vineri, 9 decembrie 2022

Publicat la 12/09/2022 12:57:00 p.m. de

FOTO. Atmosferă de război lângă Sibiu. Exercițiu NATO în Poligonul Perii Dăii

Peste 1000 de militari aparținând Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE), Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM) din Turcia, Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (HQ MND-SE) și experți din structuri NATO și ale Armatei României au participat, în perioada 30 noiembrie – 9 decembrie,  pe teritoriul mai multor state NATO, la activitățile specifice exercițiului de comandament LOYAL LEDA 2022. La Sibiu, exercițiul s-a desfășurat în Poligonul Dealul Dăii.

Exercițiul de comandament LOYAL LEDA 2022

Perioada 30 noiembrie – 9 decembrie a fost una foarte dificilă, dar importantă pentru formarea profesională a peste 1000 de militari care aparțin Comandamentului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE), Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM) din Turcia, Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (HQ MND-SE) și experți din structuri NATO și din Armata Română. Timp de 10 zile, aceștia au participat la activități specifice exercițiului de comandament LOYAL LEDA 2022 (LOLE 22). LOLE 22 este un exercițiu de instruire la baza căruia stă un atac armat fictiv care necesită activarea Articolului 5 din Statutul NATO. Activitatea militară s-a desfășurat în Poligonul Perii Dăii din municipiul Sibiu.

Vineri, 9 decembrie, se vor încheia două etape importante pentru Comandamentul Multinațional de Divizie de Sud-Est, deoarece în aceeași zi se vor încheia activitățile specifice exercițiului de comandament, iar certificarea nivelului de pregătire pentru conducerea unei operații militare va fi reînnoită.
 
Articolul 5 din Statutul NATO prevede că un posibil atac asupra uneia sau mai multor state care fac parte din Organizație este precum un atentat asupra tuturor statelor membre. Într-o situație similară, toate statele membre NATO au obligația de a sprijini zonele atacate prin toate mijloacele necesare.

Misiunea Diviziei Multinaționale de Sud-Est este aceea de a pregăti comanda și controlul unor operațiuni de tip Articol 5 al NATO în zona de sud-est a Europei. Vreme de 7 ani a fost singurul comandament pe care NATO l-a avut în această zonă. Momentan este în curs de operaționalizare o structură de nivel superior, este vorba de Corpul Multinaționale de Sud-Est care este localizat în Sibiu.

„Pentru moment, Divizia Multinațională asigură în continuare misiunea încredințată de Comandamentul Forței Întrunite de la Napoli, aceea de a fi pregătită de a asigura comanda și controlul în operații de Articol 5. Misiunea noastră de bază este de a asigura securitatea teritoriului și a populației Alianței. Fiind pe teritoriul României, pentru noi misiunea aceasta este de două ori mai importantă pentru că este vorba în principal de populația și teritoriul României, dar evident și de cea a Bulgariei”, a declarat colonelul Mihail Brănișteanu.

 

    Trimite prin e-mail