joi, 2 martie 2023

Publicat la 3/02/2023 10:18:00 a.m. de

Deputata Christine Thellmann, la reuniunea OSCE

Cea de-a 22-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE a avut loc, în perioada 22-24 februarie, la Centrul de Congrese Hofburg din Viena. Prezentă la lucrări, Christine Thellmann a luat parte și la reuniunea Helsinki+50, dar și la o serie de întâlniri bilaterale.
 
Deputata medieșeană a făcut parte din delegația 
Parlamentului României la Viena

Săptămâna trecută, o delegație a Parlamentului României din care a făcut parte și deputatul Christine Thellmann a luat parte, la Viena, la reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE. La reuniunea tinerilor parlamentari OSCE au fost dezbătute politica de securitate privind situația din Balcanii de Vest, dar și ultimele evoluții din Republica Moldova în contextul revocării de către președintele Rusiei a decretului din 2012 care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei. „Discuțiile au avut loc în prezența fostului Ministru al apărării, actual consilier pe probleme de securitate pe lângă cancelaria prezidențială, Thomas Starlinger. S-a discutat și despre importanța politicilor pentru un mediu sustenabil la nivel internațional și bunele practici, scheme de finanțare și necesitatea finanțărilor europene în demersul privind protejarea mediului și securitatea energetică. Dezbaterea a avut loc în prezența Leonorei Gewessler, Ministerul mediului, energie, mobilității, inovației și tehnologiei din Austria” spune deputatul Christine Thellmann.
 
Reforma OSCE
 
În cadrul evenimentului din capitala Austriei s-a desfășurat și reuniunea Helsinki+50. Aici au avut loc dezbateri despre necesitatea de reformă a OSCE în contextul noilor provocări geopolitice cu reflecții asupra rolului, procedurilor și metodelor de lucru, cu obiectivul comun de a îmbunătăți impactul activităților OSCE. „Am subliniat necesitatea unei reforme funcționale a organizației cu responsabilizarea membrilor ei cu privire la încălcarea principiilor cheie formulate în Tratatul de la Helsinki, dar mai ales rolul pe care îl va juca OSCE în reconstrucția post-război”, a mai explicat deputatul PNL.
 
Întâlniri bilaterale
 
 
Delegația României a participat și la o serie de întâlniri bilaterale. Astfel, a avut loc întâlnirea cu delegația parlamentară a Ucrainei la Adunarea Parlamentară OSCE. În cadrul acesteia, s-a arătat sprijinul pe care îl acordă România poporului ucrainean. Formatul bilateral a oferit cadrul necesar pentru a ridica problema apărută pe subiectul canalului Bîstroe şi necesitatea de a stabili un dialog mult mai bun la nivel guvernamental, interministerial, și o colaborare mai bună pentru a anula orice urmă de speculații care ar putea afectare relațiile și deforma opinia publică din România și Ucraina. „Discursul din cadrul Comisiei din care fac parte a avut ca mesaj central agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei care a provocat o criză energetică fără precedent, dar și o oportunitate de a deveni independenți pe plan energetic. Guvernul României este pe deplin hotărât să promoveze atât securitatea energetică, cât și tranziția verde. Am subliniat faptul că România a susținut Ucraina și Republica Moldova în domeniul energetic, prin asistență direcționată și interconectivitate sporită. Este esențial ca toate statele să utilizeze cât mai bine toate sursele și tehnologiile disponibile la nivel național în sectorul energetic. În același timp, este nevoie și de investiții masive în surse regenerabile de energie, precum și de modernizare a infrastructurii. Iar statele trebuie să se asigure că mențin un preț corect și accesibil pentru energie. România are mari oportunități să devină un stat independent energetic și să acceseze cât mai multe fonduri nerambursabile pentru a-și consolida această capacitate” mai spune Christine Thellmann.
 
OSCE
 
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Viena, ai cărei 57 de membri includ atât Ucraina, cât și Rusia, a fost creată în timpul Războiului Rece, în 1973, sub numele inițial de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa, ca o platformă de dialog între Est și Vest. Organizația are o misiune amplă, inclusiv pacea, drepturile omului, controlul stocurilor de armament și alte probleme de securitate. OSCE a servit drept singura platformă de dialog între Est și Vest în timpul Războiului Rece. De atunci, a jucat un rol important într-o largă gamă de eforturi de prevenire și gestionare a conflictelor în Europa, inclusiv în Ucraina și Georgia, precum și în regiunile separatiste Nagorno-Karabah ș
i Transnistria.
    Trimite prin e-mail