miercuri, 21 iunie 2023

Publicat la 6/21/2023 09:18:00 a.m. de

Viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene se discută, joi și vineri, la Sibiu

Ambasadori, miniștri, șefi de structuri ministeriale din 27 de țări membre ale UE se vor afla joi și vineri la Sibiu pentru a discuta despre viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene

 
Joi se va desfășura la Sibiu Conferința „Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă”, eveniment ce va reuni la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 27 state membre (ambasadori, miniștri, șefi de structuri ministeriale), aleși regionali și locali din UE și înalți oficiali ai Comisiei Europene.
 
Rol important
 
Conferința va avea un rol important în dezbaterile în curs privind un model de dezvoltare european bazat pe o creșterea economică durabilă, întărirea competitivității UE la nivel mondial și depășirea provocărilor societății contemporane dar și pentru stabilitatea politică şi bunăstarea socială.
 
Participare sibiană

 
Printre participanții la conferință se vor afla și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, membră în Comitetul European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sau Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE a Comitetului Regiunilor.
 
Temă importantă
 
Ziua următoare, vineri, 23 iunie ac, tot la Hotel Ramada, viitorul politicii de coeziune va fi discutat de liderii locali și regionali din întreaga Europă, care vor participa la reuniunea Comisiei responsabile pentru politica de coeziune și buget (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR).
În premieră, la Sibiu se va discuta despre viitorul politicii de coeziune post –  2027, care este și tema avizului pentru care Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, care a fost numit de Comitetul European al Regiunilor raportor pentru politica de coeziune a UE.
Acest aviz reprezintă o etapă strategică pentru elaborarea poziției comune a orașelor și regiunilor cu privire la modelarea viitorului principalei politici de investiții a Uniunii Europene, detalii despre acest document fiind disponibile aici.  Documentul de lucru care va fi discutat la și care va sta la baza elaborării avizului este disponibil aici.
 
Dezbateri și vot
 
Alte avize care vor fi dezbătute și votate la Sibiu de către membrii Comisiei COTER sunt:
Dronele: cum pot contribui la îmbunătățirea sistemelor de mobilitate în orașe și regiuni, reducând poluarea și congestionarea traficului, sporind în același timp siguranța comunităților locale? Uniunea Europeană lucrează la o nouă strategie de reglementare a utilizării dronelor. Autoritățile locale și regionale fac presiuni pentru a avea un cadru care să asigure siguranța, securitatea și protecția mediului în utilizarea dronelor în orașe. Cererile acestora sunt incluse într-un proiect de aviz elaborat de Władysław Ortyl, președintele regiunii poloneze Podkarpackie.
Regiuni auto: diferite regiuni se confruntă cu provocări diferite în ceea ce privește tranziția în sectorul autovehiculelor, de la necesitatea de a recalifica lucrătorii la depopularea zonelor care și-au construit economia în jurul fabricilor expuse riscului de închidere din cauza noului mod de producție a automobilelor. Regiunile și orașele europene solicită ca Uniunea Europeană să sprijine – inclusiv prin intermediul politicii de coeziune – regiunile cu un sector puternic al autovehiculelor pentru a face față tranziției industriale către transportul rutier cu emisii zero. Această solicitare, precum și altele, sunt incluse în proiectul de aviz elaborat de Sven Schulze , ministrul economiei al landului Saxonia-Anhalt.
Facilitarea vieții lucrătorilor transfrontalieri:
conform studiilor efectuate de Comisia Europeană, o pierdere considerabilă a potențialului de creștere în regiunile frontaliere ale UE este un rezultat direct al sarcinilor juridice și administrative. Acesta este motivul pentru care liderii regionali și locali depun eforturi pentru a propune un nou instrument european care ar putea depăși aceste obstacole și ar putea ușura viața cetățenilor, a lucrătorilor și a întreprinderilor. Se estimează că 30 % din populația europeană trăiește în regiuni de frontieră. Acest subiect se află în centrul proiectului de aviz elaborat de Magali Altounian , membru al Consiliului Regional Provence-Alpi-Coasta de Azur (Franța).
    Trimite prin e-mail