miercuri, 26 octombrie 2022

Publicat la 10/26/2022 04:06:00 p.m. de

Transport „verde“, cu fonduri europene

Primăria Mediaș a câștigat încă un proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 20 milioane de lei, intitulat ,,Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public – Stații de încărcare autobuze și microbuze“. Prin intermediul acestuia se vor achiziționa 5 troleibuze cu emisii zero, 1 autobuz electric de 12 metri și 10 stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice.  

 
Municipiul de pe Târnava Mare va achiziționa așadar mai multe troleibuze cu emisii zero, un autobuz electric și zece stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice. Primăria Mediaș a câștigat recent încă un proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 20 milioane de lei, intitulat ,,Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public – Stații de încărcare autobuze și microbuze“. 
Am primit o informare prin care ni s-a adus la cunoștință că Mediașul a câștigat un proiect prin care putem să achiziționăm troleibuze și autobuze electrice și în același timp vom beneficia de stații de încărcare electrice. Este o veste bună în primul rând pentru acei medieșeni care și-au achiziționat mașini electrice, iar acest proces de achiziție va continua și în perioada următoare“, a arătat primarul Gheorghe Roman.
Urmează semnarea contractului
 
Cererea de finanțare pentru acest proiect a fost depusă în cadrul „Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul local – Mobilitate Urbană Durabilă“. Zilele trecute, municipalitatea medieșeană a fost informată cu privire la câștigarea contractului, iar pasul următor este semnarea contractului propriu-zis. „Există informarea publică, știm că am câștigat acest proiect, urmează să semnăm contractul și apoi sigur se va trece la partea de achiziție. Nu vreau să înaintez termene, în momentul în care vom semna contractul, vom ști care sunt pașii următori. Suntem atenți la toate programele pe fonduri europene care apar, inclusiv în domeniul achiziției de mijloace de transport electric“, mai spune Gheorghe Roman.
 
Bani europeni pentru transportul electric
 
Primăria Mediaș tocmai are în derulare un proiect care vizează, de asemenea, transportul public electric, în valoare de peste 70 milioane de lei. Proiectul câștigat de municipiul Mediaș în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară trei, este intitulat ,,Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș”. Acesta are o durată de implementare de 33 luni și urmărește eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie și a consumului de conbustibil, precum și prin creșterea numărului de utilizatori.
 
Troleibuze noi
 
Din luna august 2021, 3 troleibuze noi marca Solaris deservesc transportul public de călători din municipiul Mediaș. Acestea circulă pe cele trei trasee principale, T1, T2 și T3.  
Achiziția în valoare de 6 milioane de lei, reprezintă prima etapă a proiectului intitulat ,,Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș”. Etapa a doua a proiectului vizează modernizarea și extinderea rețelei electrificate, modernizarea și extinderea sistemului de ticketing, semaforizare inteligentă pe traseul mijloacelor de transport în comun dar și reabitarea a patru poduri pe care circulă troleibuzelor.

 

 

    Trimite prin e-mail