marți, 4 octombrie 2022

Publicat la 10/04/2022 12:28:00 p.m. de

UDMR propune schimbarea modului pentru obținerea permisului de conducere. Reguli noi pentru examinatori și instructori

 

Un grup de deputați UDMR în frunte cu deputatul Benedek Zacharie au depus recent la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se propun câteva modificări în ceea ce privește obținerea permisului de conducere.

În motivarea propunerii legislative, cei 22 de semnatari arată că „Obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”.

Inițiatorii legii propun ca examinarea practică a candidaților la obținerea permisului de conducere să fie făcută de către examinatori calificați și autorizați din cadrul ARR (Autoritatea Rutieră Română) și nu ca până acum de către polițiști din cadrul Serviciilor Județene de Poliție. Proiectul de lege stipulează ca examinarea teoretică să fie făcută în continuare de polițiști.

O altă noutate pe care o aduce proiectul de lege este aceea ca în timpul probei practice pentru obținerea permisului de conducere, în mașină pe lângă candidat și examinator să se afle și instructorul auto, pentru a reduce gradul de intimidare resimțit de candidați în timpul examinării.

În concluzie propunerea legislativă propune trei modificări majore:

Reglementarea profesiei de examinator autorizat și deschiderea acesteia către persoane din afara angajaților Ministerului de Interne ca soluție pentru rezolvarea actualelor probleme din sistem, obligativitatea prezenței instructorului la proba practică de verificare a aptitudinilor și comportamentului, menită să inducă un plus de corectitudine în punctare și de confort pentru candidat, și libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcție de domiciliul sau reședința acestora.

„Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem, să înlesnească procedurile administrative de obținere a permisului de conducere fără a face rabat de la calitatea sistemului de inițiere și pregătire a candidaților la obținerea unui permis de conducere” arată inițiatorii proiectului legislativ în finalul expunerii de motive.

    Trimite prin e-mail