vineri, 6 octombrie 2023

Publicat la 10/06/2023 09:39:00 a.m. de

Daniel Buda: „Salut adoptarea de către Parlamentul European a alocării pentru România a 33,9 de mil. € pentru combaterea secetei”

 

România va primi ajutor UE în valoare de 33,9 milioane de euro pentru daune cauzate de seceta severă din 2022. Europarlamentarul Daniel Buda a salutat adoptarea de către Parlamentul European a alocării.

Foto: Daniel Buda

Parlamentul a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia. Europarlamentarul PNL/ PPE Daniel Buda a salutat adoptarea ajutorului financiar pentru fermierii români.

„Salut adoptarea de către Parlamentul European a alocării pentru România a 33,9 de milioane de euro, pentru combaterea secetei și altor dezastre naturale. Tocmai am votat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg de astăzi, în mod favorabil, raportul privind mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a oferi asistență României și Italiei în legătură cu dezastrele naturale în 2022 și Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023! Cu 593 voturi pentru, 11 împotrivă și 22 abțineri, raportul a fost adoptat și astfel, România, Italia și Turcia vor primi sprijin financiar pentru a face față urmărilor dezastrelor naturale”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Buda: „Sud-estul României a suferit o secetă gravă”

Eurodeputații și-au exprimat „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor și toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia și Turcia. Aceștia sunt îngrijorați de „creșterea numărului de dezastre naturale grave și distructive în Europa” și subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România și Italia ce au dus la situații de urgență, se vor intensifica și se vor multiplica în continuare”. Prin urmare, UE ar trebui „să își consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât și la nivel mondial”.

„Partea de sud-est a României a suferit o secetă gravă la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2022, ceea ce a dus la pagube directe totale estimate de autoritățile române la 1,31 miliarde EUR. Această sumă depășește pragul de „dezastru natural major” pentru România de 0,6% din venitul național brut (VNB), care a fost de 1 290 495 milioane EUR în 2022. Prin urmare, dezastrul se califică drept „dezastru natural major” conform articolului 2(2) din Regulament.

România a fost una dintre țările cele mai puternic afectate de incendiile de vegetație în 2022. Datele estimate de Sistemul European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS) arată că aproximativ 163 536 de hectare au fost arse. În 2022, incendiile din România au fost concentrate în principal în două regiuni.

Fondul de Solidaritate nu doar oferă asistență financiară, ci și promovează solidaritatea și unitatea între statele membre ale UE, contribuind la construirea unui viitor mai rezilient și mai sigur pentru toți cetățenii europeni”, a mai arătat eurodeputatul clujean.

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistență financiară în valoare de 454 835 030 EUR celor trei țări. Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive și protecția patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. În conformitate cu normele fondului, operațiunile de urgență și de salvare pot fi finanțate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru.

Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi pentru, 11 voturi împotrivă și 22 abțineri.

    Trimite prin e-mail