miercuri, 9 august 2023

Publicat la 8/09/2023 05:03:00 p.m. de

O echipă sibiană verifică sănătatea arborilor din Piața Regele Ferdinand I

Primăria municipiului Mediaș evaluează în această perioadă starea de sănătate a arborilor din Piața Regele Ferdinand I din Mediaș. O echipă de la Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu, specializată în tehnologie de scanare tomografică a arborilor, a început deja acțiunea, urmând ca la final să întocmească un raport cu rezultatele cercetării.

 
Informăm cetățenii Mediașului că, în perioada 3-25 august 2023, în baza unui protocol dintre Primăria municipiului Mediaș și Primăria municipiului Sibiu, o echipă de la Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu, specializată în tehnologie de scanare tomografică a arborilor, desfășoară activități de evaluare a stării de sănătate a arborilor din Piața Regele Ferdinand I din Mediaș.
O parte dintre aceste activități s-au desfășurat în zilele de 3, 4, 7 și 8 august și au constat din utilizarea tomografului sonic care „măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Viteza de propagare depinde de elasticitatea și densitatea lemnului. Majoritatea bolilor la nivelul interior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai fapt ce reduce elasticitatea si densitatea lemnului.”(https://tomografiacopacilor.ro/.../picus-tomograf-sonic/)
Putregaiul și cavitățile reduc rezistența lemnului la factorii de stres (cum ar fi fenomene meteo extreme) fapt care poate conduce la prăbușirea arborelui, de aici apărând riscul de accidentare a persoanelor sau distrugere a bunurilor. Vă informăm că, potrivit articolului 12, aliniatul 3 din legea 24/2007, Legea Spațiilor Verzi, „Administratorii si/ sau proprietarii spațiilor verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor și bunurilor care pot fi afectate de desprinderile arborilor și elementelor acestora ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.
Vă informăm că senzorii sonici, care transmit și receptează sunete în interiorul arborelui, sunt magnetici, astfel că atașarea lor se realizează prin intermediul unor cuie fine, care se înfig în scoarța copacului, până la o adâncime de maxim 2 cm și care creează leziuni superficiale ce se vindecă, practic, imediat. În acest fel, tehnologia este eficientă în diagnosticarea arborilor și își păstrează caracterul minim-invaziv.
La finalul analizei stării de sănătate a arborilor, specialiștii  Serviciului Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu vor întocmi pentru Primăria municipiului Mediaș un raport cu rezultatele cercetării.“, a transmis Primăria municipiului Mediaș.
    Trimite prin e-mail