miercuri, 10 ianuarie 2024

Publicat la 1/10/2024 11:38:00 a.m. de

Eveniment culinar istoric de excepție (CP)

Revelionul Bucătarilor este organizat anul acesta în cadrul rutei culturale Historic Cafés Route – Ruta Cafenelelor Istorice din Europa – sub înaltul patronaj al Consiliului Europei pentru a pune în valoare tradiții culinare istorice românești din întreaga țară într-un show culinar – la Avrig.

FOTO: Historic Cafés Route Romania

Co-organizator este Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA).

ACEEA este una din cele mai importante asociații profesionale de gastronomie din România. Efectivul membrilor cuprinde specialişti din următoarele regiuni şi oraşe din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Maramureş, Făgăraş, Oradea, Târgu Mureş și membri din străinătate: Milano, Rimini, Berna, Belgrad, Livov, Londra, Berlin, Barcelona, Dejeon, Ierusalim, Dortmund, Stockholm, Helsinki.

ACEEA este membră în următoarele organizaţii mondiale

– World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.),

– Asociación de Restauradores Gastronómicos de las Américas y el Mundo (AREGALA).

ACEEA este membră în Federația Patronatului din Turismul Românesc și a Comitetului Sectorial Turistic si reprezintă oficial Romania la competitii, congrese si întruniri de profil la nivel mondial.

Începând cu anul 2007 Asociația Culturală Euro Est Alternativ și-a propus manifestări și evenimente cu participare de specialiști din sectorul gastronomic în dorința acoperirii vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. Un canal potrivit pentru evocarea traditiilor culinare, a istoriei unei regiuni sau țări, considerăm ca îl reprezintă gastronomia. ACEEA dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.

“Diversitatea joacă un rol important în interacțiune, în dialog intercultural și interprofesional; dorința multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea și, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existență anostă, simplă și monotonă. Suntem diferiți din toate punctele de vedere și tocmai acest fapt reprezintă frumusețea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra cât mai multor civilizații și tradiţii ale popoarelor Pământului având ca și punct central cultura gastronomică locală”, declara Dr. Iulia Dragut, Președinte ACEEA.

ACEEA este promotorul competițiilor culinare din România care din anul 2007 organizează mai multe manifestări de specialitate anuale pe plan național și internațional.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI

Bucătării prezenți propun o serie de preparate care surprind spiritul culinar al barocului. Întreaga zi prepararea bucatelor și ornarea sălii vor fi preocuparea principală a reprezentanților Asociației Culturale Euro Est Alternativ: detaliile vor avea misiunea de a dezvălui celor prezenți spiritul baroc al bucătăriei prin preparate, dar și prin sală festivă a Palatului Brukenthal din Avrig.

MENIUL SERII

În vederea respectării temei regalului gastronomic, aceea de a cuprinde elemente definitorii, istorice ale bucătăriei românești vor fi cuprinse, printre specialitatile serii, rața umplută, pateul de raci alifiat cu unt nesărat, gălbenuș din ou de prepeliță și chutney din gutui, batog de peşte afumat, trilogie de icre de știucă, păstrăv, păstrugă, unt negru cu ceapă verde, carpaccio de gulie, crispy leuștean verde, lăstari de microplante, colțunași crocanți, ulei aromatizat cu trufe și pătrunjel, mousse de hribi și fulgi de praz, foie gras, quenelle de curcan, file de păstrăv si păstrăv somonat cu mousse de năut și emulsie de mazăre, consomme de fazan cu colțunași umpluți cu carne, ruladă de berbecuț cu momițe, dovleac copt, morcov roșu, sos de ceapă albă, specialitati la protap si multe alte surprize culinare care vă vor încânta papilele gustative si ochiul prin design si interpretare artistică.

HCR ROMÂNIA

Historic Cafes Route oferă vizitatorilor oportunitatea de a porni într-un itinerar tematic încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor de aur, de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecut și de a continua să modeleze în prezent istoria culturală a Europei.

Natura membrilor Rutei Cafenelelor Istorice, reprezentând cafenele, restaurante și hoteluri, oferă traseului nostru infrastructură pentru a proiecta împreună cu membri noștri produse turistice care fac posibilă interconectarea cu cele 47 Rute Culturale promovate de Consiliul Europei, esența culturală a bătrânului continent, traseele culturale care au fost considerate de statele membre ale Consiliului Europei că reprezintă cel mai bine istoria, evoluția si patrimoniul Europei.

„Vă rog să acceptați invitația noastră de a sărbători împreună, la Avrig, un important pas pentru programul de promovare a tradițiilor culinare istorice românești în cadrul Rutelor Culturale, deschizând un nou orizont pentru că moștenirea și istoria noastră europeană comună să fie oferită ca experiențe culinare si turistice către turiști din țară, europeni și la nivel internațional, o experiență culturală, istorică, culinară și cu aromă de cafea în cadrul traseului cultural Historic Cafes Route.

Meniul istoric oferit în cadrul evenimentului la Palatul Brukenthal este subvenționat cu 50% de sponsori si parteneri si costa doar 200 RON / persoana cu selecție de băuturi incluse.

Rezervări se pot face incepand de astăzi 10 Ianuarie 2024 la numărul de telefon 0726 – 234417 sau prin email la rezervari@palatulbrukenthalavrig.ro – va așteptam cu drag!”, arată organizatorii.

Evenimentul are loc la Avrig, Palatul Brukenthal, în data de 17 ianuarie, ora 18:00.

    Trimite prin e-mail