două stații de pompare apă uzată menajeră.
 
Bani europeni
 
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu. Acest lucru se va face prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități, în vederea conformării cu  cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) ș
i epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

 

    Trimite prin e-mail