miercuri, 21 iunie 2023

Publicat la 6/21/2023 08:25:00 a.m. de

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în municipiul Mediaș

Pe parcursul zilei de sâmbătă, Primăria Mediaș, prin Direcția Cultură, organizează în curtea Muzeului Municipal o serie de activități dedicate bluzei tradiționale românești. Printre acestea se vor număra prezentări de ii, ţesături, cusături şi alte obiecte tradiționale, ateliere de meşteşugărit pentru copii, dar și un bogat program artistic.
 
            
Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie şi este celebrată de români odată cu sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Cu această ocazie, Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, organizează sâmbătă, 24 iunie, „Ziua Universală a Iei”, o manifestare artistică cu multă voie bună, cântece și jocuri populare. „Evenimentul va avea loc la Muzeul Municipal Mediaș, cu începere de la ora 17:00. Din programul acestui an nu vor lipsi prezentări de ii, ţesături, cusături şi alte obiecte tradiționale, mărturii din trecutul locului, exemplare ce fac parte din arta satului, aparținând zonei Târnavelor.  De asemenea vor fi ateliere de meşteşugărit pentru copii: ţesături, cusături, atelier de confecționat podoabe cu mărgele și atelier de pictat motive tradiționale”, spune Anamaria Prodan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Mediaș.

 
Folclor și muzică folk
 
Organizatorii Zilei Universale a Iei au pregătit și un program artistic pentru cei care vor veni sâmbătă în curtea Muzeului Municipal. Acesta va cuprinde recitaluri ale unor artiști și ansambluri de muzică populară, dar muzică folk. Astfel, programul artistic pregătit cu această ocazie va cuprinde melodii și dansuri din repertoriul popular și va fi susținut de către Nicu Stoica, Aurica Bacea, Iulia Lăpădat, Andrei Jata, Ansamblul de dansuri populare „Muguri de pe Târnave” și elevi de la Clubul Copiilor Mediaș. Seara dedicată Zilei Iei se va încheia în acorduri de muzică folk, în compania cantautorului Marius Matache. „Invităm medieșenii să ia parte la această sărbătoare în curtea Muzeului Municipal, îmbrăcând o ie, o cămaşă populară sau chiar întregul port popular românesc”, mai spune Anamaria Prodan.
 
Sărbătoare tradițională
 
Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru a arăta cât de mult o prețuiesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.
    Trimite prin e-mail