sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Publicat la 1/28/2023 10:01:00 a.m. de

A început campania! Din păcate, cu probleme...

UPDATE
Din păcate, campania a început cu probleme. Cei prezenți la prima oră la Policlinică s-au plâns că sistemul de înregistrare online a donatorilor indicat de organizatorii campaniei nu a funcționat. „Oamenii au primit bilete de ordine, însă li s-a spus că sunt doar 76 de recipiente de colectare. Circa 30 de persoane au plecat dezamăgite. Unii au rămas, poate poate vor dona, însă e incredibil. Orașul, țara are nevoie de sânge, se găsesc donatori, iar sistemul medical nu îl poate primi pentru că organizarea este dezastruoasă. Nu-mi vine să cred, am venit încă de la ora 9 și nu cred că pot să donez“, a declarat Pleiner Norbert, primarul comunei Târnava, venit să doneze sânge. 

Organizarea lasă de dorit, sunt acolo oameni care vor să doneze însă nu s-au programat în prealabil și din păcate sunt puși în așteptare! Vor fi acceptați la donare doar dacă se anulează din programări!“, a transmis și Anca Brînzaru, un alt donator prezent la policlinică în această dimineață.

Spitalul Municipal Mediaș, Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu și compania Romgaz organizează azi, între orele 9-14, o nouă campanie de donare de sânge. Acțiunea se află în plină desfășurare la parterul Policlinicii Mediaș. 

 
Organizatorii campaniei au invitat doritorii să doneze, indicându-le condițiile în care o pot face. Astfel, donatorul trebuie să fie sănătos și să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, acesta trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, iar greutatea peste 50 kilograme. „Persoanele peste 50 de ani care sunt la prima donare trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Femeile nu au voie să doneze în perioada menstruală și încă 5 zile după menstruație, când sunt însărcinate și încă un an după naștere sau în perioada de alăptare. Pentru cei care vin să doneze, o altă condiție este să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, tatuaje, piercinguri și să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică. Totodată, trebuie să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză și să nu aibă miopie (-) 8 dioptrii“, spune Ștefania Marți, Asistent Șef la Spitalul Municipal Mediaș.
 
Recomandări pentru donare
 
Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent cu legume, fructe dar fără multe proteine și grăsimi. De asemenea, nu se fumează înainte și după donare cu două ore. ,,Dimineața, înainte de donare, se servește un mic dejun ușor, fără grăsimi și se consumă lichide cum ar fi ceai îndulcit, cafea, suc, lapte. Donatorul trebuie să vină odihnit. Nu se consumă alcool înainte de donare cu 48 ore și nu se fumează înainte de donare și două ore după“, mai spune Ștefania Marți.
 
Beneficiile donării de sânge
 
Persoanele care donează vor avea în primul rând satisfacția gestului altruist făcut. Totodată, acestea vor beneficia de o zi liberă, ziua donării, în cazul angajaților cu carte de muncă. Acestea vor primi la cerere a unui card valoric cu suma de 66,99 lei, ca recompensă biologică, dar și reducere de 50% la abonamentul pentru o luna la transportul în comun, respectiv analize specifice gratuite. Un alt beneficiu este acela că regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte.
    Trimite prin e-mail