miercuri, 16 noiembrie 2022

Publicat la 11/16/2022 08:26:00 a.m. de

„Zilele Prevenirii Dezastrelor“, la Mediaș

Medieșenii sunt așteptați de vineri până luni la acțiunile desfășurate de „Zilele Prevenirii Dezastrelor”. Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, vor fi puse la dispoziția vizitatorilor două laboratoare mobile de ultimă generație ce pot simula diferite situații de urgență, participanții fiind în același timp instruiți cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte în aceste cazuri. Vor fi și demonstrații de dresaj canin și exerciții ample de căutare în zona urbană și în mediul natural.
 
 
Mediașul găzduiește în weekend „Zilele Prevenirii Dezastrelor“, acțiune de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care ne pot pune viața în pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure și dispariții de persoane. Acțiunile de informare și responsabilizare desfășurate cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență vor avea loc în perioada 18–21 noiembrie, orele 9–17, în parcarea magazinelor Pepco și Senic de pe Șoseaua Sibiului. Muzeul Gazelor Naturale va găzdui sâmbătă, o demonstrație de dresaj canin, sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare și sesiuni de pregătire a populației în situația unor dezastre.
 
Programul complet
 
Sâmbătă dimineața la ora 10:30 este programată deschiderea evenimentului, cu participarea Direcției Generale pentru Protecție Civilă, Asociației Energia Inteligentă, Muzeului Gazelor Naturale și ai Asociațiilor Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis. De la ora 11:00, în parcarea magazinelor Pepco și Senic va avea loc vizitarea laboratoarelor mobile puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență. O jumătate de oră mai târziu este programată, la Muzeul Gazelor Naturale, o demonstrație de dresaj canin și sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare, susținute de Asociațiile Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis. De la ora 12:30, în aceași locație va avea loc o demonstrație practică de supraviețuire, în cazul unor pene majore de energie electrică, susținută de Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă. Ulterior, în intervalul orar 14.00–19.00 în Pădurea Ighișu Nou, se vor desfășura exerciții ample de căutare în mediul natural organizate în colaborare cu Asociațiile Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis. Duminică, între orele 11:30 și 13:30 vor avea loc de asemenea exerciții de căutare și salvare organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociațiile Clubul Câinilor Utilitari și Lupus Fortis Mediensis.
 
Parteneri în proiect
 
Evenimentul se bucură de sprijinul partenerilor instituționali, Direcția Generală pentru Protecție Civilă prin Direcția Generală pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Sibiu, Asociația Clubul Câinilor Utilitari, Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Lupus Fortis Mediensis. Magazinele Pepco și Senic au venit în ajutorul organizatorilor cu spațiul în care urmează să fie amplasate laboratoarele mobile. Cei interesați sunt așteptați cu mic cu mare să ia parte la demonstrații pentru a putea fi pregătiți pentru orice situație neprevăzută care ar putea interveni.
 
6 ani de activitate
 
Asociația Energia Inteligentă desfășoară variate activități educative în diferite domenii precum energie, cultură, comportament responsabil sau prevenție a situațiilor care pot pune viețile oamenilor în pericol. Până în prezent au fost derulate programe precum „Gazul natural–prieten și dușman“ cu scopul de a prezenta rolul gazului natural în viața noastră și de a-i responsabiliza pe copii să folosească produsele ce conțin substanțe inflamabile într-un mod responsabil, „Implică-te: fii voluntar”, având ca obiectiv principal stimularea implicării cetățenilor în acțiuni de voluntariat centrate pe nevoile semenilor și „Ziua pompierilor din România”, în cadrul căruia au fost prezentate de către persoane avizate acțiuni de prevenire și combatere a incendiilor, respectarea regulilor privind folosirea de mijloace ce pot provoca incendii și măsurile de prima jutor în cazul unor astfel de accidente.
În cei peste 6 ani de activitate, peste 800 de copii au luat parte la programele de pregătire pe care Asociația Energia Inteligentă le-a organizat în parteneriat cu Inspectoratul Pentru Situații De Urgență ,,Căpitan Dumitru Croitoru” Sibiu, prin Secția de Pompieri Mediaș, Poliția Română, Asociația Lupus Fortis  Mediensis, Muzeul Gazelor Naturale și alte instituții școlare, de cultură și ONG-uri.
    Trimite prin e-mail