joi, 8 iunie 2023

Publicat la 6/08/2023 07:02:00 p.m. de

Șase stele noi pe Aleea Celebrităților FITS

 

Cea de-a 30-a ediție a FITS are loc la Sibiu, în perioada 23 iunie – 2 iulie, iar tema este MIRACOL. Ediția aniversară din acest an a FITS are anunțate, până în acest moment, nu mai puțin de 809 evenimente, iar lista este încă deschisă, anunță Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS. Noutățile și surprizele acestei ediții se țin lanț, iar iubitorii de artă și de teatru se arată extrem de interesați festival, trei sferturi din biletele pentru reprezentații fiind deja vândute. De asemenea, șase personalități din lumea teatrală internațională vor primi, în acest an, câte o stea pe Aleea Celebrităților.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Șase noi nume se adaugă Aleii la această ediție, nume care vor rămâne, permanent, #ParteDinMiracol: regizoarea britanică Katie Mitchell, dansatoarea și coregrafa María Pagés din Spania, dansatoarea și coregrafa canadiană Marie Chouinard, regizorul elvețian Milo Rau, actorul, regizorul, dramaturgul și producătorul portughez Tiago Rodrigues și coregrafa Noa Wertheim, director artistic al companiei de dans Vertigo din Israel.

Marie Chouinard

Posesoare a peste treizeci de premii prestigioase în zona dansului, directoare la Bienala de la Veneția pentru Dans în perioada 2017-2020, Marie Chouinard primește o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru cariera de excepție ca autoare de spectacole de dans, regizoare de film, de aplicații pentru realități virtuale, de arte vizuale și instalații – împreună cu compania care îi poartă numele. Marie Chouinard este, de astăzi, pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Bine ai venit acasă!

Spectacole în cadrul FITS 30: Marie Chouinard – ”Femeie. Miracol. Femeie. / « M » – Marie Chouinard, – Centrul Cultural Ion Besoiu, 1 iulie

Foto: Richard-Max_Tremblay

Katie Mitchell

Una dintre cele mai complexe personalități artistice din lume, care a realizat peste o sută de spectacole de teatru și operă la cele mai mari instituții de spectacole din Europa, ajunge astăzi pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Multi-premiată în Marea Britanie, Germania, Rusia, posesoare a Premiului Europa 2014, distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic și cu Medalia Președintelui Academiei Britanice, Katie Mitchell primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru cariera excepțională de artist și profesor la marile universități din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Spectacole în cadrul FITS 30: Katie Mitchell – ”(Nu) e Sfârșitul Lumii”, Schaubühne Berlin, Fabrica de cultură, sala Eugenio Barba, 1,2 iulie

Foto: Jan Versweyveld

Noa Wertheim

În acest an se împlinesc 30 de ani de existență a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, 75 de ani de existență a Statului Israel și 30 de ani de existență a Companiei de Dans Vertigo. Ce bucurie să îi acordăm astăzi, pe Aleea Celebrităților din Sibiu, lui Noa Wertheim – lidera Companiei  de Dans Vertigo, o stea, pentru creația inegalabilă pe care a promovat-o de-a lungul timpului în lumea dansului, în conexiune cu comunitatea și cu mediul, cu ceea ce înseamnă excelența și bucuria de a dezvolta o școală și o companie în numele exemplarității.

Spectacole în cadrul FITS 30: Noa Wertheim – ”Makom 30. Sărbătoarea Dansului”, Vertigo Dance Company – Centrul Cultural Ion Besoiu, 30 iunie-1 iulie .

Foto: miri yanai shimonovich

Milo Rau

Răsfățat al marilor festivaluri de teatru și film, din Europa și din lume, directorul artistic al Teatrului Național din Gent, și, de anul acesta, director artistic la Wiener Festwochen, Milo Rau primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru cariera sa incredibilă de regizor și autor de teatru, scriitor, regizor de film și animator artistic în Europa și în lume.

Spectacole în cadrul FITS 30: Milo Rau – ”Ultima Cină”, NT Gent, Belgia – Fabrica de cultură, sala Faust, 29-30 iunie

 

María Pagés 

Una dintre cele mai premiate artiste din Spania și din Europa, creatoare de dialoguri artistice cu mari artiști ai lumii, precum Mikhail Baryshnikov și Sidi Larbi Cherkaoui, María Pagés primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților, pentru unicitatea creației sale în zona flamencoului și a poeziei mișcării.

Spectacole în cadrul FITS 30: María Pagés – ”Șeherezada În Ritm De Flamenco” – Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-29 iunie

Foto: FITS 

Tiago Rodrigues

Erou al construcției de punți între orașe, comunități și țări, unul dintre cei mai mari luptători pentru forța teatrului jucat în orice spațiu, distins cu Premiul Europa și cu alte nenumărate premii, Tiago Rodrigues, directorul artistic al Festivalului de Teatru de la Avignon, primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților, pentru forța și liberatatea de a crea evenimente unice în toată lumea.

Spectacole în cadrul FITS 30: Tiago Rodrigues – ”În Măsura Imposibilului”, La Comédie de Genève  – Fabrica de cultură, sala Lulu, 23, 24 iunie

Foto: Christophe Raynaud de Lage
    Trimite prin e-mail