marți, 11 aprilie 2023

Publicat la 4/11/2023 03:36:00 p.m. de

Tradiţia continuă! În Duminica Paştelui se va juca din nou „Ţuru” la Mediaş

Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de înviere, în cartierul Moșnei, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit „Ţuru”, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Evenimentul este organizat din nou de către Primăria municipiului de pe Târnava Mare.
 
 
„Ţuru” este un joc în exclusivitate de cartier ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1926. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează, timp de câteva ore până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. „Ţuru” se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei cei care au participat la joc vor gusta din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui.


Manifestarea organizată de Primăria Municipiului Mediaș s-a bucurat an de an de o participare extrem de numeroasă. La „Ţuru” sunt aşteptaţi să participe peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători. După întreruperea cauzată de pandemia de COVID-19, duminică dimineaţa, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, vor fi prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Țuru, jocul tradițional al medieșenilor din Duminica de Paști, început ca un obicei de cartier al Văii Moșnei, continuă să rămână unul din evenimentele emblematice, pitorești și autentice ale comunității noastre, care a atras, în ultimii ani, un public tot mai numeros, atât localnici cât și vizitatori, notorietatea Jocului de Țuru depășind de mult granițele localității și a județului Sibiu. Deși originea obiceiului este îndepărtată, tradiția organizării Jocului continuă datorită implicării Primăriei municipiului Mediaș, evenimentul ocupând un loc important în agenda culturală a municipalității“, spun organizatorii evenimentului.

 
Ca și în anii precedenți, jocul tradițional „Țuru” va fi însoțit de un spectacol de cântece și dansuri populare. Acesta va fi susținut de interpreții Costel Popa, Emilia Muntean, Luminița Dejan, Aurelian Suciu, Aurica Bacea, Cosmina Fulea, Bianca și Diana Crețu, Natalia și Alin Matyas. „Primăria Municipiului Mediaș organizează în data de 16 aprilie 2023, în prima zi a Sărbătorii Paștelui, o nouă ediție a tradiționalului Joc de Țuru, în cartierul Moșnei. Manifestarea va debuta la ora 11:00, pe strada Stejarului numărul 1, iar cei prezenți vor putea asista atât la tradiționala întrecere, cât și la spectacolul de cântece și dansuri populare”, mai spun organizatorii evenimentului.
    Trimite prin e-mail