luni, 22 mai 2023

Publicat la 5/22/2023 07:47:00 a.m. de

„Școala Altfel“ la Școala Postliceală Auxila Mediaș

Școala Postliceală din municipiul Mediaș a organizat în perioada 15-19 mai, Săptămâna Școala Altfel. Elevii unități de învățământ au luat parte la acțiuni diverse. Printre acestea s-au numărat o serie de prezentări despre munca din spatele asistentului medical, terapii complementare în ajutorul medicinei, dar și alte activități practice specifice meseriei lor. Totodată, au participat la un exercițiu de simulare a unui cutremur, au făcut vizite la Spitalul Municipal Mediaș și la Laboratorul eNatura Sibiu și au luat parte la un carnaval tematic.
 
 
Săptămâna Școala Altfel a debutat la sediul Școlii Postliceale Auxila Mediaș cu o activite intitulată „Munca din spatele asistentului medical”. În cadrul acesteia, elevii unității de învățământ s-au aflat față în față cu Zsuzsanna Megheșan, Managerul Spitalului Târnăveni și Gheorghe Nicorici, Managerul Spitalului Municipal Mediaș și au avut ocazia să afle informații utile de la aceștia. În cea de-a doua zi a săptămânii, a avut loc activitatea „Terapii complementare în ajutorul medicinei”, o prezentare susținută de terapeutul Monica Degeu, dar și o demonstrație de tatuaje medicale pentru pacienți oncologici, susținută de Rita Molinaro, o invitată din Italia.




Demonstrații și vizite
 
„O alimentație de alt fel a fost titlul unei alte activități care s-a desfășurat tot la sediul Școlii Postliceale Auxila, în cabinetele de nursing. Au participat trei cadre didactice cu specializarea nursing de la Școala Postliceală „Constantin Noica” din Sibiu. În cea de-a treia zi a săptămânii, elevi ai școlii au vizitat laboratorul de analize, Computerul tomograf și Radiologia Spitalului Municipal Mediaș. Totodată, în aceeași zi la un salon din oraș au asistat la o demonstrație de curățare față cu ajutorul cosmeticelor. 
 
Simulare de cutremur
 
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Mediaș au simulat un cutremur petrecut la Școala Națională de Gaz. Exercițiul a fost una dintre activitățile organizate de către Școala Postliceală Mediaș în Săptămâna Școala Atlfel. Activitatea a presupus operațiuni de căutare-salvare, evacuarea unor persoane rămase blocate în școală, dar și acordarea de îngrijri medicale pentru alte persoane surprinse de cutremur. Doi elevi au rămas blocați la etajul al treilea al clădirii școlii, iar pentru salvarea acestora s-a intervenit cu autoscara. Conform exercițiului alți elevi au fost rămași blocați în interiorul școlii și a fost nevoie de scoaterea lor în siguranță.


 
Activități diverse
 
Programul a cuprins și o vizită la Laboratorul eNatura Sibiu, la Centrul de recuperare neuromotorie Pruncul Isus” Mediaș, iar apoi elevii au făcut gimnastică medicală la Hotelul Binder Bubi. Nu a lipsit din Săptămâna Școala Altfel, o drumeție pe Via Transilvanica, coordonată de Ștefania Marți. Activitățile s-au încheiat cu un carnaval tematic la Restaurant Casa Rustic, organizat de elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist. „Am organizat o serie de acțiuni împreună cu parteneri ai școlii,  în care au fost implicați elevii noștri dar și cadre didactice. Printre activitățile organizate vreau să menționez întâlnirea cu doi manageri de spital, mai exact  Zsuzsanna Megheșan, Managerul Spitalui Târnăveni și Gheorghe Nicorici, Managerul Spitalului Municipal Mediaș, care au vorbit despre munca din spatele asistentului medical.  Am avut o invitată din Italia, Rita Molinaro, care ne-a demonstrat cum se fac tatuajele medicale pentru pacienții oncologici. Am mai avut vizite, întâlniri cu terapeuți, alimentație de alt fel, exercițiu de simulare cutremur împreună cu ISU și Colegiul Școala Națională de Gaz, vizite la laboratoare de preparare a produselor farmaceutice, gimnastică medicală, iar săptămâna s-a încheiat cu un carnaval tematic organizat de elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist. Vreau să mulțumesc tuturor pentru implicare, pentru că după trei ani de pauză am reluat Săptămâna Școala Altfel și spun că am desfășurat-o și am dus-o la capăt în condiții optime” a explicat Viorel Pasc, directorul Școlii Postliceale Auxila Mediaș
.
    Trimite prin e-mail