joi, 2 martie 2023

Publicat la 3/02/2023 10:10:00 a.m. de

Mărțișoare rămase pe stoc la Mediaș

Tradiția Mărțișorului a avut de suferit anul acesta (și) din cauza vremii nefavorabile. Comercianții s-au instalat încă de la sfârșitul săptămânii trecute în zona halelor din piața agroalimentare și au așteptat ca medieșenii să vină să cumpere simbolul primăverii pentru persoanele care le sunt dragi. Prețurile mărțișoarelor au pornit în acest an de la 2 lei și au ajuns la 15 lei, în funcție de bugetul fiecăruia. Vânzarea acestora a mers și nu prea, chiar dacă oferta a fost una bogată.

 
Mărţişorul este o sărbătoare specific românească, care celebrează venirea primăverii. În fiecare, în data de 1 Martie, se oferă persoanelor de sex feminin apropiate mărţişoare, ca mici semne de mulţumire, considerându-se că acestea sunt aducătoare de fericire şi noroc. La Mediaş s-au vândut şi în acest an mărţişoare pentru toate gusturile și buzunarele. La doar 2 lei, doritorii au putut cumpăra simbolul primăverii pentru a-l dărui persoanelor dragi. Vânzarea însă nu a prea mers, fiind probabil influențată de vremea nefavorabilă de la începutul săptămânii.
 
Clienţi puţini
 
În apropierea halelor din piaţa agroalimentară comercianții au vândut mărţişoare de tot felul dar şi alte produse specifice zilelor de 1 și 8 Martie. Clienţi au fost și nu prea, chiar dacă un mărţişor a putut fi cumpărat cu doar 2 lei. „A fost frig, a plouat și nu prea a venit lumea. Cred că nu prea mai au nici bani oamenii. Mărţişoarele sunt foarte ieftine, iar noi vindem nici să murim, nici să trăim. Cel mai ieftin mărţişor costă 2 lei, dar avem şi cu 10 lei” spune unul dintre comercianţii de mărţişoare din zona centrală a orașului.
 
Unii da, alţii ba
 
Dintre puținii medieşeni care se învârteau luni prin faţa tarabelor, unii au cumpărat, alţii doar s-au uitat să vadă ce marfă este şi cât costă. Un pensionar a fost cel mai hotărât dintre toţi. A cumpărat zece mărţişoare şi e explicat că el respectă tradiţia indiferent de preţ sau de vremea de afară. „Am respectat tradiţia în fiecare an. La fel fac şi de această dată. Mi se pare ceva perfect normal să vin să cumpăr mărţişoare pentru toate femeile care îmi sunt dragi. Am luat zece mărțișoare de această dată, am stat, m-am uitat și le-am ales pe cele care mi s-au părut mai potrivite fiecărei persoane în parte” a spus bărbatul.
 
Originea mărţişorului
 
Tradiţia spune că la originea mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi una albă, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii, şi care era purtată în general de persoanele sensibile, considerându-se că această amuletă era aducătoare de noroc şi fericire. Semnificaţia mărtişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului, este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă.
    Trimite prin e-mail