joi, 19 octombrie 2023

Publicat la 10/19/2023 05:52:00 p.m. de

Directorul Aeroportului Cluj, prezent la ședința ACI Europe. „Traficul aerian este încă sub nivelul din anul 2019”

 

David Ciceo, Directorul Aeroportului Cluj, a fost prezent la ședința Comitetului de Conducere al Consiliului Internațional al Aeroporturilor – regiunea Europa. Datele prezentate la Bruxelles arată că traficul aerian nu și-a revenit după pandemie.

Foto: Aeroportul Cluj

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, a participat în calitate de membru la ședința Comitetului de Conducere al Consiliului Internațional al Aeroporturilor – regiunea Europa (ACI Europe) care a avut loc la  Bruxelles (Belgia), în data de 19 Octombrie 2023.

Principalele teme de discuție au punctat aspecte legate de evoluția traficului de pasageri, influențat de actualul context geopolitic, blocajele de pe piața muncii, lipsa personalului specializat în domeniul aeroportuar și prețul combustibilului, dar și despre decizia Comisiei Europene de a prelungi termenul pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru unele aeroporturi regionale  și companii aeriene până în anul 2027.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a vorbit despre necesitatea înființării, la nivelul ACI-Europe, a unui grup de lucru pentru adoptarea și implementarea unei strategii comune care să reducă riscurile legate de  amenințările din zona Cyber Security. Inițiativa vine în contextul în care riscurile asociate amenințărilor de tipul Cyber Security, pe aeroporturi,  au cunoscut în ultimii ani un trend ascendent.

Măsurile care vor trebui implementate de aeroporturi pentru punerea în aplicare a Pachetului Fit for 55, lansat de Comisia Europeană în iulie 2021, cu scopul de a reduce emisiile de carbon în Uniunea Europeană cu 55% până în 2030, s-au numărat printre temele de discuție. Între aceste măsuri sunt folosirea combustibililor alternativi în transportul aerian și obligativitatea de a crea infrastructura necesară pentru alimentarea aeronavelor cu combustibili ecologici.

Comitetului de Conducere al Consiliului Internațional al Aeroporturilor a discutat și despre realizarea unei rețele de transport care să asigure o conectivitate de durată și eficientă la nivelul Uniunii Europene și care să promoveze mobilitatea ecologică.
„Datele prezentate la Bruxelles, cu ocazia ședinței ACI Europe, arată că traficul de pasageri la nivel european este încă sub nivelul celui înregistrat în anul 2019. Se estimează că traficul aerian va reveni la valorile înregistrate înainte de pandemie, până la finalul anului 2024”, potrivit reprezentanților Aeroportului Cluj.

 

    Trimite prin e-mail