miercuri, 10 mai 2023

Publicat la 5/10/2023 06:07:00 p.m. de

FITS anunță sezoanele și partenerii FITS30

Astăzi, la Sibiu, a avut loc cea de-a doua conferință de presă prilejuită de Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS), la cea de-a treizecea ediție. Evenimentul a fost susținut de Constantin Chiriac, Președintele FITS și directorul general al TNRS. Acesta a anunțat principalele sezoane din cadrul #FITS30 și a prezentat principalii parteneri.

FOTO: Mesagerul de Sibiu

Evenimentul se bucură și în acest an de Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu și al Ministerului Culturii.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate mesajele Excelenţei Sale Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, și al Primului Ministru, Nicolae Ciucă, care a subliniat susținerea evenimentului de către Guvernul României.

„Comunitatea sibiană este mândră că este parte din acest proiect; pentru Sibiu am gândit Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Ne bucurăm că putem să avem un dialog constant și serios cu Primăria și Consiliul Local, și că, în tot ceea ce facem, există viziune și prețuire reciprocă”, a declarat Constantin Chiriac, care a subliniat faptul că Primăria Sibiu este principalul finanțator al FITS.

„Festivalul este în același timp o poartă deschisă din Sibiu spre întreaga lume, creând conexiuni cu alte culturi și aducând aici cultura altor comunități, arătând că diversitatea poate fi unită prin deschiderea minții și a sufletului. Zeci de națiuni se prezintă în festival prin cultura lor, transformând Sibiul într-un hub internațional al artelor spectacolului”, a spus Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, în mesajul său transmis FITS.

„În dialog cu actualul ministru al Culturii am putut să gândim ceea ce înseamnă leadership și diplomație culturală”, a spus Constantin Chiriac, vorbind despre parteneriatul strategic pe care Festivalul îl are cu Ministerul Culturii și ministrul Lucian Romașcanu.

Un alt reprezentant al Guvernului a fost Ligia Deca, ministru al Educației, care a vorbit despre importanța proiectelor care fac parte din FITS și au o componentă de educare: Programul de Voluntariat, Platformă Internațională de prezentare a doctoratelor din România, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural.

Constantin Chiriac a introdus, pe rând, mesajele primite din partea reprezentanților oficiali ai țărilor care sunt prezente cu sezon dedicat în această ediție. Cuvintele transmise de excelențele lor au subliniat impactul internațional pe care îl are Festivalul, au mulțumit organizatorilor și au adresat călduroase gânduri publicului.

În continuare, Președintele Festivalului a prezentat principalele sezoane internaționale care parte din programul acestei ediții. Ne bucurăm, ca în fiecare an, de prezența unora dintre cele mai prestigioase instituții culturale din lume, cum ar fi: Burgtheater (27, 28 iunie), Theatre de la Ville Paris (1, 2 iulie), La Comédie de Genève (23, 24 iunie), Compagnie Marie Chouinard (2 iulie), Circus Baobab (24, 25 iunie), Schaubühne Berlin (1, 2 iulie), Vertigo Dance Company (30 iunie, 1 iulie), Yamamoto Noh Theatre (30 iunie) sau Habima National Theatre (23 iunie).

Iată lista completă a sezoanelor #FITS30: sezonul francofon: (Franța, Elveția, Belgia, Canada, Guineea, Luxemburg), sezonul german, sezonul israelian, sezonul britanic, sezonul japonez, sezonul spaniol, sezonul austriac, sezonul american, sezonul polonez, sezonul NATO, sezonul Republica Moldova, sezonul sibian.

Tema din acest an – MIRACOL – care arată importanța Festivalului în creșterea comunității și a orașului și bucuria pe care o aduce publicului din întreaga lume.

ParteDinMiracol este astfel o realitate pentru toți cei care iau contact cu FITS – artiști, public, organizatori, parteneri, comunitate și, desigur, mass-media.

    Trimite prin e-mail