duminică, 14 aprilie 2024

Publicat la 4/14/2024 08:34:00 p.m. de

A fost semnat contractul pentru reabilitarea sitului UNESCO Biertan – 28 milioane lei. Ministrul Raluca Turcan: ” Biertan este un brand de țară” (CP)

 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost alături de primarul comunei Biertan,  Mircea-Mihai Dragomir, la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din localitate.

Foto: PNL Sibiu

Prin proiectul în valoare de peste 28 de milioane de lei se va reabilita ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Biertan și va ameliora infrastructura turistică din zonă.

„Sub administrația PNL, Biertanul a devenit “Comuna comunelor României”, ca urmare a multor proiecte ample de investiții în patrimoniu, sănătate, învățământ, infrastructură. Noul proiect de reabilitare a zonei de Patrimoniu este doar unul din lungul șir de proiecte pe care primarul Mircea Dragomir le-a implementat în cei 12 ani de mandat și este, fără îndoială, omul potrivit la locul potrivit.

Ca ministru al Culturii, cred cu tărie că Biertanul, ca sit UNESCO, are nevoie de lideri dedicați și vizionari care să promoveze și să protejeze valorile sale unice și să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Îl felicit pe primarul Mircea Dragomir, un om a cărui sârguință și viziune au făcut ca localitatea să fie parte din topul celor mai pitorești localități din Europa și să devină un punct turistic al României de neratat. Comuna Biertan este un brand de țară și sunt convinsă că locuitorii de aici sunt mândri de reprezentanții lor”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani”

Lucrările vor permite renovarea completă a bisericii și amenajarea unor spații culturale, expoziționale și de agrement. Vor fi reabilitate piețele din localitate și se vor crea noi zone pentru promenadă și evenimente.

Este cel mai mare proiect al comunei Biertan, iar lucrările vor începe în toamnă și se estimează finalizarea în 2 ani.

Proiectul urmărește conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului sustenabil și creșterea calității vieții locale prin noi locuri de muncă și venituri.

„Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu să găsești o finanțare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin ADR Centru Alba Iulia, proiectul nostru prinde viață. Lucrăm intens la acest proiect din anul 2021 și efortul a fost unul considerabil.

Acum avem finanțarea, avem proiectul tehnic și autorizația de construire, iar de săptămâna viitoare demarăm licitația pentru desemnarea constructorului. Estimez ca în luna septembrie să începem lucrul efectiv și în maxim doi ani să-l finalizăm.

Mulțumesc pe această cale doamnei ministru Raluca Turcan pentru sprijinul acordat până acum, de-asemenea, doamnei președinte a Consiliului Județean Sibiu Daniela Câmpean pentru rapiditatea rezolvării problemelor întâmpinate și, nu în ultimul rând, țin să mulțumesc echipei de proiect”, a spus primarul din Biertan, Mircea-Mihai Dragomir.

Este cel mai mare proiect pe care Comuna Biertan l-a avut vreodată

Proiectul „Reabilitare Sit UNESCO Biertan, este cel mai mare proiect pe care Comuna Biertan l-a avut vreodată. Valoarea totală a proiectului este de 28,48 milioane lei, din care contribuția Comunei Biertan este de 4,19 milioane . lei.

𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝:

Piața Centrală 1 Decembrie: Transformarea într-un loc multifuncțional, socio-cultural, cu dotări precum mobilier urban (bănci, mese, scaune, coșuri de gunoi) pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al zonei.

Piața Farmacistului: Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.

Zona Expozițională 1 Decembrie: Amenajarea unei zone expoziționale în Piața centrală pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.

Zona de promenadă 1 Decembrie: Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.

Zona Cântarului A.I.Cuza: Transformarea acestui simbol într-un spațiu autentic pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.

    Trimite prin e-mail