joi, 10 noiembrie 2022

Publicat la 11/10/2022 02:02:00 p.m. de

Vestigii arheologice dezgropate la Mediaș

 

În cadrul cercetărilor arheologice preventive efectuate pe șantierul de reabilitare și modernizare a clădirii Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Mediaș, construcție adosată vechiului zid al cetății medievale, au fost evidențiate urmele de fundație ale Bastionului Croitorilor (Schneider Bastion).

Acest element de  fortificație a fost cunoscut și anterior, dar doar de pe vechile planuri ale orașului, care au fost întocmite la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.

Materiale ceramice și un schelet din perioada evului mediu

Bastionul respectiv a fost construit pe latura de S-V a cetății în perioada anilor 1490-1534, în același timp cu restul fortificațiilor perimetrale ale orașului. De asemenea, în timpul desfășurării șantierului arheologic, în secțiunile cercetate au mai fost descoperite și materiale ceramice datând din perioada modernă, secolele XVIII – XIX, dar și un schelet uman aflat în zona interioară a bastionului, care, pe baza analizelor preliminare, se presupune că ar data din perioada evului mediu.

Rezultatele finale ale cercetării preventive desfășurate în punctul respectiv vor fi cuprinse în raportul arheologic și vor fi incluse în planul de valorificare științifică a monumentului.

    Trimite prin e-mail